Do góry

Brytyjskie obywatelstwo - przewodnik

Zaloguj się by dodać komentarz
Ladybird
770
Ladybird 770
18.02.2015, 13:33

BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DOROSLEJ OSOBY (UE)

Obywatel/ka UE, ktory/a przepracowal/a legalnie 6 lat w UK moze aplikowac o obywatelstwo na formularzu AN (aplikacja pod sekcja 6.1).

CO NALEZY ZROBIC KROK PO KROKU:

1. Sprawdzic koszt aplikowania:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

2. Zapoznac sie z ta strona pt. “Become a British citizen”:
www.gov.uk/becoming-a-british-citiz...

3. Sciagnac ze strony formularz AN i zapoznac sie z nim szczegolowo:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

4. Przeczytac Guide AN:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

5. Przeczytac Booklet AN:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

6. Wypozyczyc z biblioteki lub kupic samemu ksiazki wymagane do przygotowania sie do testu Life in the UK. Ksiazka, na ktorej oparty jest test to: “Life in the United Kingdom: a guide to new residents Handbook (3rd Edition)”. Jest rowniez dostepna ksiazka zawierajaca przykladowe pytania testowe: “Life in the United Kingdom: Official Practice Questions and Answers, 2013 edition”. Ta ostatnia nie zawiera pytan, ktore beda na tescie, tylko pytania ulozone na podstawie podrecznika.

7. Zabukowac test Life in the UK tutaj:
www.lituktestbooking.co.uk/eass/wha...
8. Nalezy rowniez posiadac certyfikat jezykowy na poziomie CEFR B1 (ESOL entry 3) lub dyplom studiow wykladanych po angielsku lub na ktorych prace badawcze byly prowadzone po angielsku.

Tutaj info, jakie testy jezykowe sa akceptowane:
www.gov.uk/government/uploads/syste...
Nalezy pamietac, ze w tym dokumencie powyzej podane sa wszystkie testy, wlacznie z wszystkimi poziomami j. angielskiego, ktore mozna na tych testach osiagnac.
MINIMALNY POZIOM DO APLIKOWANIA O OBYWATELSTWO TO B1 (ESOL ENTRY 3).

Tutaj dodatkowo, jak sie zmienily wymagania jezykowe:
www.gov.uk/english-language
Niektore testy maja wymieniony czas waznosci. Mozna taki test na odpowiednim poziomie uzyc do aplikowania o naturalizacje, tutaj cytat: Some qualifications on the Home Office’s list will expire after 2 years. Your qualification will still be accepted as proof if you’re applying for citizenship, even if it has expired.

9. Aplikacje mozna wyslac samemu poczta (rekomendowane Special Delivery + zwrotna koperta Special Delivery oplacona i zaadresowana na siebie).

Jes tez mozliwosc skorzystania z odplatnych uslug NCS, ktore nie tylko sprawdza poprawnosc wypelnienia aplikacji, ale rowniez kopiuje wszystkie dokumenty i oddaje oryginaly:
www.gov.uk/government/collections/n...
Nalezy pamietec, ze NCS nie sprawdza, czy osoba aplikujaca spelnia wymogi do tego, by otrzymac obywatelstwo.

