Do góry

Brytyjskie obywatelstwo - przewodnik

Zaloguj się by dodać komentarz
Ladybird
762
Ladybird 762
18.02.2015, 13:33

BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DOROSLEJ OSOBY (UE)

Obywatel/ka UE, ktory/a przepracowal/a legalnie 6 lat w UK moze aplikowac o obywatelstwo na formularzu AN (aplikacja pod sekcja 6.1).

CO NALEZY ZROBIC KROK PO KROKU:

1. Sprawdzic koszt aplikowania:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

2. Zapoznac sie z ta strona pt. “Become a British citizen”:
www.gov.uk/becoming-a-british-citiz...

3. Sciagnac ze strony formularz AN i zapoznac sie z nim szczegolowo:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

4. Przeczytac Guide AN:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

5. Przeczytac Booklet AN:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

6. Wypozyczyc z biblioteki lub kupic samemu ksiazki wymagane do przygotowania sie do testu Life in the UK. Ksiazka, na ktorej oparty jest test to: “Life in the United Kingdom: a guide to new residents Handbook (3rd Edition)”. Jest rowniez dostepna ksiazka zawierajaca przykladowe pytania testowe: “Life in the United Kingdom: Official Practice Questions and Answers, 2013 edition”. Ta ostatnia nie zawiera pytan, ktore beda na tescie, tylko pytania ulozone na podstawie podrecznika.

7. Zabukowac test Life in the UK tutaj:
www.lituktestbooking.co.uk/eass/wha...
8. Nalezy rowniez posiadac certyfikat jezykowy na poziomie CEFR B1 (ESOL entry 3) lub dyplom studiow wykladanych po angielsku lub na ktorych prace badawcze byly prowadzone po angielsku.

Tutaj info, jakie testy jezykowe sa akceptowane:
www.gov.uk/government/uploads/syste...
Nalezy pamietac, ze w tym dokumencie powyzej podane sa wszystkie testy, wlacznie z wszystkimi poziomami j. angielskiego, ktore mozna na tych testach osiagnac.
MINIMALNY POZIOM DO APLIKOWANIA O OBYWATELSTWO TO B1 (ESOL ENTRY 3).

Tutaj dodatkowo, jak sie zmienily wymagania jezykowe:
www.gov.uk/english-language
Niektore testy maja wymieniony czas waznosci. Mozna taki test na odpowiednim poziomie uzyc do aplikowania o naturalizacje, tutaj cytat: Some qualifications on the Home Office’s list will expire after 2 years. Your qualification will still be accepted as proof if you’re applying for citizenship, even if it has expired.

9. Aplikacje mozna wyslac samemu poczta (rekomendowane Special Delivery + zwrotna koperta Special Delivery oplacona i zaadresowana na siebie).

Jes tez mozliwosc skorzystania z odplatnych uslug NCS, ktore nie tylko sprawdza poprawnosc wypelnienia aplikacji, ale rowniez kopiuje wszystkie dokumenty i oddaje oryginaly:
www.gov.uk/government/collections/n...
Nalezy pamietec, ze NCS nie sprawdza, czy osoba aplikujaca spelnia wymogi do tego, by otrzymac obywatelstwo.

10. WRS
Osoby, ktore byly zatrudnione na etat (po 1 maja 2004 r.) zobowiazane byly w ciagu 30 dni od rozpoczecia pracy, do zarejestrowania sie w Worker Registration Scheme. Nalezalo przepracowac nieprzerwanie 12 miesiecy u tego samego pracodawcy. Bez karty rejestracyjnej nie mozna aplikowac o obywatelstwo. Rowniez jesli ktos zmienil prace w czasie pierwszych 12 miesiecy, a nie zarejestrowal sie ponownie, pracowal nielegalnie.
Osoby, ktore sie nigdy nie zarejestrowaly beda musialy poczekac do kwietnia 2017 r. z aplikacja o obywatelstwo. Wtedy minie 6 lat od momentu zniesienia koniecznosci rejestracji w WRS.
Tutaj szczegolowe info:
giolegal.co.uk/Docs/Immigration_Forms/Forms/englishwrs.pdf
UWAGI:
Dokumenty, o ktorych nalezy pamietac, to:
- P60 za 6 lat lub inna forma potwierdzajaca nieprzerwane zatrudnienie (studia) przez okres 6 lat.
- Studenci zobowiazani sa posiadac Comprehensive Sickness Insurance (ubezpieczenie na zdrowie) na czas trwania studiow, jesli w tym czasie nie pracowali. Inna forma potwierdzajaca ubezpieczenie jest karta EKUZ z Polski.
- WRS jest niezbedny (chyba, ze ktos byl samozatrudniony).
- Paszport.

