Do góry

Brytyjskie obywatelstwo - przewodnik

Zaloguj się by dodać komentarz
Ladybird
718
Ladybird 718
18.02.2015, 13:33

BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DOROSLEJ OSOBY (UE)

Obywatel/ka UE, ktory/a przepracowal/a legalnie 6 lat w UK moze aplikowac o obywatelstwo na formularzu AN (aplikacja pod sekcja 6.1).

CO NALEZY ZROBIC KROK PO KROKU:

1. Sprawdzic koszt aplikowania:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

2. Zapoznac sie z ta strona pt. “Become a British citizen”:
www.gov.uk/becoming-a-british-citiz...

3. Sciagnac ze strony formularz AN i zapoznac sie z nim szczegolowo:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

4. Przeczytac Guide AN:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

5. Przeczytac Booklet AN:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

6. Wypozyczyc z biblioteki lub kupic samemu ksiazki wymagane do przygotowania sie do testu Life in the UK. Ksiazka, na ktorej oparty jest test to: “Life in the United Kingdom: a guide to new residents Handbook (3rd Edition)”. Jest rowniez dostepna ksiazka zawierajaca przykladowe pytania testowe: “Life in the United Kingdom: Official Practice Questions and Answers, 2013 edition”. Ta ostatnia nie zawiera pytan, ktore beda na tescie, tylko pytania ulozone na podstawie podrecznika.

7. Zabukowac test Life in the UK tutaj:
www.lituktestbooking.co.uk/eass/wha...
8. Nalezy rowniez posiadac certyfikat jezykowy na poziomie CEFR B1 (ESOL entry 3) lub dyplom studiow wykladanych po angielsku lub na ktorych prace badawcze byly prowadzone po angielsku.

Tutaj info, jakie testy jezykowe sa akceptowane:
www.gov.uk/government/uploads/syste...
Nalezy pamietac, ze w tym dokumencie powyzej podane sa wszystkie testy, wlacznie z wszystkimi poziomami j. angielskiego, ktore mozna na tych testach osiagnac.
MINIMALNY POZIOM DO APLIKOWANIA O OBYWATELSTWO TO B1 (ESOL ENTRY 3).

Tutaj dodatkowo, jak sie zmienily wymagania jezykowe:
www.gov.uk/english-language
Niektore testy maja wymieniony czas waznosci. Mozna taki test na odpowiednim poziomie uzyc do aplikowania o naturalizacje, tutaj cytat: Some qualifications on the Home Office’s list will expire after 2 years. Your qualification will still be accepted as proof if you’re applying for citizenship, even if it has expired.

9. Aplikacje mozna wyslac samemu poczta (rekomendowane Special Delivery + zwrotna koperta Special Delivery oplacona i zaadresowana na siebie).

Jes tez mozliwosc skorzystania z odplatnych uslug NCS, ktore nie tylko sprawdza poprawnosc wypelnienia aplikacji, ale rowniez kopiuje wszystkie dokumenty i oddaje oryginaly:
www.gov.uk/government/collections/n...
Nalezy pamietec, ze NCS nie sprawdza, czy osoba aplikujaca spelnia wymogi do tego, by otrzymac obywatelstwo.

10. WRS
Osoby, ktore byly zatrudnione na etat (po 1 maja 2004 r.) zobowiazane byly w ciagu 30 dni od rozpoczecia pracy, do zarejestrowania sie w Worker Registration Scheme. Nalezalo przepracowac nieprzerwanie 12 miesiecy u tego samego pracodawcy. Bez karty rejestracyjnej nie mozna aplikowac o obywatelstwo. Rowniez jesli ktos zmienil prace w czasie pierwszych 12 miesiecy, a nie zarejestrowal sie ponownie, pracowal nielegalnie.
Osoby, ktore sie nigdy nie zarejestrowaly beda musialy poczekac do kwietnia 2017 r. z aplikacja o obywatelstwo. Wtedy minie 6 lat od momentu zniesienia koniecznosci rejestracji w WRS.
Tutaj szczegolowe info:
giolegal.co.uk/Docs/Immigration_Forms/Forms/englishwrs.pdf
UWAGI:
Dokumenty, o ktorych nalezy pamietac, to:
- P60 za 6 lat lub inna forma potwierdzajaca nieprzerwane zatrudnienie (studia) przez okres 6 lat.
- Studenci zobowiazani sa posiadac Comprehensive Sickness Insurance (ubezpieczenie na zdrowie) na czas trwania studiow, jesli w tym czasie nie pracowali. Inna forma potwierdzajaca ubezpieczenie jest karta EKUZ z Polski.
- WRS jest niezbedny (chyba, ze ktos byl samozatrudniony).
- Paszport.

