Do góry

Brytyjskie obywatelstwo - przewodnik

Zaloguj się by dodać komentarz
Ladybird
770
Ladybird 770
18.02.2015, 13:33

BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DOROSLEJ OSOBY (UE)

Obywatel/ka UE, ktory/a przepracowal/a legalnie 6 lat w UK moze aplikowac o obywatelstwo na formularzu AN (aplikacja pod sekcja 6.1).

CO NALEZY ZROBIC KROK PO KROKU:

1. Sprawdzic koszt aplikowania:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

2. Zapoznac sie z ta strona pt. “Become a British citizen”:
www.gov.uk/becoming-a-british-citiz...

3. Sciagnac ze strony formularz AN i zapoznac sie z nim szczegolowo:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

4. Przeczytac Guide AN:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

5. Przeczytac Booklet AN:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

6. Wypozyczyc z biblioteki lub kupic samemu ksiazki wymagane do przygotowania sie do testu Life in the UK. Ksiazka, na ktorej oparty jest test to: “Life in the United Kingdom: a guide to new residents Handbook (3rd Edition)”. Jest rowniez dostepna ksiazka zawierajaca przykladowe pytania testowe: “Life in the United Kingdom: Official Practice Questions and Answers, 2013 edition”. Ta ostatnia nie zawiera pytan, ktore beda na tescie, tylko pytania ulozone na podstawie podrecznika.

7. Zabukowac test Life in the UK tutaj:
www.lituktestbooking.co.uk/eass/wha...
8. Nalezy rowniez posiadac certyfikat jezykowy na poziomie CEFR B1 (ESOL entry 3) lub dyplom studiow wykladanych po angielsku lub na ktorych prace badawcze byly prowadzone po angielsku.

Tutaj info, jakie testy jezykowe sa akceptowane:
www.gov.uk/government/uploads/syste...
Nalezy pamietac, ze w tym dokumencie powyzej podane sa wszystkie testy, wlacznie z wszystkimi poziomami j. angielskiego, ktore mozna na tych testach osiagnac.
MINIMALNY POZIOM DO APLIKOWANIA O OBYWATELSTWO TO B1 (ESOL ENTRY 3).

Tutaj dodatkowo, jak sie zmienily wymagania jezykowe:
www.gov.uk/english-language
Niektore testy maja wymieniony czas waznosci. Mozna taki test na odpowiednim poziomie uzyc do aplikowania o naturalizacje, tutaj cytat: Some qualifications on the Home Office’s list will expire after 2 years. Your qualification will still be accepted as proof if you’re applying for citizenship, even if it has expired.

9. Aplikacje mozna wyslac samemu poczta (rekomendowane Special Delivery + zwrotna koperta Special Delivery oplacona i zaadresowana na siebie).

Jes tez mozliwosc skorzystania z odplatnych uslug NCS, ktore nie tylko sprawdza poprawnosc wypelnienia aplikacji, ale rowniez kopiuje wszystkie dokumenty i oddaje oryginaly:
www.gov.uk/government/collections/n...
Nalezy pamietec, ze NCS nie sprawdza, czy osoba aplikujaca spelnia wymogi do tego, by otrzymac obywatelstwo.

10. WRS
Osoby, ktore byly zatrudnione na etat (po 1 maja 2004 r.) zobowiazane byly w ciagu 30 dni od rozpoczecia pracy, do zarejestrowania sie w Worker Registration Scheme. Nalezalo przepracowac nieprzerwanie 12 miesiecy u tego samego pracodawcy. Bez karty rejestracyjnej nie mozna aplikowac o obywatelstwo. Rowniez jesli ktos zmienil prace w czasie pierwszych 12 miesiecy, a nie zarejestrowal sie ponownie, pracowal nielegalnie.
Osoby, ktore sie nigdy nie zarejestrowaly beda musialy poczekac do kwietnia 2017 r. z aplikacja o obywatelstwo. Wtedy minie 6 lat od momentu zniesienia koniecznosci rejestracji w WRS.
Tutaj szczegolowe info:
giolegal.co.uk/Docs/Immigration_Forms/Forms/englishwrs.pdf
UWAGI:
Dokumenty, o ktorych nalezy pamietac, to:
- P60 za 6 lat lub inna forma potwierdzajaca nieprzerwane zatrudnienie (studia) przez okres 6 lat.
- Studenci zobowiazani sa posiadac Comprehensive Sickness Insurance (ubezpieczenie na zdrowie) na czas trwania studiow, jesli w tym czasie nie pracowali. Inna forma potwierdzajaca ubezpieczenie jest karta EKUZ z Polski.
- WRS jest niezbedny (chyba, ze ktos byl samozatrudniony).
- Paszport.

