Do góry

Brytyjskie obywatelstwo - przewodnik

Zaloguj się by dodać komentarz
Ladybird
751
Ladybird 751
18.02.2015, 13:33

BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DOROSLEJ OSOBY (UE)

Obywatel/ka UE, ktory/a przepracowal/a legalnie 6 lat w UK moze aplikowac o obywatelstwo na formularzu AN (aplikacja pod sekcja 6.1).

CO NALEZY ZROBIC KROK PO KROKU:

1. Sprawdzic koszt aplikowania:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

2. Zapoznac sie z ta strona pt. “Become a British citizen”:
www.gov.uk/becoming-a-british-citiz...

3. Sciagnac ze strony formularz AN i zapoznac sie z nim szczegolowo:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

4. Przeczytac Guide AN:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

5. Przeczytac Booklet AN:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

6. Wypozyczyc z biblioteki lub kupic samemu ksiazki wymagane do przygotowania sie do testu Life in the UK. Ksiazka, na ktorej oparty jest test to: “Life in the United Kingdom: a guide to new residents Handbook (3rd Edition)”. Jest rowniez dostepna ksiazka zawierajaca przykladowe pytania testowe: “Life in the United Kingdom: Official Practice Questions and Answers, 2013 edition”. Ta ostatnia nie zawiera pytan, ktore beda na tescie, tylko pytania ulozone na podstawie podrecznika.

7. Zabukowac test Life in the UK tutaj:
www.lituktestbooking.co.uk/eass/wha...
8. Nalezy rowniez posiadac certyfikat jezykowy na poziomie CEFR B1 (ESOL entry 3) lub dyplom studiow wykladanych po angielsku lub na ktorych prace badawcze byly prowadzone po angielsku.

Tutaj info, jakie testy jezykowe sa akceptowane:
www.gov.uk/government/uploads/syste...
Nalezy pamietac, ze w tym dokumencie powyzej podane sa wszystkie testy, wlacznie z wszystkimi poziomami j. angielskiego, ktore mozna na tych testach osiagnac.
MINIMALNY POZIOM DO APLIKOWANIA O OBYWATELSTWO TO B1 (ESOL ENTRY 3).

Tutaj dodatkowo, jak sie zmienily wymagania jezykowe:
www.gov.uk/english-language
Niektore testy maja wymieniony czas waznosci. Mozna taki test na odpowiednim poziomie uzyc do aplikowania o naturalizacje, tutaj cytat: Some qualifications on the Home Office’s list will expire after 2 years. Your qualification will still be accepted as proof if you’re applying for citizenship, even if it has expired.

9. Aplikacje mozna wyslac samemu poczta (rekomendowane Special Delivery + zwrotna koperta Special Delivery oplacona i zaadresowana na siebie).

Jes tez mozliwosc skorzystania z odplatnych uslug NCS, ktore nie tylko sprawdza poprawnosc wypelnienia aplikacji, ale rowniez kopiuje wszystkie dokumenty i oddaje oryginaly:
www.gov.uk/government/collections/n...
Nalezy pamietec, ze NCS nie sprawdza, czy osoba aplikujaca spelnia wymogi do tego, by otrzymac obywatelstwo.

10. WRS
Osoby, ktore byly zatrudnione na etat (po 1 maja 2004 r.) zobowiazane byly w ciagu 30 dni od rozpoczecia pracy, do zarejestrowania sie w Worker Registration Scheme. Nalezalo przepracowac nieprzerwanie 12 miesiecy u tego samego pracodawcy. Bez karty rejestracyjnej nie mozna aplikowac o obywatelstwo. Rowniez jesli ktos zmienil prace w czasie pierwszych 12 miesiecy, a nie zarejestrowal sie ponownie, pracowal nielegalnie.
Osoby, ktore sie nigdy nie zarejestrowaly beda musialy poczekac do kwietnia 2017 r. z aplikacja o obywatelstwo. Wtedy minie 6 lat od momentu zniesienia koniecznosci rejestracji w WRS.
Tutaj szczegolowe info:
giolegal.co.uk/Docs/Immigration_Forms/Forms/englishwrs.pdf
UWAGI:
Dokumenty, o ktorych nalezy pamietac, to:
- P60 za 6 lat lub inna forma potwierdzajaca nieprzerwane zatrudnienie (studia) przez okres 6 lat.
- Studenci zobowiazani sa posiadac Comprehensive Sickness Insurance (ubezpieczenie na zdrowie) na czas trwania studiow, jesli w tym czasie nie pracowali. Inna forma potwierdzajaca ubezpieczenie jest karta EKUZ z Polski.
- WRS jest niezbedny (chyba, ze ktos byl samozatrudniony).
- Paszport.