Referenci, ktorzy podpisuja aplikacje, musza sie znajdowac na liscie akceptowanych zawodow. To info znajduje sie w Guide AN.

Aplikacje odrzucone, najpowszechniejsze powody:
- Osoba aplikujaca nie miala WRS, nigdy sie nie zarejestrowala. WRS jest niewazny, jesli ktos zmienil prace w ciagu 12 miesiecy i nie powiadomil HO o tym.
Czas legalnej pracy 6 lat liczy sie od momentu zarejestrowania w WRS.
- Osoba aplikowala po 5 latach, zamiast odczekac jeszcze rok.
- W aplikacji AN osoba aplikujaca zataila wyroki sadowe.
- Aplikacja zostala zlozona w dniu, kiedy 5 lub 6 lat wstecz osoba aplikujaca nie byla obecna fizycznie w UK.

Wszystkie podane informacje odnosza sie do nieskomplikowanych przypadkow osob pochodzacych z krajow UE, zatrudnionych nieprzerwanie przez 6 lat, ktore nie wyjezdzaly z UK na dluzej niz podane limity, zarejestrowaly sie w WRS (tylko kraje A8) i nie mialy zadnych wyrokow sadowych.
Powyzsze informacje nie moga zastapic porady prawnej. Kazda osoba aplikujaca jest sama odpowiedzialna za skladana aplikacje.
Powyzsze informacje nie dotycza rejestracji dzieci ani aplikacji o naturalizacje jako zona/maz brytyjskiego obywatela (sekcja 6.2).

Kataryna
1 965
Kataryna 1 965
#111.04.2015, 18:08

Dzieki Ladybird, jednak na stronie ktora podalas w punkcie 2 jest podane ze trzeba byc w UK 5 lat, a nie jak piszesz 6.

Ladybird
718
Ladybird 718
#212.04.2015, 07:50

Trzeba pracowac lub studiowac 6 lat - dotyczy to obywateli UE.

Ladybird
718
Ladybird 718
#312.04.2015, 07:56

Trzeba pracowac lub studiowac 6 lat - dotyczy to obywateli UE.

Ladybird
718
Ladybird 718
#412.04.2015, 07:57

Trzeba pracowac lub studiowac 6 lat - dotyczy to obywateli UE.

Ladybird
718
Ladybird 718
#512.04.2015, 07:57

Trzeba pracowac lub studiowac 6 lat - dotyczy to obywateli UE.

Ladybird
718
Ladybird 718
#612.04.2015, 07:57

Trzeba pracowac lub studiowac 6 lat - dotyczy to obywateli UE.

Ladybird
718
Ladybird 718
#712.04.2015, 07:59

Prosze:
New immigration regulations came into force on 30 April 2006. If you are a national of a
country which is a member state of the EEA or Switzerland, or the family member of such a
person, you will automatically have permanent residence status after exercising EEA free
movement rights in the UK for any continuous period of 5 years ending on or after 30 April
2006, and therefore will not have to apply for indefinite leave to remain. But remember that,
unless married to or the civil partner of a British citizen, you should normally have held
permanent resident status for 12 months before applying for naturalisation. This means that
you may need to wait until you have been in the United Kingdom for 6 years before you can
apply.

taki_nick
142
taki_nick 142
#812.04.2015, 08:54

Dzięki Ladybird.
Hmm. Osobiście zastanawia mnie punkt 10. Jako że zarejestrowałem się w WRS u pierwszwgo pracodawcy, ale po 3 miesiącach zmieniłem miejsce pracy bedz ponownego rejestrowania się w WRS, u obecnego pracodawcy pracuje 7 lat. Właśnie uczę się do testu live in the UK;-).
Ciekawi mnie czy jest ktoś na forum kto jest/był w podobnej sytuacji i aplikował o obywatelstwo Brytyjskie, i z jakim efektem..