Referenci, ktorzy podpisuja aplikacje, musza sie znajdowac na liscie akceptowanych zawodow. To info znajduje sie w Guide AN.

Aplikacje odrzucone, najpowszechniejsze powody:
- Osoba aplikujaca nie miala WRS, nigdy sie nie zarejestrowala. WRS jest niewazny, jesli ktos zmienil prace w ciagu 12 miesiecy i nie powiadomil HO o tym.
Czas legalnej pracy 6 lat liczy sie od momentu zarejestrowania w WRS.
- Osoba aplikowala po 5 latach, zamiast odczekac jeszcze rok.
- W aplikacji AN osoba aplikujaca zataila wyroki sadowe.
- Aplikacja zostala zlozona w dniu, kiedy 5 lub 6 lat wstecz osoba aplikujaca nie byla obecna fizycznie w UK.

Wszystkie podane informacje odnosza sie do nieskomplikowanych przypadkow osob pochodzacych z krajow UE, zatrudnionych nieprzerwanie przez 6 lat, ktore nie wyjezdzaly z UK na dluzej niz podane limity, zarejestrowaly sie w WRS (tylko kraje A8) i nie mialy zadnych wyrokow sadowych.
Powyzsze informacje nie moga zastapic porady prawnej. Kazda osoba aplikujaca jest sama odpowiedzialna za skladana aplikacje.
Powyzsze informacje nie dotycza rejestracji dzieci ani aplikacji o naturalizacje jako zona/maz brytyjskiego obywatela (sekcja 6.2).

Pawq69
156
Pawq69 156
#99113.11.2017, 17:43

Chodzi mi konkretnie o to czy oni potrzebują te dokumenty jako dowód że ona pracowała przez ostatnie 3 lata czy jako dowód że przez ostatnie 3 lata była fizycznie w kraju.

h200
30
h200 30
#99213.11.2017, 17:46

o to ze byla fizycznie, nie musiala pracowac, zajmowala sie domem wiec za ten okres wpiszesz housewife, ja nie pamietam jak to juz bylo ale chyba nic nie trzeba wiecej, a swoje p60 to po to zeby potwierdzic ze za ten czas byla na twoim utrzymaniu i tyle

Pawq69
156
Pawq69 156
#99313.11.2017, 19:03

Dzięki h200. Zastanawiam się tylko czy moje p 60 na pewno będą potrzebować. Bo ostatnio jak dodałem to też chciałem info przedstawić jakieś extra dokumenty i bo przyjęli bo nie mieli ich na check liście....

Ladybird
770
Ladybird 770
#99413.11.2017, 19:16

Nie wiem, jak to wygląda teraz, ale 4 lata temu do sekcji 6.2 w NCS kazali dostarczyć dokumenty za 6 lat i za tyle samo wpisywać nieobecności w UK. Powiedzieli, że 3 lata to dla ludzi spoza UE. Możliwe, że od wprowadzenia obowiązkowych PR to się zmieniło.

Druga sprawa, że żona ma PR sprzed 5 lat. Moim zdaniem mogą chcieć dokumenty za 5 lat wstecz. Dokumenty to chyba są gdzieś wymienione, jakie uznają.