10. WRS
Osoby, ktore byly zatrudnione na etat (po 1 maja 2004 r.) zobowiazane byly w ciagu 30 dni od rozpoczecia pracy, do zarejestrowania sie w Worker Registration Scheme. Nalezalo przepracowac nieprzerwanie 12 miesiecy u tego samego pracodawcy. Bez karty rejestracyjnej nie mozna aplikowac o obywatelstwo. Rowniez jesli ktos zmienil prace w czasie pierwszych 12 miesiecy, a nie zarejestrowal sie ponownie, pracowal nielegalnie.
Osoby, ktore sie nigdy nie zarejestrowaly beda musialy poczekac do kwietnia 2017 r. z aplikacja o obywatelstwo. Wtedy minie 6 lat od momentu zniesienia koniecznosci rejestracji w WRS.
Tutaj szczegolowe info:
giolegal.co.uk/Docs/Immigration_Forms/Forms/englishwrs.pdf
UWAGI:
Dokumenty, o ktorych nalezy pamietac, to:
- P60 za 6 lat lub inna forma potwierdzajaca nieprzerwane zatrudnienie (studia) przez okres 6 lat.
- Studenci zobowiazani sa posiadac Comprehensive Sickness Insurance (ubezpieczenie na zdrowie) na czas trwania studiow, jesli w tym czasie nie pracowali. Inna forma potwierdzajaca ubezpieczenie jest karta EKUZ z Polski.
- WRS jest niezbedny (chyba, ze ktos byl samozatrudniony).
- Paszport.

Referenci, ktorzy podpisuja aplikacje, musza sie znajdowac na liscie akceptowanych zawodow. To info znajduje sie w Guide AN.

Aplikacje odrzucone, najpowszechniejsze powody:
- Osoba aplikujaca nie miala WRS, nigdy sie nie zarejestrowala. WRS jest niewazny, jesli ktos zmienil prace w ciagu 12 miesiecy i nie powiadomil HO o tym.
Czas legalnej pracy 6 lat liczy sie od momentu zarejestrowania w WRS.
- Osoba aplikowala po 5 latach, zamiast odczekac jeszcze rok.
- W aplikacji AN osoba aplikujaca zataila wyroki sadowe.
- Aplikacja zostala zlozona w dniu, kiedy 5 lub 6 lat wstecz osoba aplikujaca nie byla obecna fizycznie w UK.

Wszystkie podane informacje odnosza sie do nieskomplikowanych przypadkow osob pochodzacych z krajow UE, zatrudnionych nieprzerwanie przez 6 lat, ktore nie wyjezdzaly z UK na dluzej niz podane limity, zarejestrowaly sie w WRS (tylko kraje A8) i nie mialy zadnych wyrokow sadowych.
Powyzsze informacje nie moga zastapic porady prawnej. Kazda osoba aplikujaca jest sama odpowiedzialna za skladana aplikacje.
Powyzsze informacje nie dotycza rejestracji dzieci ani aplikacji o naturalizacje jako zona/maz brytyjskiego obywatela (sekcja 6.2).

robotek1
50
#87112.07.2017, 16:29

Pawq69 - masz racje voodoo123 ma doświadczenie wiec mógłby się wypowiedzieć. A jak Ty byleś w NCS to co im pokazywałeś i za jaki okres? Czy trzeba im pokazać mandat czy wystarczy powiedzieć kiedy i jakie wykroczenie?

Ladybird
770
Ladybird 770
#87212.07.2017, 21:29

Konrad.W

Wyślij mi skan tego paszportu, oczywiście bez zdjęcia wlasciela i numeru. Ja rozmawiałam w tej sprawie i dostałam taka informacje, że nie drukują. Jeśli twój znajomy ma paszport brytyjski z polskimi znakami typu ż, ź, ś, to chciałabym to zobaczyć na własne oczy zanim złoże w tej sprawie odwołanie i wydrukuja mi nowe paszporty. Już różne dziwne rzeczy słyszałam od różnych "zorientowanych" osób. No chyba, że coś się zmieniło w ostatnich 5 latach.

Ladybird
770
Ladybird 770
#87312.07.2017, 21:37

The only characters which can be used to form the holder's name in a

British passport are alphabetic characters from A - Z, single spaces,

hyphens and apostrophes. The scanning system will not recognise accents or

other diacritical marks and will record the alphabetic character without

an accent. If a member of staff attempted to change a name in the system

to include a disallowed character an error message would be displayed, as

shown in the following extract from the application software definition

document for common functions in the Passport Application Support System.