Referenci, ktorzy podpisuja aplikacje, musza sie znajdowac na liscie akceptowanych zawodow. To info znajduje sie w Guide AN.

Aplikacje odrzucone, najpowszechniejsze powody:
- Osoba aplikujaca nie miala WRS, nigdy sie nie zarejestrowala. WRS jest niewazny, jesli ktos zmienil prace w ciagu 12 miesiecy i nie powiadomil HO o tym.
Czas legalnej pracy 6 lat liczy sie od momentu zarejestrowania w WRS.
- Osoba aplikowala po 5 latach, zamiast odczekac jeszcze rok.
- W aplikacji AN osoba aplikujaca zataila wyroki sadowe.
- Aplikacja zostala zlozona w dniu, kiedy 5 lub 6 lat wstecz osoba aplikujaca nie byla obecna fizycznie w UK.

Wszystkie podane informacje odnosza sie do nieskomplikowanych przypadkow osob pochodzacych z krajow UE, zatrudnionych nieprzerwanie przez 6 lat, ktore nie wyjezdzaly z UK na dluzej niz podane limity, zarejestrowaly sie w WRS (tylko kraje A8) i nie mialy zadnych wyrokow sadowych.
Powyzsze informacje nie moga zastapic porady prawnej. Kazda osoba aplikujaca jest sama odpowiedzialna za skladana aplikacje.
Powyzsze informacje nie dotycza rejestracji dzieci ani aplikacji o naturalizacje jako zona/maz brytyjskiego obywatela (sekcja 6.2).

Profil nieaktywny
Konto usunięte
#75104.04.2017, 14:07

cholera, szczescie drozeje jak lawina wnazadke.

powinni dawac znizki za przeprowadzanie staruszek przez szose albo czariti rzeczy, to by dostawali fajnych obywateli a tak - to nie wiadomo kto sie zapisuje.

krolowa musi to przemyslec i obgadac z kim trzeba

h200
17
h200 17
#75204.04.2017, 14:56
Ladybird
751
Ladybird 751
#75304.04.2017, 17:27

Teraz będą stopniowo podnosić, żeby do 2021 r. kosztowala naturalizacja 1500f.

Pawq69
138
Pawq69 138
#75415.04.2017, 11:28

Pojawiła się dla nas nowa informacja na stronie HO w sprawie Brexitu. Mnie najbardziej zainteresował ten fragment:

EU nationals who have lived in the UK for more than 5 years

You do not need to do anything as a result of Article 50 being triggered.

Permanent residence status is a right that EU nationals can get under EU law. This will not change while the UK is part of the EU.

More information about your right to live in the UK is available on GOV.UK.

EU nationals who have lived in the UK for less than 5 years

You do not need to do anything as a result of Article 50 being triggered. There will be no change to the rights and status of EU nationals living in the UK while the UK remains in the EU.

Czyli w skrócie. Jest duże prawdopodobieństwo, że za dwa lata prawo unijne przestanie obowiązywać i Permanent residence status również.

Ciekawe czy niebieskie książeczki też będă miały wartość makulatury.

Aczkolwiek one zostały wydane na podstawie prawa brytyjskiego.

ChaoticBiker
1 924
ChaoticBiker 1 924
#75515.04.2017, 11:34

Tak naprawde moze to znaczyc wszystko i nic.

Tak, niebieskie ksiazeczki PR moga stac sie bezwartosciowa makulatura po wyjsciu UK z UE.

Wydane na podstawie prawa brytyjskiego... ale UK moze przestac istniec jako unia tez... Gibraltar, Irlandia Polnocna, Szkocja, a nawet Walia - wszystko sie moze odlaczyc. Zadnego scenariusza w tej chwili nie mozna wykluczyc.

Wlacznie z tym, ze UK jednak koniec koncow nie opusci UE (albo chociaz pozostanie w EEA)

ChaoticBiker
1 924
ChaoticBiker 1 924
#75615.04.2017, 11:45

tu calosc, jak ktos szuka: https://www.gov.uk/guidance/status-of-eu-nationals-in-the-uk-what-you-ne...

A mysle, ze wielu zainteresuje ten fragment:

Removing EU nationals from the UK

It continues to be the case that EU nationals can only be removed from the UK if they:

are considered to pose a genuine, present and sufficiently serious threat to the public

aren’t lawfully resident or are abusing their EU free movement rights

I klikajac w EU free movement rights ladujemy tu http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/en/displayFtu.html?ftuId=FTU...

, gdzie czytamy:

Directive 2004/38/EC introduces EU citizenship as the basic status for nationals of the Member States when they exercise their right to move and reside freely on EU territory. For the first three months, every EU citizen has the right to reside on the territory of another EU country without any conditions or formalities. For longer periods, the host Member State may require a citizen to register his or her presence within a reasonable and non-discriminatory period of time.