Referenci, ktorzy podpisuja aplikacje, musza sie znajdowac na liscie akceptowanych zawodow. To info znajduje sie w Guide AN.

Aplikacje odrzucone, najpowszechniejsze powody:
- Osoba aplikujaca nie miala WRS, nigdy sie nie zarejestrowala. WRS jest niewazny, jesli ktos zmienil prace w ciagu 12 miesiecy i nie powiadomil HO o tym.
Czas legalnej pracy 6 lat liczy sie od momentu zarejestrowania w WRS.
- Osoba aplikowala po 5 latach, zamiast odczekac jeszcze rok.
- W aplikacji AN osoba aplikujaca zataila wyroki sadowe.
- Aplikacja zostala zlozona w dniu, kiedy 5 lub 6 lat wstecz osoba aplikujaca nie byla obecna fizycznie w UK.

Wszystkie podane informacje odnosza sie do nieskomplikowanych przypadkow osob pochodzacych z krajow UE, zatrudnionych nieprzerwanie przez 6 lat, ktore nie wyjezdzaly z UK na dluzej niz podane limity, zarejestrowaly sie w WRS (tylko kraje A8) i nie mialy zadnych wyrokow sadowych.
Powyzsze informacje nie moga zastapic porady prawnej. Kazda osoba aplikujaca jest sama odpowiedzialna za skladana aplikacje.
Powyzsze informacje nie dotycza rejestracji dzieci ani aplikacji o naturalizacje jako zona/maz brytyjskiego obywatela (sekcja 6.2).

widziu83
5
#93123.08.2017, 17:00

Pytanie do tych co skladali aplikacje o naturalizacje AN po kwietniu 2017. Czy zalaczaliscie WRS, czy jednak zgodnie z zapowiedziami nie jest on juz brany wogole pod uwage? Jesli nie zalaczaliscie to czy ktos sie o to upomnial?

voodoo123
43
#93223.08.2017, 22:18

składałem przed kwietniem 2017 i wrsu wogole nie załączalem, tak więc po kwietniu 2017 tym bardziej im to nie potrzebne.

niezwyczajna
5
#93324.08.2017, 06:42

Ja skladalam niedawno przez NCS i bez WRS bo nie ma o to w ogole pytania na aplikacji.

Z tego co wiem WRS liczyl sie tylko do rezydentury i jak juz masz karte PR to tyle wystarczy.

Zdzoan
4
Zdzoan 4
#93424.08.2017, 07:23

#ladybird

Moja corka urodziła sie w UK w 2015, ale niestety nie mogliśmy aplikować o paszport (£45) ponieważ ja i mój maz mimo ze w UK bylismy w momencie jej urodzenia ponad 5 lat, nie mielismy odnowionego statusu WRS (po zmianie pracodawcy nie odnotowalam tego), wiec status rezydenta zdobyliśmy z mężem dopiero w 2016 kiedy WRS nie obowiązywał. Chce tylko aplikować o brytyjski paszport dla córki. Czy w tym przypadku zostaje nam aplikacja MN1? Czy mogę juz aplikować czy córkę tez obowiązuje 5 -letni pobyt w UK?

Z góry dziękuje za odpowiedz.

Ladybird
762
Ladybird 762
#93524.08.2017, 08:07

# Zdzoan

Jesli corka urodziła się w UK i oboje rodzice mają przyznany status rezydenta, to możecie aplikować od razu o rejestrację córki. Formularz MN1. Przeczytajcie też Guide MN1 (w razie, gdyby się coś zmieniło).

Dzieci urodzone w UK mają automatyczne prawo do rejestracji pod warunkiem że rodzice spełniają kryteria osiedlenia się (status settled) w momencie składania aplikacji. Nie trzeba czekać 5 lat.