Kataryna
1 965
Kataryna 1 965
#912.04.2015, 11:26

"lived in the UK for at least the 5 years before the date of your application" - cytat z twojego link Ladybird
Moze chodzi o to ze aplikowac mozna pom5 latach a caly proces i tak trwa rok? W IE jest jakos tak.

Ladybird
718
Ladybird 718
#1012.04.2015, 14:23

Kataryna
Juz podalam cytat. Trzeba miec 6 lat. 5 lat dotyczy osob spoza UE.

Ladybird
718
Ladybird 718
#1112.04.2015, 14:26

taki_nick
Jesli zmieniles prace po 3 miesiacach od rejestracji WRS i nie uaktualniles tego w HO, to pracowales nielegalnie. Moim zdaniem nie powinienes aplikowac w ogole o naturalizacje.

rommfm
82
rommfm 82
#1212.04.2015, 16:29

#9
Proces trwal ok. 4 tygodnie do decyzji Home Office o nadaniu obywatelstwa
plus
ok 3 miesiace czekania na ceremonie w councilu, kiedy to faktycznie otrzymuje sie obywatelstwo (i certyfikat).
Stopniowo sie dostaje informacje od urzedow co robic w nastepnym kroku.

Kataryna
1 965
Kataryna 1 965
#1312.04.2015, 21:47

No nic, moge czekac 6, mala roznica. Chociaz troche bez sensu ze osoba z uni 6 a z poza uni 5. Ale coz, nie pierwszy raz sie w zyciu dziwie.
Ogolnie dzieli Ladybird ze ci sie chcialo :)

Freya
1 520
Freya 1 520
#1417.04.2015, 17:54

knowledge of English by having an English level B1, B2, C1 or C2 level qualification that’s one of the following

czy ktos wie czy to jest tylko kurs angielskiego albo ESOL? Czy zadne inne kwalifikacje (nie mowie o uniwerku) sie nie wliczaja? zaden college czy cos?

Ladybird
718
Ladybird 718
#1518.04.2015, 10:21

Freya
Od 6 kwietnia 2015 r. zmienily sie zasady.
Generalnie nikogo nie interesowalo i nie interesuje jaki kurs z j. angielskiego zrobilas. Liczy sie wylacznie test/egzamin, ktory musisz miec zdany na poziomie minimum B1. Tutaj masz spis egzaminow oraz lokalizacje w Glasgow, ktora te egzaminy przeprowadza. Zobacz strone nr 1 i nr 2.
https://www.gov.uk/government/uploa...

lubie_reklamy
314
#1618.04.2015, 12:32

ja mam male pytanie dotyczace WRS

jestem w uk od 2005

zarejestrowalem sie podejmujac pierwsza prace to byl marzec 2005 o ile dobrze pamietam ale w ciagu pierwszego roku zmienialem prace kilkakrotnie bez informowania WRS (wiem ze powinienem, ale neistety wtedy mialem bledne info)

napisalas ze WRS jest niezbedny ale w moim przypadku wyjdzie na to ze kolejne prace byly "nielegalne"

czyli powinienem czekac do kwietnia 2017 i aplikujac nie wspominac o WRS (bo z tego co piszesz wtedy zostalo to zniesione i zostanie ciaglosc 6 lat)?

czy w ten spsob bedzie ok ?

z gory dzieki za odp

Ladybird
718
Ladybird 718
#1718.04.2015, 16:55

Jesli w formularz rejestracyjny wpisales swojego pracodawce I nie przepracowales u niego 12 miesiecy, to twoja karts WRS jest po prostu niewazna. Teraz jest to sprawdzane. Moze kilka lat temu zdarzylo sie, ze ktos bez WRS dostal obywatelstwo. Gdybys aplikowal, to na 99% stracisz pieniadze.
Aplikuj po 1 maja 2017 r. Obowiazek rejestracji zostal zniesiony 1 maja 2011 r.