Ladybird
770
Ladybird 770
#87412.07.2017, 21:41

Następny urywek ze strony gov.uk

Names that contain special characters

We cannot show full stops, accents or other special characters in your passport.

If your name has a special character or accent mark please enter your name using a normal letter eg e instead of é or a instead of ä etc.

voodoo123
44
#87513.07.2017, 10:14

hej,

sorry za obsówé

zgadzam sie z Ladybird co do polskich znakow. wydaje mi sie to niemozliwe :)

@robotek1 - ja wyslalem P60 za 10 lat tak dla swietego spokoju. wysylalem aplikacje w okolicach Lutego tego roku, a zalaczylem P60 do Apr-16 bo jeszcze wtedy Apr-17 nie byl dostepny (I nie uzupelnialem payslipami).

Tak jak ktos napisal, wydaje mi sie ze 5-6 lat by spokojnie wystarczylo, ale dla swietego spokoju wyslalem wszystko.

Co do daty rezydentury to moja niebieska ksiazeczka miala issue date mniejsza niz 12 miesiecy od daty kiedy skladalem aplikacje, ta date tez trzeba bylo wpisac w samej aplikacji, ale tak jak juz pisalem poprzednio, dla swietego spokoju zrobilem wczesniej FastTrack SAR I zalaczylem to z aplikacja, a w samiej applikacji pod data kiedy niebieska ksiazka zostala wydana dodalem *see attachement 1 - tak zeby mnie nie udupili :)

w sumie to proponuje wytlumaczyc im wszystko "jak chlop klowie na rowie", tak aby nie bylo sie do niczego przyczepic, a jezeli czujesz ze z czyms moze byc problem lub nie jestes pewien to wpisuj w puste pole na ktorejs ze stron gdzie mozesz podac wiecej info (np napisz jakie dokumenty posiadasz i ze mozesz doslac jezeli potrzebuja - ja tak zrobilem z paszportem , ktorego nie moglem wyslac. wpisalem im w tej rubryce ze jade na wakacje ale moge bez problem doslac po powrocie, narazie wysylam sam dowod.)

powodzenia!

Konrad.W
Moderator
5 010
Konrad.W 5 010
#87613.07.2017, 10:59

@Ladybird

tez poprosilem znajomego o to zdjecie bo dzis idziemy sie klocic i okazalo sie......ze mu sie pomylilo z polskim paszpoertem;-) Nie ma polskich znakow.

Tak wiec o to nie mam co sie klocic ale nadal jest kwestia zle napisanego imienia, K zamiast L....

Ladybird
770
Ladybird 770
#87713.07.2017, 15:20

@Konrad.W

A w formularzu wpisałeś L czy Ł?

Bo jeśli tylko L, to faktycznie dziwne, że na K zamienili. Jeśli wystawiłeś polskie Ł, no to wtedy się nie dziwię, że przerobili na K.

Tak czy siak trzeba zmienić.

Pawq69
157
Pawq69 157
#87813.07.2017, 17:20

@robotek1

Tak jak pisłem wcześniej mnie kazali przesłać p60 z ostanich 5 lat i payslipy z bierzącego roku. Mandaty chcieli tylko wydane przez policję, za złe parkowanie nie chcieli. Koleś powiedział, że potrzebują tylko to co im wyskoczy jak cię wrzucą na "bęben". Czyli np. mandaty za prędkość. I nie kazali ich wysyłać tylko napisać ile i kiedy.

@Konrad.W

Na 100% jest to pomyłka przy klepaniu na klawiaturze. L jest obok K i źle im się nacisineło, co do polskich znaków to jak wyżej nie są używane. Tak dla potwierdzenia, otwórz sobie polski paszport na stronie ze zdjęciem i tam na dole masz swoje imię i nazwisko bez poskich znaków.

zii7
13
zii7 13
#87913.07.2017, 20:38

Czesc , nowy tutaj , czytajac te wpisy mysle ze kazdy mowi o czyms innym , i nikt nie wie dokladnie o czy,m mowi , Jedne wpisy na temat obywatelstwa , drugie na temat paszportu , trzecie na temat karty rezydenta , wszystko pomieszane .