Pawq69
156
Pawq69 156
#99514.11.2017, 13:03

Chyba trochę się zmieniło, ponieważ ja musiałem podać już tylko z ostatnich pięciu A nie sześciu lat. Najlepiej jakby napisał ktoś kto wypełniał aplikacje z sekcją 6.2. Na przykład Annamaria1 z tego co pamiętam to ona wysłała jako 2 połówka Brytyjczyka

numer3
22
numer3 22
#99614.11.2017, 22:30

Podaje sie ostatnie 5 lat nawet jesli PR jest sprzed 10 lat. Udowadnia sie pobyt w UK nie prace. Najlatwiej pobyt udowodnic praca, czyli P60.

Prace udowadnia sie do PR.

Justyna_33
14
#99714.11.2017, 23:29

Chodzi im o pobyt w UK. wiec mogą chcieć listy np od GP, dentysty. Jeśli Żona udziela się w szkole dziecka to tez niech poprosi o to na piśmie.

Pawq69
156
Pawq69 156
#99815.11.2017, 00:23

Dzwoniłem dzisiaj home office. Pani powiedziała że żona podchodzi pod sekcję 6.2 więc nieobecności itp z ostatnich 3 lat. Jeżeli chodzi o potwierdzenie pobytu to tylko p60 obecny paszport lub dokumenty od instytucji rządowych w tym wypadku o przyznaniu PR. Gdy się spytałem o listy GP dentystów itp. To Pani powiedziała że absolutnie nie, ponieważ oni pracują na podstawie tego co jest w AN guide. A tam te dokumenty nie są wyszczególnione. Więc jak taki dokument im wyślę to również muszę wysłać cover letter z wytłumaczeniem po co to. Bo tylko może zmylić case Worker's. I od niego tylko będzie zależało czy taki list zaakceptuje czy nie....

h200
30
h200 30
#99915.11.2017, 09:33

council tax bills na ktorych jestescie obydowje i mortgage statements

numer3
22
numer3 22
#100015.11.2017, 10:05

Najlepiej dzwonic do HO oraz przeczytac AN guide. Tam praktycznie wszystko jest ladnie opisane. Pytanie ludzi na forum o takie rzeczy to proszenie sie o klopoty.

Merylka
4
#100115.11.2017, 16:12

Witam ponownie,

Dzisiaj przyszedl mi list z HO, z zaproszeniem na ceremonie :-)

Aplikacje wyslalam 04/11 - nawet sie nie spodziewalam, ze tak szybko.

robotek1
50
#100215.11.2017, 17:14

Gratulacje Marylka!

W 1.5 tygodnia to mega szybko :)

A którego robiłaś biometric?

zii7
12
zii7 12
#100315.11.2017, 18:48

No po 1,5 tygodnia Marylka dostala list o biometric , tylko nie otworzyla jeszcze koperty , i myslala ze to zaproszenie na ceremonie . Tak to zaproszenie na ceremonie odcisniecia palcow na szklanym ekranie .

zii7
12
zii7 12
#100415.11.2017, 19:20

Co do pytania przez Pawq69 to trzymaj sie przewodnika z HO , jesli czegos nie dostarczasz to wyjasnij, dlaczego ,. Jesli zona nie byla poza granicami UK , dluzej niz ( przewodnik HO ) ,wpisujesz to w formularzu ile dni , powinno byc ok .Wiem ze ten przewodnik jest pokrecony , ale trzeba otwierac wszystkie zakladki zeby dojsc do celu . Powodzenia

zii7
12
zii7 12
#100515.11.2017, 19:57

Tak nie w temacie . W moim wypadku od wyslania (potwierdzenie obioru ) do decyzji o przyznanie obywatelstwo ( zwrot paszportu i dokmentow , skladalem sam , bez NCS) minelo dokladnie 3 mc .

Jakis tydzien pozniej , oficjalne listowne potwierdzenie obywatelstwa , wskazowki jak skontaktowac sie z Councilem , i umowic sie na Ceremony ( tak jest w Glasgow ) .

W trakcie tej calej ceremoni dostajesz swoj certifikat , i na koncu troche spiewasz . Hymn Uk .