lubie_reklamy
314
#1819.04.2015, 10:55

@17

czyli rozumiem ze po 1 maja 2017 nie bedzie pytania o wrs lub jego niepoprawne prowadzenie nie bedzie mialo wplywu nawet jesli im to wyjdzie w systemie?

a jeszcze jedno pytanie :)

jesli z jakiegos powodu aplikacja jest odrzucona to czy jest to NIE na zawsze czy za jakis czas mozna ponownie spr wnoszac kolejna oplate etc? jesli tak to ile ten okres trwa

pzdr

Ladybird
718
Ladybird 718
#1919.04.2015, 12:30

Jesli to dotyczy wyrokow sadowych, to jest tabelka, w ktorej jest wymieniony czas, po jakim wyroki sadowe nie sa brane pod uwage przy aplikowaniu. Poza tym, nie wiem, jak szybko mozna aplikowac w razie odrzucenia. Jest informacja, ze oplata nie jest zwracana.
Co do WRS, to nie powinni brac pod uwage, bo liczy sie okres kwalifikujacy do naturalizacji, w tej chwili 6 lat, ale za 2 lata moze byc tych lat wiecej, bo co roku cos zmieniaja w przepisach.

Ladybird
718
Ladybird 718
#2019.04.2015, 12:30

I zawsze w razie watpliwosci mozna sie poradzic prawnika. Doradcy imigracyjni sa tez w CAB.

pinkpoony
11
#2119.04.2015, 22:01

Witam wszystkich a w szczególności LadyBird to której mam pytanie i z góry dziękuję w imieniu wszystkich za Twój wkład do forum i pomoc.

Mam zamiar aplikować o Brytyjskie obywatelstwo - niestety wciąż sprawa WRS jest dla mnie trochę pogmatwana - a mianowicie:

zaczęłam pracę w czerwcu 2006 - zarejestrowałam się w WRS - po 12 miesiącach złozylam wniosek o rezydenta (niebieska ksiazeczka) - problem polega na tym, ze zgubilam ta ksiazeczke.... w listopadzie 2008 wyjechalam z UK na 14 miesiecy - i ponownie wrocilam w lutym 2010 roku a wiec od mojego powrotu minelo juz 5 lat i 2 miesiace. i teraz pytanie : czy moge juz zlozyc wniosek o obywatelstwo czy musze czekac az uplyie te 6 lat? teoretycznie mam 5 lat ciaglej pracy po uzyskaniu rezydenta - z tym ze mialam 14 miesieczna przerwe....

Z gory dziekuje za odpowiedz i serdecznie pozdrawiam,
Kam

Ladybird
718
Ladybird 718
#2220.04.2015, 09:25

Przeczytaj poradnik guide AN I booklet AN. Oprocz tego dokument pdf dotyczacy WRS w punkcie 10 poradnika. Bedziesz miala odpowiedz jaki jest dopuszczalny limit dni spedzonych poza UK, zeby miec ciaglosc rezydentury. Najwazniejsze pytanie, czy nie powinnas byla sie ponownie zarejestrowac w WRS po powrocie w 2010 r.
Napisz posta na Immigration Boards w dziale British Citizenship oprocz tego maila do UKVI z zapytaniem. Ja odpowiadam na pytania, jesli znam odpowiedz od reki. W tej sytuacji trzeba poczytac kilkadziesiat stron poradnikow. Oproc immigration boards I maila do UKVI mozesz sie poradzic prawnika. Zacznij od tych 3 poradnikow.

pinkpoony
11
#2323.04.2015, 19:56

He Ladybird i dzieki serdeczne za super szybka odpowiedz. Posiedzialam w temacie i w booklecie AN znalazlam oto taki wpis:
"Applicants who have been outside the UK for 6 months or more in any one of the 5 years residence period will be seen to have ‘broken’ their residence. However, this does not apply in the following circumstances: 1. Period of absence from the UK due to military service 2. Any one absence from the UK not exceeding 12 months for an important reason such as pregnancy and childbirth, serious illness, study or vocational training or an overseas posting. Permanent residence status will be lost if an applicant is out of the UK for a continuous period of 2 years or more (as is the case with ILR)"

