Do góry

Brytyjskie obywatelstwo - przewodnik

Zaloguj się by dodać komentarz
Ladybird
728
Ladybird 728
18.02.2015, 13:33

BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DOROSLEJ OSOBY (UE)

Obywatel/ka UE, ktory/a przepracowal/a legalnie 6 lat w UK moze aplikowac o obywatelstwo na formularzu AN (aplikacja pod sekcja 6.1).

CO NALEZY ZROBIC KROK PO KROKU:

1. Sprawdzic koszt aplikowania:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

2. Zapoznac sie z ta strona pt. “Become a British citizen”:
www.gov.uk/becoming-a-british-citiz...

3. Sciagnac ze strony formularz AN i zapoznac sie z nim szczegolowo:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

4. Przeczytac Guide AN:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

5. Przeczytac Booklet AN:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

6. Wypozyczyc z biblioteki lub kupic samemu ksiazki wymagane do przygotowania sie do testu Life in the UK. Ksiazka, na ktorej oparty jest test to: “Life in the United Kingdom: a guide to new residents Handbook (3rd Edition)”. Jest rowniez dostepna ksiazka zawierajaca przykladowe pytania testowe: “Life in the United Kingdom: Official Practice Questions and Answers, 2013 edition”. Ta ostatnia nie zawiera pytan, ktore beda na tescie, tylko pytania ulozone na podstawie podrecznika.

7. Zabukowac test Life in the UK tutaj:
www.lituktestbooking.co.uk/eass/wha...
8. Nalezy rowniez posiadac certyfikat jezykowy na poziomie CEFR B1 (ESOL entry 3) lub dyplom studiow wykladanych po angielsku lub na ktorych prace badawcze byly prowadzone po angielsku.

Tutaj info, jakie testy jezykowe sa akceptowane:
www.gov.uk/government/uploads/syste...
Nalezy pamietac, ze w tym dokumencie powyzej podane sa wszystkie testy, wlacznie z wszystkimi poziomami j. angielskiego, ktore mozna na tych testach osiagnac.
MINIMALNY POZIOM DO APLIKOWANIA O OBYWATELSTWO TO B1 (ESOL ENTRY 3).

Tutaj dodatkowo, jak sie zmienily wymagania jezykowe:
www.gov.uk/english-language
Niektore testy maja wymieniony czas waznosci. Mozna taki test na odpowiednim poziomie uzyc do aplikowania o naturalizacje, tutaj cytat: Some qualifications on the Home Office’s list will expire after 2 years. Your qualification will still be accepted as proof if you’re applying for citizenship, even if it has expired.

9. Aplikacje mozna wyslac samemu poczta (rekomendowane Special Delivery + zwrotna koperta Special Delivery oplacona i zaadresowana na siebie).

Jes tez mozliwosc skorzystania z odplatnych uslug NCS, ktore nie tylko sprawdza poprawnosc wypelnienia aplikacji, ale rowniez kopiuje wszystkie dokumenty i oddaje oryginaly:
www.gov.uk/government/collections/n...
Nalezy pamietec, ze NCS nie sprawdza, czy osoba aplikujaca spelnia wymogi do tego, by otrzymac obywatelstwo.

10. WRS
Osoby, ktore byly zatrudnione na etat (po 1 maja 2004 r.) zobowiazane byly w ciagu 30 dni od rozpoczecia pracy, do zarejestrowania sie w Worker Registration Scheme. Nalezalo przepracowac nieprzerwanie 12 miesiecy u tego samego pracodawcy. Bez karty rejestracyjnej nie mozna aplikowac o obywatelstwo. Rowniez jesli ktos zmienil prace w czasie pierwszych 12 miesiecy, a nie zarejestrowal sie ponownie, pracowal nielegalnie.
Osoby, ktore sie nigdy nie zarejestrowaly beda musialy poczekac do kwietnia 2017 r. z aplikacja o obywatelstwo. Wtedy minie 6 lat od momentu zniesienia koniecznosci rejestracji w WRS.
Tutaj szczegolowe info:
giolegal.co.uk/Docs/Immigration_Forms/Forms/englishwrs.pdf
UWAGI:
Dokumenty, o ktorych nalezy pamietac, to:
- P60 za 6 lat lub inna forma potwierdzajaca nieprzerwane zatrudnienie (studia) przez okres 6 lat.
- Studenci zobowiazani sa posiadac Comprehensive Sickness Insurance (ubezpieczenie na zdrowie) na czas trwania studiow, jesli w tym czasie nie pracowali. Inna forma potwierdzajaca ubezpieczenie jest karta EKUZ z Polski.
- WRS jest niezbedny (chyba, ze ktos byl samozatrudniony).
- Paszport.