Jesli chesz miec Brytyjski paszport , najpierw musisz sie postarac o Pernament Residency Card . Wyslac orginaly tego o co prosza , mozna zrobic online , ale i tak musisz wyslac kopie aplikacji z orginalami na pismie . Jesli boisz sie ze cos pogubia wyslij Secure Delivery , no problem . Aplikacje o Permanent Residency Card wyslalem w lutym , online , i na papierze , odpowiedz w kwietniu . Zatwierdzona , od 2011 , krok nastepny test z angielskiego i wiedzy o zyciu w UK , zdany , aplikacja o naturalizacje AN , wyslana w polowie czerwca , z orginalami testow i Permanent residency card i paszportem . Za dwa tygodnie list z Home Office , z dokumentem o zrobienie biometric enrollment, czyli odciski palcow i zdjecie . Teraz czas na czekanie , moze im to zajac do 6 miesiecy . WYSYLAC ORGINALY , CHYBA ZE MASZ CZAS ZEBY SIE Z NIMI KLOCIC , nie ma sensu .

Konrad.W
Moderator
5 010
Konrad.W 5 010
#88013.07.2017, 21:33

@Pawq69

na polskim paszporcie na dole jest bez polskich znakow ale na gorze obok zdjecia sa polskie znaki. I tego samego oczekiwalem od brytyjskiego paszportu. polskie znaki chcialem obok zdjecia tylko, tak zeby zgadzalo sie z aktem urodzenia.

@Ladybird

w aplikacji bylo Ł i Ó i Ó zamienili na O a Ł na K. wyslali mi list, ze jednak chca oryginal naszych ID i w tym liscie zauwazylem niepoprawna pisownie i im zwrocilem uwage, ale to przeoczyli i wydali paszport z bledem.

Ladybird
770
Ladybird 770
#88114.07.2017, 07:17

@Konrad.W

Aplikacje skanuje maszyna. Nie dziwię się, że Ł potraktowała jak K. A człowiek, który to procesuje nie poprawił, bo wybrałeś wyjątkowo polskie imię dla dziecka. Może trzeba było wersje angielska np. Stanley albo Stanislaus :-)

Nina62
22
Nina62 22
#88214.07.2017, 11:28

Zii7 ma racje - dotyczy to obywatelstwa

Mam pytanie sprawdzilam na stronie HO moj postep sprawy o natualizacje gdzie widnieje ze w dniu 28 czewca br podjeto decyzje . Mam czekac 10 dni roboczych na list od dnich i do dnia dzisiejszego nic nie przyszlo

Czy ktos mial taki przypadek

Nina62
22
Nina62 22
#88314.07.2017, 14:56

Mam obywatelstwo - przyszedl list HURRRA Te 10 dni roboczych byly bardzo stresujace bo nie wiadomo jaka podejma decyzje

Droga bya dluga, stresujaca i nie liczac kasy

Teraz ceremonia i paszport

Zycze powodzenia wszystkim - peace and quiet

Pawq69
157
Pawq69 157
#88415.07.2017, 00:55

Nina. Kiedy wysyłałaś?

Konrad.W
Moderator
5 010
Konrad.W 5 010
#88515.07.2017, 11:19

@Ladybird

jako, ze moje nazwisko jest dosc trudne dla tubylcow to imie syn ma dla nich bardzo proste - Jake;-) Drugie imie ma po dziadkach i chcielismy w wersji polskiej.

Nina62
22
Nina62 22
#88615.07.2017, 18:28

Pawq69

Aplikacje wyslalam przez NCS w dniu 14/03/br - biometric pare dni pozniej

list z HO o przyznaniu obywatelstwa 14/07/br

zycze cierpliwosci i powodzenia

robotek1
50
#88715.07.2017, 23:29

Do osob ktore aplikowaly niedawno - ile czekaliscie na biometric? Co jesli nie zmieszcze sie w 14 dniach (wyjezdzam i probuje to ogarnac) ?