Polecam skorzystanie z NCS przy składaniu MN1.

robotek1
47
#93624.08.2017, 11:57

@widziu83

Ja nie chciałem wysyłać WRSu ale Pan z NCS powiedział ze warto wysłać jako potwierdzenie ze sie pracowało i posiadało odpowiednie dokumenty.

Hollymolly
1
#93729.08.2017, 13:51

Mój proces ubiegania się o obywatelstwo:

Listopad 2016 złożyłam wniosek o Rezydenturę. 3 tygodnie czekałam na “niebieska ksiażeczkę. Koszt: 258,58 za 4osoby.

Styczeń 2017 (sobota) Life in Uk Test. Koszt 50£

3 tygodnie nauki ze stronki:

https://lifeintheuktests.co.uk/life-in-the-uk-test/

Stronka zawiera wszystkie rozdiały z ksiażki, testy, komentarze ludzi zdajacych ten egzamin.

oraz z audio booków:

Ja wybrałam ośrodek egzaminacyjny w Glasgow Adelphie Centre. 20 min szybkim krokiem od stacji kolejowej. Egzamin był o 10:30 ja miałam pociag z Aberdeen o 633 ma miejcu był 914. Pocìag powrotny 1226 lub 1514. Koszt 16,95£ lub 23,75£ w obie strny. Bilety kupowane miesiac wcześniej online.

Przed egzaminem Pani każe nam wszystko schować do szafki, ściagnac zegarek, podwinac rekawy. Potem Pan sprawdza nasz podpis ( musi byc identycznie jak w dokumencie, który przedstawiamy). Każe odsunać włosy, by sprawdzić czy nie mamy nic za uszami. Każe ściagnac okulary, które oglada z każdej strony. Po przejściu do sali egzaminacyjnej, siadamy do komputera. Najpierw wybieramy kolor ekranu czarny z bialymi literami, niebieski I byl jeszcze kolor nie pamietam. Potem mamy odp na 5 przykładowych pytań. Po wyjsciu z sali wracamy do Pana, który nas przeszukiwal. On oznajmia, ze zdaliśmy oczywiscie nie wie ile mialam blednych odpowiedzi. Na 24 pytania trzeba miec minimum 18 poprawnych. Potem Pan na miejscu drukuje certyfikat (najzwyklejsza kartka papieru) przybija pieczatkę. I ostrzega, że jak się zgubi to znów trzeba będzie zdawać egzamin i płacić. Po mnie wchodziło dwóch kolesi, którzy zdawali drugi raz.

Marzec 2017 Egzamin z angielskiego poziom B1/ Grade5 też w Glasgow. Trinity Centre 7Buchanan Street. 1 minuta drogi od stacji kolejowej. Egzamin zdawany był w sobotę. Ze względu na duża ilość kandydatów mieli zamiar egzaminować też w niedzielę. Koszt:150£. Przy bookowaniu można wybrać datę ale nie godzinę. Ja zmieniłam godzinę mailam, bo trzeba stawić się 30min przed egzaminem, a mój egzamin kolidował z pociagiem.

Przed egzaminem zamykaja nasze rzeczy w szafce, każa całkowicie wyłaczyć telefon. Przechodzimy do pokoju gdzie Pani sprawdza nasze dane oraz nagrywa nasz głos(liczy się dwa razy do 10). Głos porównywany jest z tym z egzaminu. Egzamin trawa 10 minut. W domu uzupełniamy topic form czyli temat na który chcemy rozmawiać. Ja wybrałam “My carrier”. Po wejściu na salę egzaminacyjna przedkładamy nasz temat egzaminatorowi. Rozmawiamy 5 minut.. Później z 6 tematów do wyboru (means of transport, festivals, music, special occasions, entertainment, recent personal experience) my rozmawiałyśmy o transporcie w Polsce i UK. Cały egzamin trwa 10min. Zaraz po egzaminie dostajemy informacje czy zdalismy. Dopóki nie opóścimy budynku nie możemy z nikim rozmawiać, bo grozi to dyskwalifikacja. Potwierdzenie zdanego egzaminu dostajemy na maila I do 7 dni przychodzi piękny certyfikat.