Ja zlozylem o paszport tydzien temu , online , drukujesz formularz , albo mozesz to zrobic droga paierkowa w Post Office , do Her Majesty's Passport Office wysylasz tylko jedna kartke z tego formularza , zalaczajac swoje zdjecia , NOWE ( nie moga byc te same ktore dolaczales o staranie sie o obywatelstwo ) , twoj orginalny Certyfikat . Czekam

Nina62
22
Nina62 22
#100615.11.2017, 22:21

Mam pytanie czy w aplikacji o paszport miales jedna reference /section 10/ i czy w sekcji 3 podac nalezy swoj paszport polski

A przede wszystkim gratulacje

Merylka
4
#1007Wczoraj - 11:11

Robotek1 - przepraszam za blad - aplikacje wyslalam 04/10 a nie jak mylnie napisalam 04/11 - tak wiec otrzymalam zaproszenie na ceremonie po ok. 1.5 miesiaca.

List odnosnie biometric dostalam tydzien po zlozeniu aplikacji i zrobilam zaraz na drugi dzien.

Pawq69
156
Pawq69 156
#1008Wczoraj - 12:23

Więc może przyspieszyli procedury. Lub mają mniej aplikacji? Ja wczoraj dzwoniłem do NCS, żeby się umówić na spotkanie dla żony. Bo sam czekałem aż 2 tygodnie. To Pani chciała mnie zapisać na następny dzień lub każdy inny w następnym tygodniu. Bo powiedziała że mają bardzo " cichy "okres...

Annamaria1
47
#1009Wczoraj - 13:33

Do Pawq69

Gratulacje.

Ja aplikowalam pod sekcja 6.2 w lutym tego roku. Nieobecnosci -ostatnie 3 lata. Potwierdzenie pobytu tutaj- ostatnie 5 lat. Wzieli moje P60 I council tax bills.

Powodzenia

robotek1
50
#1010Wczoraj - 16:37

Pawq69 - gratulacje ale myślę ze powinieneś chyba książkę napisać o twoich doświadczeniach z HO. ;)

Co do Merylki to mega szybko gdyż ja aplikowałem w sierpniu i dalej czekam.

zii7
12
zii7 12
#1011Wczoraj - 20:08

Nina62 , nie wiem jaka wersje wypelniasz ,czy online czy papierkowa , anyway , jest pytanie nie wiem jaka rubryka , czy " the applicant benn included Any passport before" . Wpisujesz yes , jesli masz polski , albo innej narodowosci paszport , jesli nie masz zadnego paszportu, wpisujesz "nie ".

Co do countersignature , potrzebjesz jednej osoby zeby potwierdzila , ze zdjecia ktore wysylasz to ty , zna cie przez dwa lata , i ta osoba musi miec brytyjski albo irlandzki paszport , i musi byc proffesional ( liste kto moze Ci to podpisac znajdziesz na stronie HO ) .

Ja wypelnialem wersje online , nie widzialem papierkowej , tak ze moga byc jakies rozbieznosci , w wersji online , mozesz zachowac swoja aplikacje , jesli czegos nie wiesz , np. daty urodzenia twoich rodzicow , itp . mozesz wrocic do tego formularza , zapisujac to co wpisalas .

Jesli wypelniasz online , i wydrukujesz , NIE mozesz wniesc poprawek , tak ze sprawdz ze wszystko jest OK przed wydrukowaniem .

Z tego co wydrukujesz wysylasz tylko Declaration form , strona 4 , na ktorej musisz sie podpisac , data , i twoj countersignatory wypelnia reszte rubryk .

zii7
12
zii7 12
#1012Wczoraj - 20:17

Merylka , nie sciemniaj ,TO PO PROSTU NIEMOZLIWE , jak sie nudzisz to do parku na hustawki .

widziu83
7
#1013Dziś - 12:36

zii7

Ewidentnie w Home Office maja teraz luzniejszy okres, bo te aplikacje duzo szybciej sa rozpartywane w porownaniu do tych, ktore byly skladane w maju czy czerwcu. Sledze immograationboards i widze, ze jest coraz wiecej przypadkow osob, ktorych aplikacje byly rozpatrzone w 1-2 miesiace. Wiec to co pisze Merylka moze byc prawda i byc dobrym prognostykiem dla nas czyli pozostalych czekajacych. Ja tez czekam od sierpnia.

Katalog firm