Referenci, ktorzy podpisuja aplikacje, musza sie znajdowac na liscie akceptowanych zawodow. To info znajduje sie w Guide AN.

Aplikacje odrzucone, najpowszechniejsze powody:
- Osoba aplikujaca nie miala WRS, nigdy sie nie zarejestrowala. WRS jest niewazny, jesli ktos zmienil prace w ciagu 12 miesiecy i nie powiadomil HO o tym.
Czas legalnej pracy 6 lat liczy sie od momentu zarejestrowania w WRS.
- Osoba aplikowala po 5 latach, zamiast odczekac jeszcze rok.
- W aplikacji AN osoba aplikujaca zataila wyroki sadowe.
- Aplikacja zostala zlozona w dniu, kiedy 5 lub 6 lat wstecz osoba aplikujaca nie byla obecna fizycznie w UK.

Wszystkie podane informacje odnosza sie do nieskomplikowanych przypadkow osob pochodzacych z krajow UE, zatrudnionych nieprzerwanie przez 6 lat, ktore nie wyjezdzaly z UK na dluzej niz podane limity, zarejestrowaly sie w WRS (tylko kraje A8) i nie mialy zadnych wyrokow sadowych.
Powyzsze informacje nie moga zastapic porady prawnej. Kazda osoba aplikujaca jest sama odpowiedzialna za skladana aplikacje.
Powyzsze informacje nie dotycza rejestracji dzieci ani aplikacji o naturalizacje jako zona/maz brytyjskiego obywatela (sekcja 6.2).

Annamaria1
46
#63116.02.2017, 18:06

Angelina 2017

Wizyta w NCS jest zwracalna ale trzeba ja odmówic przed conajmniej 5 dni roboczych od terminus. Tak jest przynajmniej w moim NCS I sama juz z tego korzystalam :-)

Pawq69
121
Pawq69 121
#63216.02.2017, 18:27

Angelina 2017

Jak zapłaciłaś to nie ma sensu wysyłać SAR lub pisać do HO w Liverpoolu. U mnie koleś dosłownie po 2 minutach podał mi od kiedy mam ja status rezydenta i od kiedy moja żona, bo sobie przy okazji też jej kartę zabrałem. Jako , że dosłownie po 15 minutach byłem załatwiony bo i tak nie mogłem złożyć aplikacji, to sobie trochę pogadaliśmy. jak ktoś ma mandaty to tylko licżął się te od policji. Ponadto powiedział mi, że jak ktoś ma 100 dni nieobecności zamiast 90 w ostatnim roku, to też przymykają oko. Można aplikować całą rodziną, albo najpierw jeden rodzic a póżniej reszta. Lub każde z osobna, pod waruniem ,że jednemu z rodziców aplikacja została rozpatrzona pozytywnie. mówię oczywiście odzieciach urodzonych w Polsce.

Pawq69
121
Pawq69 121
#63316.02.2017, 18:32

Fifer

Ta niebieska książeczka to chyba nie jest dowód rejestracji w WRS. Zresztą co ja wiem, nigdy się nie rejestrowałem. Brawo JA.

voodoo123
26
#63417.02.2017, 07:03

Hej hej,

Przerabial juz ktos moze nowa firmę AN z 16 Feb 17 i orientuje się jakie sa zmiany?

Domyślam się ze jakieś minor skoro nie updejtowali guidance & booklet?

Ps.WRS to 2 strony - dokument A4 . Jedna strona z twoim zdjęciem i detalami . Pracowałem w UK od 2005 ale dopiero w 2006 mi pracodawca kazał wyrobić :) wysłałem to do HO z moja aplikacja EEA no ale przypuszczam że olali + dałem im też osobno książeczkę niebieska (1 letnia rezydentura) z 2009 co samo przez się znaczy ze rezydenta stalego powinienem dostać wczesniej niż Nov 16 no ale cóż.

Zobaczymy co odpisza, może się mylę.

Paweł - a żona miała może issue date 2016 na EEA po czym nCs potwierdził ze inna data jest w systemie HO?