4/05/2017 wysłana została aplikacja moja i dziecka czyli AN I MN1. Nie korzystałam z NSC. Dokumenty wysłałam za potwierdzeniem w srebrnej kopercie. Do aplikacji I dokumentów dołaczylam koperty zwrotne Silver/Passport envelopes ( do pobrania za darmo na poczcie i duża koperte zwrotna na dokumenty. Dokumenty doszły 5/05 potwierdzenie a HO, przyszło 16/05.

20/05 kazali zapłacić 2255£, wysłali formularz do przelewu. Ten, który wysłalam z aplikacja był z jakimś błędem i nie mogli ściagnać pieniędzy z konta. 20/5 wysłałam formularz, a 1/06 pieniadze zniknęły z konta.

22/05 pobrano dane biometryczne moje i dziecka. Koszt 38,40 za 2 osoby. . Jedyna poczta, która wykonywała ta usługę w Aberdeen była na Union Street. Nie trzeba się umawiać wcześniej, przedstawia się list z HO o potrzebie pobrania danych biometrycznych. Dziecko było pytane przez Pania jak się nazywa, ile ma lat i data urodzenia (tego nie wiedział). Poczta przesyła dane do HO.

Ok. 14/5 wysłałam prośbę do HO o odesłanie mi paszportów. Do 10 dni paszporty były u mnie z zaznaczeniem, że HO może o nie jeszcze prosić. Nigdy to nie nastapiło. Tutaj stronka: https://eforms.homeoffice.gov.uk/outreach/Return_of_Documents.ofml jest tam punkt w którym należy zaznaczyć czy chcemy razem z paszportami odrzucić aplikację. Trzeba podać oczywiście że nie.

Jeśli chodzi o sama aplikację. Z dat wyjazdów podałam daty ślubu i pogrzebu bo tylko te daty pamiętałam, A wyjazdów za granicę było oczywiście wiecej. Oni I tak sami moga to sprawdzić. Moimi referees były: Pani GP koszt 10£ od osoby za aplikację. GP podała adres pracy nie zamieszkania. Drugim referee była sasiadka. Mimo, że pracuje pole zawodu pozostawiła puste. Ona na szczęście wypełniła swoja część za darmo.

Data otrzymania statusu rezydenta pokrywa się z dniem i miesiacem otrzymania WRS tylko trzeba doliczyć 5lat. Można prosić HO o przysłanie tej daty chodź teraz ponoć wysyłaja to automatycznie.

23/08 status mojej aplicacji zmienił się na decided. Tu można sprawdzić status:

https://contact-ukvi.homeoffice.gov.uk/app/visa_application/checkvisasta...

26/08 dostarczono dokumenty i list z potwierdzeniem pozytywnego rozpatrzenia wniosku o obywatelstwo i oczekiwaniem na ceremonię gdzie odbierze się certyficat.

Dodam, że nie aplikowałam o paszporty ponieważ po wyjściu z UE pewnie się zmienia.

Jak ktoś ma jakieś pytania lub coś napisne jest niezrozumiale proszę pisać na hollymollyuk@gmail.com

robotek1
47
#93801.09.2017, 23:14

Zorientowałem się ze pominąłem jeden wyjazd do Pl w aplikacji. Było to kilka dni i nie przekraczam w ogóle dozwolonego limitu absencji. Powinienem wysłać emaila do HO o tym fakcie?

Sokole
2 818
Sokole 2 818
#93907.09.2017, 19:11

Przyszla mi do domu tekturka z PR a balem sie ze beda klopoty.

Mialem 3 miesieczny okres przerwy gdzie robilem kurs i bawilem dzieci jak zona pracowala. Nie mialem zadnego ubezpieczenia i nie bylem zarejestrowany w Job Centre.

Pozdrawiam Pania Nicole z Home Office

Justyna_33
8
#94013.09.2017, 18:10

Na pierwszej stronie zauważyłam wpis ze osoby które nie rejestrowały się WRS będą musiały poczekać do kwietnia 2017 roku żeby moc aplikować o obywatelstwo?

Trochę dziwne bo wszędzie gdzie się nie pytałam i nawet na grupach na fb pomagających w aplikacjach mówią ze trzeba odczekać 10 lat bo WRS zniesiono w 2011 i wtedy można aplikować w 2021.