The right to remain in the host country after stopping work is now laid down in Directive 2004/38/EC. Job seekers have the right to reside for a period exceeding six months (CoJ, Case C-292/89 Antonissen) without having to meet any conditions if they continue to seek employment in the host Member State and have a ‘genuine chance’ of finding work; during this time they cannot be expelled. After acquiring the right of permanent residence in the host Member State, EU citizens are no longer subject to any conditions (such as sufficient financial means) but can, if necessary, rely on social assistance in the host Member State in the same way as its nationals can.

Czyli bez zmian, ale moze wreszcie zaczna to uskuteczniac. Jesli w ciagu 3 miesiecy od przyjazdu nie jestes w stanie znalec pracy, to wypad (plus ban)

Jesli pracowales, ale straciles/porzuciles prace, i w 6 miesiecy nie znalazles nowej pracy, a jakis urzednik oceni, ze szanse na znalezienie pracy przez Ciebie sa "nikle" (np. brak jakichkolwiek kwalifikacji) to rowniez - wypad.

Tak bylo zawsze, tylko malo kiedy egzekwowane

Pawq69
138
Pawq69 138
#75715.04.2017, 12:32

Gdzieś czytałem, jak wypowiadała sie pani prawnik, i tlumaczyła to w ten sposób, że prawa stałego rezydenta nabywa się po 5 latach według prawa unijnego. Po wyjściu UK z Unii przepis ten może przestać obowiązywać i każdy chociażby przebywał na terenie UK 10 lat, może te prawa i przywileje stracić. Natomiast kartę rezydenta dostaje się według przepisów brytyjskich po spełnieniu odpowiednich warunków i ta karta teoretycznie utrzymuje swoją moc prawną a jej posiadacz zachowuje wszystkie przywileje.

Tyle teorii. A praktyka zobaczymy

robotek1
42
#75818.04.2017, 01:15

Permanent Resident (PR) jest tym samym co Indefinite Leave to Remain (ILR) i są one wydawane na podstawie brytyjskiego prawa.Wyjście UK z Unii nic nie zmieni w tej materii. Uzyskanie ILR jest trudniejsze i droższe i prawdopodobnie po wyjściu z Unii zlikwidują PR i zostanie tylko ILR.

Pawq69
138
Pawq69 138
#75903.05.2017, 00:07

Hej Annamaria. Jakiś progres z Twoją aplikacją toż to już chyba ze 3 miesiăc będzie.

Annamaria1
46
#76003.05.2017, 16:36

Zadnych wiesci. Widze ze ludzie aplikujacy koniec stycznia, poczatek lutego otrzymuja juz odpowiedzi. Mysle, ze powinno cos sie pojawic do 2 tygodni. Stresujace to czekanie ......

voodoo123
40
#76104.05.2017, 07:00

U mnie też czekanie. Przypuszczam że około czerwca/lipca wróci, ale już widzę ze aplikacji muszą mieć coraz więcej bo żona ostatnio wysłała i po 3 tygodniach dopiero pieniądze pobrali, a biometric nawet jeszcze nie przyszedł!

Profil nieaktywny
Konto usunięte
#76204.05.2017, 22:24

a jak krolowa umrze to bedzie nowa przysiega czy bedzie stara w uzytku tylko nowego szefa wstawio?

Pawq69
138
Pawq69 138
#76308.05.2017, 17:34

# Voodoo123

A ty w końcu tylko dowód wysłałeś? Nie kazali Ci dosyłać paszportu albo coś w tym stylu?

voodoo123
40
#76409.05.2017, 07:23

Hej Pawq69. Tak sam dowód wysłałem, z wyjaśnieniem na jednej ze stron aplikacji dlaczego bez paszportu dostali. Narazie cisza i od czasu biometric nic nie przyszlo.

luckyguliver
37
#76510.05.2017, 22:44

A ja zaliczylem w ubieglym tygodniu Life in the Uk test. Wcale taki latwy nie byl. Cwiczylem testy z tego linku https://lifeintheuktests.co.uk/life-in-the-uk-test-1/ Polecam. Zdalem tez test z ang ktory byl banalnie prosty wiec nie ma sie co traumowac :)

Teraz to wszystko wpakowac do koperty, wypelnic druk, dolaczyc czek i wyslac poleconym.

Czy inni ktorzy dostali PR w zeszlym roku juz wysylaja aplikacje o citizenship?

robotek1
42
#76611.05.2017, 17:54

Czy do testu live in UK uczyłeś tylko z linku czy też z książek?

Angielki zdawałeś w Trinity? Coś cie zaskoczyło czy pełen luz?

luckyguliver
37
#76711.05.2017, 23:20

Do testu przeczytalem prawie 2 razy ksiazke i za drugim razem zaczalem juz prawie klepac na pamiec. Zrobilem tez testy raz z kawalkiem.