Pawq69
121
Pawq69 121
#63517.02.2017, 11:58

Voodoo

Ja im wysłałem wszystkie listy z Home Office potwierdzające moją legalną pracę z przed 2004 rokiem. Do tego w 2005 roku dostałem 5 letnią tymczasową rezydenturę? Którą też im wysłałem. Po niej mogłem się od razu starać o PR . Bo kiedyś tylko tak można było się starać o PR. I co ? Wszystko poszło do kosza.

A rezydent dopiero od 2016r. Już nie chodzi o to czekanie 2.5 miesiąca. Ale że wychodzi na to , że co namiej 7 lat pracowałem na lewo.

Żona miała issue date październik 2016.

Koleś wziął telefon wcisnął memory 5. Odezwał się drugi facet wklepał moje dane potem żony dane i dał mi odpowiedź. Tak jak mówiłem wcześniej . Dokładnie 2 minuty.

Zmiana w nowej aplokacji jest kosmetyczna dotyczy punktu1.6 na

stronie 3.

Pawq69
121
Pawq69 121
#63619.02.2017, 09:59

Po mojej wizycie w NCS, cały czas nurtuje mnie jedna myśl. Czy mój całkowity brak WRS będzie miał wpływu na sekcję good Character? W końcu mogął powiedzieć, że pracowałem przez ten okres nielegalnie. Żałuję, że ta myśl nie przyszła mi do głowy jak byłem w biuŕze NCS.

Pawq69
121
Pawq69 121
#63719.02.2017, 12:56

Annamaria1

Informuj na bierząco jak ci idzie. bo masz podobną do mnie sytuację. Chyba, że na Ciebie będą patrzeć bardziej przychylnie bo 2 połówka jest z UK

Annamaria1
46
#63819.02.2017, 17:04

Pawq69

Ja pytalam w NCS jak to bedzie bez tego WRS, kobiety nie umialy odpowiedziec bo one sa tylko od tego aby sprawdzic czy aplikacja jest poprawnie wypelniona I skopiowac dokumenty. Nie chciala zalaczyc nawet prawa jazdy z ktorym zdawalam live in UK, gdyz powiedziala ze widzi ze to ja,ale sie upieralam I zalaczyla. Gdy dzwonilam do HO powiedzieli ze jak dostalam PR to mam sie nie przejmowac o WRS, tak samo mowia na immigration boards.na razie czekam , jak sie cos ruszy to dam znac.

Pawq69
121
Pawq69 121
#63919.02.2017, 21:13

To mój koleś był lepszy. Z jakimkolwiek moim pytaniem dzwonił do Home Office. Nawet mi mówił, że w sumie nie powinien ale on by sugerował...... Tylko mi do głowy nie przyszło się spytać o tą nieszczęsną WRS.

Annamaria1
46
#64019.02.2017, 22:33

Moja (starsza juz kobieta) nie byla pewna czy bedac zona Brytyjczyka moge aplikowac od razu po otrzymaniu PR czy musze czekac 12 miesiecy i poszla zapytac kolezanki, pozniej przyznala mi racje . wogole myslala ze issue date na karcie to data przyznania rezydentury, dobrze ze mialam list z data PR. Pochwalila mnie ze jestem very well organised, jak zobaczyla wszystko posegregowane I opisane ... pomyslalam sobie, no tak przeciez nie zdarza mi sie codziennie taka sumke na aplikacje wydawac.

Pawq69
121
Pawq69 121
#64120.02.2017, 00:00

Posluchaj a jakie dokumenty musiałaś jeszcze wysłać. Oprócz tych wiadomych, czyli paszportu/prawa jazdy, PR card, oraz certyfikatów z egzaminów? Jakieś dodatkowe? I jak rozumiem pani wysłała tylko kopie?

Annamaria1
46
#64220.02.2017, 09:12

Oprócz tych ktore wymieniles w "moim" przypadku: 3 P60 za ostatnie 3 lata i payslipy od maja do teraz.list od pracodawcy, paszport meza I certificate malzenstwa. Tak, zrobila kopie, tylko live in UK zabrala orginalny.