Ja do swojej aplikacji o obywatelstwo nie dołączyłam WRS. Może inaczej na spotkaniu w

NCS nie chcieli odemnie tego dokumentu mimo ze miałam

Go ze sobą. WRS został załączony do stałej rezydentury wyrobionej w grudniu 2016. Aplikacja na obywatelstwo zostały złożone w styczniu 2017.

niezwyczajna
5
#94114.09.2017, 08:50

Justyna - nie rejestrujac sie w WRS nie lamalas prawa emigracyjnego dlatego 10letni ban nie odnosi sie do WRS. Gdybys lamala prawo emigracyjne mogliby Cie deportowac za pozna/brak rejestracji.

Wiele osob zarejestrowalo sie w WRS z opoznieniem a maja juz obywatelstwo.

Justyna_33
8
#94214.09.2017, 14:25

A to dziwne bo na innym forum prawnicy pisze zupełnie co innego.

Właśnie zarejestrowało się z opóźnieniem, wiec maja WRS.

Justyna_33
8
#94314.09.2017, 14:46

Czy ktoś aplikował o obywatelstwo nie mając WRS i je dostał?

numer3
13
numer3 13
#94414.09.2017, 15:12

Ja dostalem odpowiedz na maila z HO , ze jesli nie ma sie WRS to musze czekac do 1 maja 2017r. Upewnilem sie w NCS i dostalem ta sama odpowiedz.

Najlepiej pytac u zrodla. Facebook nie jest dobrym zrodlem informacji.

niezwyczajna rowniez wyjasnila dlaczego brak WRS nie ma wplywu na obywatelstwo. Duzo ludzi pracujac bez WRS dostalo obywatelstwo. To ze ktos wyrobil WRS po roku czy dwoch, nie zmienia faktu, ze wczesniej "lamal" prawo pracujac bez WRS. Mimo "lamania" prawa obywatelstwo otrzymal.

Justyna_33
8
#94514.09.2017, 15:52

Cały myk polega na tym ze źródło z fb pochodzi od prawników a nie od ludzi którzy wypełniają aplikacje.

Może pokazać e-mail z HO. Chodzi mi bardziej czy podają jakieś linki do stron rządowych na które można się powołać.

Justyna_33
8
#94614.09.2017, 15:55

Odpowiedz odpowiedzią ale czy aplikowałes i dostałeś obywatelstwo?

numer3
13
numer3 13
#94714.09.2017, 16:44

@ Justyna_33.

Zaczekaj okolo 2 tygodnie. Ludzie bez WRS dostana listy z decyzja i wszystko stanie sie jasne. Duzo ludzi zlozylo bez WRS, bo ich NCSy rowniez potwierdzily, ze po 1 maja 2017 mozna skladac papiery.

W mailach od HO i NCS nie ma zadnych linkow do stron rzadowych. Oba maile zawieraja informacje, ze bez WRS mozna skladac o obywatelstwo od 1 maja 2017 bo tego dnia mija 5 lat od kiedy zniesiono obowiazek rejestracji.

Jesli nie skaldalas papierow o obywatelstwo to poczekaj ze 2 tygodnie. Sprawa bedzie wyjasniona. Jesli juz zlozylas to tez sie nie stresuj bo wszystkie zrodla oprocz nieszczesnego Fejsbuka , mowia, ze bedzie OK.

Justyna_33
8
#94814.09.2017, 17:04

Ja już mam obywatelstwo. Próbuje pomoc koleżance bo ona się zarejestrowała u pierwszego pracodawcy ale odeszła na 2 tygodnie przed końcem 12 miesięca i u nowego nie zrobiła ponownej rejestracji wiec według tego co mówi HO o 10 latach good charakter to ona powinna czekać do 2021 roku żeby moc aplikować o obywatelstwo.

Dlatego się zdziwiłam widząc tutaj na forum datę maj 2017. Szukam potwierdzenia w postaci linków do stron rządowych.

A grupa na fb o której wspomniałam wyżej na kilku prawników którzy secjalizuja się w prawie imigracyjnym i od

Nich wyszło te 10 lat.

niezwyczajna
5
#94915.09.2017, 09:40

Justyna jezeli kolezanka ma juz rezydenture to sprawa WRS jest zamknieta. Udowodnila "exercising treaty rights" przez 5 lat i juz. Sama wiesz ze nie ma nawet pytania o WRS na aplikacji o obywatela..nie ma tez nic w guidance booklet.