Czyli z tego co tam w instrucji jest napisane - to trzeba potwierdzic ostanie 5 lat w UK i w w tym czasie nie spedzic poza UK wiecej niz 450 dni . Ale zanim to sie wysyla to trzeba miec status rezydenta przez 12 miesiecy - czyli w moim wypadku tak jest. - tak mi sie przynajmniej wydaje ze wszystko jest ok jako nie bylo mnie przez 14 miesiecy a nie 2 lata?
Jak uwazasz?
Dzieki i pozdrawiam,Kam

pinkpoony
11
#2423.04.2015, 19:57

Aha, gdy dostawala sie stalego rezydenta to nie trzeba bylo sie juz wiecej rejestrowac w WRS, tak mi cos swita? Niestety ja nie moge tego udowodnic bo zgubilam ta niebieska ksiazeczke niestety.... mam tylko nadzieje ze maja to wciaz w swojej bazie danych.... pozdr Kam

pinkpoony
11
#2523.04.2015, 19:57

Aha, gdy dostawala sie stalego rezydenta to nie trzeba bylo sie juz wiecej rejestrowac w WRS, tak mi cos swita? Niestety ja nie moge tego udowodnic bo zgubilam ta niebieska ksiazeczke niestety.... mam tylko nadzieje ze maja to wciaz w swojej bazie danych.... pozdr Kam

pinkpoony
11
#2623.04.2015, 19:57

Aha, gdy dostawala sie stalego rezydenta to nie trzeba bylo sie juz wiecej rejestrowac w WRS, tak mi cos swita? Niestety ja nie moge tego udowodnic bo zgubilam ta niebieska ksiazeczke niestety.... mam tylko nadzieje ze maja to wciaz w swojej bazie danych.... pozdr Kam

pinkpoony
11
#2723.04.2015, 19:57

Aha, gdy dostawala sie stalego rezydenta to nie trzeba bylo sie juz wiecej rejestrowac w WRS, tak mi cos swita? Niestety ja nie moge tego udowodnic bo zgubilam ta niebieska ksiazeczke niestety.... mam tylko nadzieje ze maja to wciaz w swojej bazie danych.... pozdr Kam

pinkpoony
11
#2823.04.2015, 19:57

Aha, gdy dostawala sie stalego rezydenta to nie trzeba bylo sie juz wiecej rejestrowac w WRS, tak mi cos swita? Niestety ja nie moge tego udowodnic bo zgubilam ta niebieska ksiazeczke niestety.... mam tylko nadzieje ze maja to wciaz w swojej bazie danych.... pozdr Kam

pinkpoony
11
#2923.04.2015, 19:57

Aha, gdy dostawala sie stalego rezydenta to nie trzeba bylo sie juz wiecej rejestrowac w WRS, tak mi cos swita? Niestety ja nie moge tego udowodnic bo zgubilam ta niebieska ksiazeczke niestety.... mam tylko nadzieje ze maja to wciaz w swojej bazie danych.... pozdr Kam

Ladybird
718
Ladybird 718
#3024.04.2015, 07:40

Permanent residence status nabywa sie po 5 latach. Ty tego nigdy nie nabylas, bo wyjechalas po 2 latach z UK. To o co aplikowalas to chyba residence permit a nie permanent residence, bo o nia mozna aplikowac dopiero po 5 latach ciaglej pracy. Gdy mowa o tych 2 latach, to jest dla ludzi, ktorzy status permanent residency nabyli. Moim zdaniem dopiero teraz nabedziesz permanent residency, bo minelo 5 lat twojej pracy. Mozesz o nia aplikowac a po 12 miesiacach o naturalizacje.
To jest moja interpretacja I mozliwe, ze bledna. Zaloz konto na Immigration Boards w dziale British citizenship I zapytaj ich o to samo.

Katalog firm