Annamaria1
46
#64320.02.2017, 11:28

Slyszalam ze w niektorych NCS pojawila sie opcja aplikowania razem z naturalizacja o paszport.Dolacza sie normalna aplikacje, taka z poczty +2 zdjecia i oczywiscie oplate. Pozniej niedlugo po zlozeniu przysiegi , otrzymuje sie paszport. Niestety moj NCS jeszcze tej opcji nie uruchomil.

Pawq69
121
Pawq69 121
#64420.02.2017, 17:22

Tak to prawda. Ja skorzystałem z takiej opcji, i dzięki temu straciłem troszkę więcej pieniedzy za wizytę. Ale wnioski dalej trzymam, oby się przydały. Dzięki Bogu podpisy referee są ważne pół roku.

voodoo123
26
#64520.02.2017, 17:39

Hej wszystkim.

Jak wczesniej pisalem - napisalem list do zaadresowany na adres Liverpool takie niby zalzalenie, niby wniosek o podanie tej daty i dzis dostalem odpowiedz mailem (po 7 dniach kalendarzowych dokladnie od daty nadania listu).

Napisal ten sam gosc co procesowal moja aplikacje (pomimo tego ze wyslalem na ogolny adres bez jego detali na kopercie) i potwierdzil ze date rezydentury mam wbita jako 2011. czyli juz spokojnie moge skladac papiery

Odpisal ze wzieli moja date rejestracji w WRS (i tu podal tez pracodawce) czyli rok 2006 i od tego momentu obiczyl +5 lat.

super wiadomosc , jutro trzeba referee szukac :)

karpio30
1 950
karpio30 1 950
#64620.02.2017, 17:43

Voodoo123

Czyli wychodzi na to ze rezydentem zostaje sie od daty np aplikacja zlozona za lata Maj 2011 -Maj 2016, czyli zakladam ze rezydentem sie jest od Maj 2016 ? Dodam ze karte otrzymalem Listopad 2016

Annamaria1
46
#64721.02.2017, 13:07

Wlasnie otrzymalam email , ze rozpatruja moja aplikacje i ze moze to zajac do 6 miesiacy.

Pawq69
121
Pawq69 121
#64822.02.2017, 09:38

Trzymam kciuki.

voodoo123
26
#64922.02.2017, 18:04

hej . szybkie pytanie do kogos kto skladal aplikacje bez paszportu PL. Wysyłał ktos moze aplikacje na samym dowodzie osobistym?

troche mnie zmieszala sekcja Supporting Documents i SECTION 3 w aplikacji AN - strona 29 z 30

SECTION 3 Evidence of lawful residence during the 5 (or, if the applicant is married or in

civil partnership to a British citizen, 3) years before the date of the application: required for

applications made on the basis of residence in the United Kingdom: required for all applicants

Your passports Or

Letters from employers, educational establishments or other Government Departments

indicating presence in UK

z tego co widze to sekcja 3 to Good Character wiec zupelnie nie wiem jak to sie ma do tej sekcji 3 na stroni 29 ??

wysylal ktos z samym dowodem osobistym ?

Angelina2017
3
#65022.02.2017, 19:36

Witam i ponownie dziękuje za powyższe sugestie. Skoro moja opłata za wizyte w NCS była niezwracalna ( niestety takie maja zasady w Camden council NCS i można wizytę tylko zmienić raz ) , postanowiłam dziś pójść tak czy siak na wizytę. Zanim Pani z NCS sprawdziła moja aplikacje, zadzwoniła do HO, poprosiła o potwierdzenie czy jestem eligible; podała im tylko mój numer karty PR. Osoba na drugim końcu lini potwierdziła to, czego ja byłam pewna , ze mój status PR jest od stycznia 2011 i ze jestem eligble i mogę wysłać aplikacje.

Zatem opłacało się iść ! Narazie tylko modlić się żeby wszystko było Ok i czekać cierpliwie na pozytywnie rozpatrzenie podania! Powodzenia dla wszystkich w takiej samej czy podobnej sytuacji do mojej.

Pawq69
121
Pawq69 121
#65123.02.2017, 10:35

Hmm...Trochę wam zazdroszczę, bo ja dalej czekać muszę. Tylko dlatego ,że 12 lat temu podkusiło mnie żeby zadzwonić do HO i otrzymać potwierdzenie, że nie muszę się rejestrować.

Btw. Wysyłał ktoś papiery tylko na dowód osobisty? Czy paszport jest niezbędny. Chodzi o to ,że mój się kończy w sierpniu, a aplikację składam w maju, martwię sie, że jak będzie rozpatrywana, to już będzie nieważny. Zresztą Life in UK robiłem na dowód.