Pawq69

Jak myslisz czy NCS zgodzi sie wyslac dokumenty ktore wg nich nie sa wymagane a w mojej ocenie moga pomoc w aplikowaniu i ktore bym na pewno wyslal gdybym nie uzywal NCS.

Nina62 - Gratulacje!

Pawq69
157
Pawq69 157
#88816.07.2017, 21:53

Powinni się zgodzić. O ile będą mili jak ci u mnie. Aczkolwiek robią to niechętnie.

robotek1
50
#88917.07.2017, 13:46

luckyguliver - jak długo czekałeś na biometric?

robotek1
50
#89019.07.2017, 01:01

Wypełniam aplikacje i mam problem. W przeciągu ostatnich 6 lat miałem 3 miesiące gdy nie pracowałem (Wrzesień - Listopad 2011). Podczas tego okresu bylem w UK i jedynym potwierdzeniem jest pismo z banku tzw. bank statement (dokładnie za ten okres).

Jeśli zaaplikuje w listopadzie to będę miał 6 lat ciągłej pracy a jeśli w sierpniu to 3 miesiące przerwy w zatrudnieniu. Dodam tylko ze te 3 miesiące "niepracowania" zaliczyli mi jako okres potrzebny do uzyskania rezydentury aczkolwiek na naturalizacje mogą być bardziej restrykcyjni.

Ma ktoś wiedze jak to wygląda i czy ma to wpływ na decyzje?

numer3
22
numer3 22
#89119.07.2017, 12:19

Masz tak jakby nieobecnosc 3 miesiecy w UK. Bank statement nie jest dowodem w tym przypadku.

"And you must usually have:

lived in the UK for at least the 5 years before the date of your application

spent no more than 450 days outside the UK during those 5 years

spent no more than 90 days outside the UK in the last 12 months"

Zliczaj dni niobecne w UK lub obecne ale bez dowodu na to ze byles UK. Jesli miescisz sie w limicie to jest OK.

numer3
22
numer3 22
#89219.07.2017, 12:20

i jeszcze jedno, 5 lat ostatnich sie sprawdza, nie 6.

robotek1
50
#89319.07.2017, 14:09

Przez ostatnie 5 lat (a właściwe 5 lat i 9 miesięcy) 11/2011 - 08/2017 mam ciągłość pracy i nie przekroczyłem wymaganych dni absencji.

Pytanie jak HO sprawdzi 6ty rok i zapyta się o o ten 3miesieczny okres.Pytanie czy mogą zakwestionować czy spełniałem wtedy warunki EU Treaty rights bo nie pracowałem i nie miałem osobnego ubezpieczenia zdrowotnego.Niemniej ten okres został zaliczony mi do rezydentury ale właśnie może o naturalizacje mogą się uczepić.

robotek1
50
#89419.07.2017, 14:16

Niby bank statement nie jest dowodem ze bylem w UK ale na wyciągu jest są daty kiedy robiłem zakupy, wybierałem pieniądze czy płaciłem za paliwo.

numer3
22
numer3 22
#89519.07.2017, 23:09

Bank statement nie jest dowodem na pobyt w UK. Jest to wyraznie napisane i nie ma co wymyslac nowych przepisow.

Liczy sie ostatnie 5 lat. Trzeba udowodnic , ze ostatnie 5 lat bylo sie tutaj w UK. Mozna to zrobic udowadniajac , ze sie pracowalo lub np. uczylo w szkole. Jesli byly jakies okresy , ktorych nie da sie udowodnic, to potraktuja to jako nieobecnosc w UK.

Dozwolona liczba dni nieobecnosci w UK w ciagu 5 lat i ostatniego roku podana jest pare postow wyzej.