Jesli chodzi o test z ang to zrobilem go w Trinity. Zdawalem podobny test 13 lat temu i zdalem wiec nie moglo byc problemow ze zdaniem i tym razem. Na ten test przynosisz wlasne pytania i odpowiedzi i to jest polowa testu! Druga to gosc zadaje ci kilka prostych pytan.

Annamaria1
46
#76812.05.2017, 17:18

No wiec tak, od 16 lutego czekalam na odpowiedz, dzisiaj przyszly dwa listy, jeden z HO i decyzja : approved z data 2 maja, drugi z counsilu i zaproszenie na ceremonie 23 maja. Ciesze sie i wszystkim zycze powodzenia.

voodoo123
40
#76912.05.2017, 22:38

Super. Dzięki za widomosc. Ja wysyłałem 28 lutego tak więc za 2 tyg powinienem juz wszystko dostać spowrotem . :)))))

Pawq69
138
Pawq69 138
#77013.05.2017, 09:23

Annamaria1 Pamiętam tą datę. Bo też wybrałem się wtedy do NCS. Super wiadomość. Gratulacje.

luckyguliver
37
#77118.05.2017, 01:58

Wlasnie siedze nad formularzem i zastanawiam sie czy jest konieczne podawanie dat lacznie z dniem? Np nie pamietam dokladnie jakiego dnia przylecialem do Uk bo bylo to 13 lat temu. Nie pamietam tez dnia kiedy zmienilem miejsce zamieszkania. Jesli chodzi o niebecnosc w Uk to nie mam z tym problemu bo wzialem sobie wydruki wolnego z pracy i wszystko jest jasne.

luckyguliver
37
#77218.05.2017, 02:28

Mam kolejne pytanie. Co wpisac w punkcie 1.3 gdzie pytaja "when you were given indefinite leave to enter/remain in the UK"? Poczytalem w Booklecie AN ale nic mi sie nie rozjasnilo.

Moj przypadek jest taki, ze muisalem czekac do maja ubieglego roku (ze wzgledu na brak WRS'u) o ubieganie sie o PR ktory zostal mi przyznanypo kilku miesiacach.

luckyguliver
37
#77318.05.2017, 02:54

No i pytanie trzecie. O co tu chodzi z tym Biometric Enrolment? Czy mam sie za to zabrac przed wyslaniem aplikacji czy tez w trakcie rozpatrywania aplikacji dostane jakis list z HO?

Z gory dziekuje za pomoc :)

Nina62
16
Nina62 16
#77418.05.2017, 06:59

Punkt 1.3 wpisujesz date otrzymania Pernament Residence a odnosnie Biometric to Home Office wysle specjalny list z ktorym pojdziesz do Post Office /oddzial ktory to robi dla HO/ List ten otrzymasz z HO gdy otrzymaja Twoja aplikacje AN

Ja przed wyslaniem aplikacji skorzystalam a National Services gdzie skserowano oryginaly dokumentow Powodzenia i pytaj

Pawq69
138
Pawq69 138
#77518.05.2017, 19:18

Nina62 Biometric przychodzi normalnie pocztą? Czy emailem?

Nina62
16
Nina62 16
#77619.05.2017, 14:14

Przysla poczta list z ktorym musisz pojsc na Poczte/kosztuje 19,20 w marcu/ zrobia zdjecie i odciski i Poczta odsyla do Home Office

voodoo123
40
#77719.05.2017, 19:28

@Pawq6, tak przyjdzie pocztą. Sprawdź na stronie PO w advanced search który oddział robi biometric. W Edynburgu na przykład są tylko dwie takie poczty.

voodoo123
40
#77819.05.2017, 19:30

Oops nie odświeżylo mi strony i myślałem ze wciaz czekadz ba odpowiedz :)

luckyguliver
37
#77920.05.2017, 18:49

@Nina62 I tu wlasnie mam mala zagwozdke bo PR formalnie to chyba mi przyslugiwal od maja ubieglego roku a na papierze mam date wydania pazdziernik 2016.

Zeby bylo jeszcze smieszniej, to o ile mnie pamiec nie myli, niektorzy mieli dopisane na tejze karcie PR, ze status maja od maja chodz karty maja pozniejsze daty wydania. Tak jak moja.

Pewnie sprobuje wysalc email do HO proszac o weryfikacje. Chyba ze juz to ktos zrobil i chcialby sie podzielic oficjalna odpowiedzia HO?

Pawq69
138
Pawq69 138
#78021.05.2017, 11:08

Idz z papierami do ncs. Oni sprawdzą to dla Ciebie na miejscu.

Katalog firm