Prawnicy dosc czesto robia bledy w interpretacji..szczegolnie na grupie fb kiedy im nie placisz.

Ja skladalam swoja aplikacje o obywatela przez NCS i nie chcieli nic wiedziec o WRS natomiast chcieli szczegoly przy aplikacji o rezydenta.

A i numer 3 dobrze radzi..za ok 2 tygodnie beda odpowiedzi na wnioski skladane w maju bez WRS wiec jak sie kolezanka martwi niech poczeka.

Pawq69
143
Pawq69 143
#95015.09.2017, 11:44

Witam . Ja jestem w sytuacji jaką opisuje Justyna, wysłałem dokumenty 5 maja. Niestety nie jestem w stanie jej na dzień dzisiejszy pomóc. 15 maja pobrano mi pieniążki. Dzisiaj sprawdzałem swój status. I nadal jest na nim "oczekiwanie na decyzję". Ostatni update w mojej sprawie by robiony 25 maja. Przyznam szczerze trochę już jest długo. Lekki stresik jest.

Justyna_33
8
#95115.09.2017, 14:05

#Pawq69

Proszę daj tutaj znać jak

Tylko dostaniesz odpowiedz. Albo mogę dać Ci moj e-mail adres.

#niezwyczajna

Właśnie o to się rozchodzi ze jak wydali stała rezydenture bez braku WRS to w czym jest problem jeśli chodzi o obywatelstwo.

Wszystko jest to pokręcone.

Poradziłam koleżance żeby skorzystała z NCS i tam zadała im pytanie czy może aplikować jeśli nie ma WRS. Sprawy prywatne przesunęły jej wizytę w NCS. Myśle ze nim pójdzie tam to będą odpowiedzi tutaj na forum.

Dziękuje wszystkim za podzielenie się swoimi doświadczeniami.

luckyguliver
38
#95215.09.2017, 18:00

@Pawq69 Brak wiadomosci to dobra wiadomosc :)

Ps Ja tez czekam...

Pawq69
143
Pawq69 143
#95316.09.2017, 00:33

Justyna_33

Ja byłem w NCS. Specjalnie zadałem pytanie o WRS, ponieważ trochę to kosztowało i chciałem być pewien. Przy mnie pani wzieła telefon i przekręciła do HO. Pan/Pani po drugiej stronie słuchawki odpowiedział, że WRS nie istnieje od 2011r, i nie będzie miało to żadnego wpływu na aplikacje. Mam nadzieje , że to była kompetentna osoba.

robotek1
47
#95416.09.2017, 01:50

Koleżance odrzucili obywatelstwo za brak wrs-u ale to było ponad rok temu. Napisali jej że może ponownie aplikować (jeśli chce) od 1 maja 2017.

To co bardziej martwi to niekompetencja caseworkerow którzy są przepracowani i źle wyszkoleni przez co wiele odrzuconych aplikacji jest z ich winy.

Justyna_33
8
#95516.09.2017, 08:11

Dziękuje za odpowiedzi.

Właśnie problem polega na tym ze za każdym razem jest inna odpowiedz. Fajnie by było jakby to gdzieś napisali i wtedy moznaby było sie do tego odwołać jakby co.

No cóż pozostaje czekać na odpowiedzi tych co złożyli bez WRS. Z tego co wiem to koleżanka będzie składać w marcu następnego roku.

Motylem_jestem
8
#956Dziś - 09:16

Witam Wszystkich,

Chciałam sie tylko podzielić z Wami dobra wiadomością - wczoraj dostałam listownie potwierdzenie o pozytywnym rozpatrzeniu mojej aplikacji razem z zaproszeniem na ceremonię:) dokładnie 5 miesięcy i 7 dni od wysłania. Na stronie HO status mojej aplikacji został zmieniony na ' decided ' 5 września ale dopiero wczoraj list dostalam. Trochę stresu od 5 .09 miałam bo nigdy nie wiadomo jaka decyzje podjęli (HO website pokazyne tylko czy 'processing /decided) ale już po wszystkim. Powodzenia życzę wszyatkim.

Katalog firm