Twoja ciaglosc pracy ich nie interesuje. To bylo potrzebne do uzyskania rezydentury. Skoro masz stala rezydenture to sprawa pracy jest zalatwiona.

NCS bierze jako dowod pracy P60 i Payslipy, biora tylko i wylacznie z 5 lat ostatnich.

robotek1
50
#89620.07.2017, 05:57

W teorii jest jak napisales ale to sa ogole wytyczne. Caseworker inaczej niz w rezydenturze ocenia calosc pobytu w UK. Zauwaz ze wiele wnioskow jest odrzuconych nawet te wyslanych przez NCS.

zii7
13
zii7 13
#89720.07.2017, 20:10

Do Robotek 1

Masz karte stalego rezydenta , z ta karta powinni dolaczyc ci list w ktorym pisza od kiedy , ok . Od tego czasu na liscie 5 lat , , ma uplynac rok , czyli 6 i wtedy mozesz ubiegac sie o obywatelstwo . Home Office wydawalo ci karte stalego pobytu , i Home Office tylko inny department bedzie twoj wniosek o obywatelstwo rozpatrywal . To ze byles bez pracy przez 3 mc na poczatku , juz przeszedles , bo masz karte stalego rezydenta . Byles w Uk , a to ze nie pracowales to inna sprawa , i nie powinno byc problemu .

zii7
13
zii7 13
#89820.07.2017, 20:24

Do Robotek

Ja zlozylem aplikacje o obywatelstwo samemu , ale jesli chesz miec swoj paszport i inne dokumenty to zloz przez NCS ,oni nie wysla twojej aplikacji , jesli beda zastrzezenia , tak ze sie nie martw , ja nie wiedzialem ze nie musze wtedy wysylac paszportu . Teraz wiem , hehe , ale za pozno , oddaja ci wszystkie dokumenty , oczywiscie skanuja wczesniej , anyway . Aplikacja przyjeta 30 czerwca , biometric list jakies 2 tygodnie , zrobione , teraz czekam . Powodzenia wszystkim ;)

robotek1
50
#89922.07.2017, 00:21

Pytanie odnosnie formularza.

1. Do UK przylecialem pod koniec czerwca 2010 - na wakacje do kogos i w tym samym czasie sprawdzalem oferty pracy - po czym postanowilem zostac i pod koniec sierpnia podjalem pierwsza prace. Jak powinienem wpisac odnosnie zatrudnienia:

a. 06/2010 – 07/2010 unemployment/looking for job, 08/2010 – 08/2011 - work

b.06/2010 – 07/2010 holiday, 08/2010 – 08/2011 - work

c. 08/2010 – 08/2011 – work – czy po prostu okres zatrudnienia zaczac od sierpnia 2010 i pominac okres zaraz po przylocie.

2. Mialem 3 miesieczny okres gdy nie pracowalem niemniej tak naprawde to dostalem nowa prace I wyslali nas (bylo nas wiecej) na 2 miesieczny kurs. Niestety podczas kursu firma zbankrutowala o czym nie wiedzielismy i nie powiedziano nam wprost. Przez ponad miesiac zapewniano ze robia wszystko aby przywrocic plynnosc finansowa firmy. Oficjalnie nie otrzymalem zadnej wyplaty wiec w Revenue jest tak jakbym nie pracowal w tym okresie. Jedynie czym dysponuje to kilkoma mailami w tym informacje na temat kursu, umowa o prace oraz mail ze firma ma problemy finansowe.

Czy ten okres mam wpisac jako unemployment lub opisac sytuacje powyzsza lub pominac w ogole ten okres w tabeli?

W kwestii formalnej pisaliscie tylko miesiace i lata czy dni tez?

zii7
13
zii7 13
#90025.07.2017, 20:43

do Robotek

O czym ty piszesz ? , o karcie rezydenta z tego co widze . Bo jakbys staral sie o obywatelstwo to juz bys to przeszedl .

Katalog firm