Pawq69
121
Pawq69 121
#65223.02.2017, 10:44

voodoo123.

Widzę, że pobieliłem Twoje pytanie o dowód...

Z tego co zrozumiałem. To musisz przedstawić dokumenty z ostatnich 5 lat na podstawie których oni ocenią Twój good character. Pamiętaj ,że ta forma jest również dla osób spoza EEA. I na podstawie paszportów sprawdzają np.czy nie przedłużyli swojego pobytu i mieszkali bez wizy, lub prawa pobytu. No i co robiłeś przez te 5 lat, czy pracowałeś , uczyłeś się , czy rozrabiałeś i np. masz misia w paszporcie.

voodoo123
26
#65323.02.2017, 19:59

Tak jest Paweł. wydaje mi sie ze przejdzie z dowodem. na stronie 22 dopisalem powod dla czego nie wyslalem paszportu (wyjezdzam w marcu na tydzien a check in juz zrobiony) i zaoferowalem ze moge doslac. w zamian daje im 10 lat P60 bo jest napisane ze moze byc letter from employer + wysle im 10 lat CTax. mysle tak samo jak ty, ze forma jest dla osob spoza EEA i glownie dla tego pytaja o paszport.

wysylam w sobote i odpuszczam NCS. bedzie ciekawiej :))))

powodzenia z aplikacja! mysle ze raczej przez kolejnych kilka mc i tak nic nie pozmieniaja, jedynie kosmetyczne zmiany jak ostatnio.

Pawq69
121
Pawq69 121
#65424.02.2017, 00:15

Voodoo123.

Przecież jak wyślesz przez Ncs to tylko zrobią Ci kopię i oddadzą Ci paszport. I spokojnie w marcu sobie polecisz.

voodoo123
26
#65524.02.2017, 06:07

Aaa to nie wiedziałem, dzięki za podpowiedź. Zadzwonię do nich i zobaczę jaka maja dostępność terminów.

Annamaria1
46
#65624.02.2017, 13:07

Voodoo123

Nie wiem czy to dobry pomysl zlozyc aplikacje i sobie poleciec (zalezy na ile?). Mi po tygodniu przyslali list na zlozenie biometric enrolment. Jest na to 15 dni. Wiec jesli nie zdazysz to ????

voodoo123
26
#65725.02.2017, 18:51

Dzisiaj poszło :) bez ncs ale będzie więcej emocji. Lecę na 7 dni wiec 15 to nawet za dużo ;) dzięki za info. Domyślam się ze pieniądze tez dość szybko pobierają? Biometric przyszedł po tyg od daty doręczenia?

Dzięki

Annamaria1
46
#65826.02.2017, 18:05

voodoo123

List o oddaniu biometric otrzymalam dokladnie 7 dni po wyslaniu, Tam tez byla informacja ze cala suma zostala pobrana. Teraz pozostaje czekac.

robotek1
26
#65928.02.2017, 16:45

Mam dwa pytania i mam nadzieje ze ktoś mi pomoże :)

1. Chodzi o WRS. Pracowałem u tylko jednego pracodawcy podczas obowiązywania WRSu. Gdy mnie zatrudnił to zarejestrował mnie w WRS. Następnie zostałem zwolniony i po 2 miesiącach ponownie u niego zatrudniony ale nie zgłaszał tego ponownie do Home Office. Czy w świetle prawa mój WRS jest/był legalny czy powinienem ponownie się zarejestrować w Home Office gdy mnie zatrudniał po raz drugi?

2. Czy ktoś zdawał język ang poziom B1 w Trinty college? Czy łatwo wam poszło zdanie egzaminu? Jakieś sugestie jak się przygotować lub coś was zaskoczyło?

Ladybird
728
Ladybird 728
#66028.02.2017, 18:36

1. Nie ma wszystkich danych, od kiedy do kiedy pracowałeś dla tego pracodawcy. Podaj datę na certyfikacie oraz datę zakończenia pracy w tej firmie.

2. Egzamin do naturalizacji chcesz zdawac, czyli masz już kartę stałej rezydentury? Jaką masz datę nabycia PR? Bo do niej musisz doliczyć 12 miesięcy zanim aplikujesz o naturalizacje.

Katalog firm