Do góry

Brytyjskie obywatelstwo - przewodnik

Zaloguj się by dodać komentarz
Ladybird
792
Ladybird 792
18.02.2015, 13:33

BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DOROSLEJ OSOBY (UE)

Obywatel/ka UE, ktory/a przepracowal/a legalnie 6 lat w UK moze aplikowac o obywatelstwo na formularzu AN (aplikacja pod sekcja 6.1).

CO NALEZY ZROBIC KROK PO KROKU:

1. Sprawdzic koszt aplikowania:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

2. Zapoznac sie z ta strona pt. “Become a British citizen”:
www.gov.uk/becoming-a-british-citiz...

3. Sciagnac ze strony formularz AN i zapoznac sie z nim szczegolowo:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

4. Przeczytac Guide AN:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

5. Przeczytac Booklet AN:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

6. Wypozyczyc z biblioteki lub kupic samemu ksiazki wymagane do przygotowania sie do testu Life in the UK. Ksiazka, na ktorej oparty jest test to: “Life in the United Kingdom: a guide to new residents Handbook (3rd Edition)”. Jest rowniez dostepna ksiazka zawierajaca przykladowe pytania testowe: “Life in the United Kingdom: Official Practice Questions and Answers, 2013 edition”. Ta ostatnia nie zawiera pytan, ktore beda na tescie, tylko pytania ulozone na podstawie podrecznika.

7. Zabukowac test Life in the UK tutaj:
www.lituktestbooking.co.uk/eass/wha...
8. Nalezy rowniez posiadac certyfikat jezykowy na poziomie CEFR B1 (ESOL entry 3) lub dyplom studiow wykladanych po angielsku lub na ktorych prace badawcze byly prowadzone po angielsku.

Tutaj info, jakie testy jezykowe sa akceptowane:
www.gov.uk/government/uploads/syste...
Nalezy pamietac, ze w tym dokumencie powyzej podane sa wszystkie testy, wlacznie z wszystkimi poziomami j. angielskiego, ktore mozna na tych testach osiagnac.
MINIMALNY POZIOM DO APLIKOWANIA O OBYWATELSTWO TO B1 (ESOL ENTRY 3).

Tutaj dodatkowo, jak sie zmienily wymagania jezykowe:
www.gov.uk/english-language
Niektore testy maja wymieniony czas waznosci. Mozna taki test na odpowiednim poziomie uzyc do aplikowania o naturalizacje, tutaj cytat: Some qualifications on the Home Office’s list will expire after 2 years. Your qualification will still be accepted as proof if you’re applying for citizenship, even if it has expired.

9. Aplikacje mozna wyslac samemu poczta (rekomendowane Special Delivery + zwrotna koperta Special Delivery oplacona i zaadresowana na siebie).

Jes tez mozliwosc skorzystania z odplatnych uslug NCS, ktore nie tylko sprawdza poprawnosc wypelnienia aplikacji, ale rowniez kopiuje wszystkie dokumenty i oddaje oryginaly:
www.gov.uk/government/collections/n...
Nalezy pamietec, ze NCS nie sprawdza, czy osoba aplikujaca spelnia wymogi do tego, by otrzymac obywatelstwo.

10. WRS
Osoby, ktore byly zatrudnione na etat (po 1 maja 2004 r.) zobowiazane byly w ciagu 30 dni od rozpoczecia pracy, do zarejestrowania sie w Worker Registration Scheme. Nalezalo przepracowac nieprzerwanie 12 miesiecy u tego samego pracodawcy. Bez karty rejestracyjnej nie mozna aplikowac o obywatelstwo. Rowniez jesli ktos zmienil prace w czasie pierwszych 12 miesiecy, a nie zarejestrowal sie ponownie, pracowal nielegalnie.
Osoby, ktore sie nigdy nie zarejestrowaly beda musialy poczekac do kwietnia 2017 r. z aplikacja o obywatelstwo. Wtedy minie 6 lat od momentu zniesienia koniecznosci rejestracji w WRS.
Tutaj szczegolowe info:
giolegal.co.uk/Docs/Immigration_Forms/Forms/englishwrs.pdf
UWAGI:
Dokumenty, o ktorych nalezy pamietac, to:
- P60 za 6 lat lub inna forma potwierdzajaca nieprzerwane zatrudnienie (studia) przez okres 6 lat.
- Studenci zobowiazani sa posiadac Comprehensive Sickness Insurance (ubezpieczenie na zdrowie) na czas trwania studiow, jesli w tym czasie nie pracowali. Inna forma potwierdzajaca ubezpieczenie jest karta EKUZ z Polski.
- WRS jest niezbedny (chyba, ze ktos byl samozatrudniony).
- Paszport.

Referenci, ktorzy podpisuja aplikacje, musza sie znajdowac na liscie akceptowanych zawodow. To info znajduje sie w Guide AN.

Aplikacje odrzucone, najpowszechniejsze powody:
- Osoba aplikujaca nie miala WRS, nigdy sie nie zarejestrowala. WRS jest niewazny, jesli ktos zmienil prace w ciagu 12 miesiecy i nie powiadomil HO o tym.
Czas legalnej pracy 6 lat liczy sie od momentu zarejestrowania w WRS.
- Osoba aplikowala po 5 latach, zamiast odczekac jeszcze rok.
- W aplikacji AN osoba aplikujaca zataila wyroki sadowe.
- Aplikacja zostala zlozona w dniu, kiedy 5 lub 6 lat wstecz osoba aplikujaca nie byla obecna fizycznie w UK.

Wszystkie podane informacje odnosza sie do nieskomplikowanych przypadkow osob pochodzacych z krajow UE, zatrudnionych nieprzerwanie przez 6 lat, ktore nie wyjezdzaly z UK na dluzej niz podane limity, zarejestrowaly sie w WRS (tylko kraje A8) i nie mialy zadnych wyrokow sadowych.
Powyzsze informacje nie moga zastapic porady prawnej. Kazda osoba aplikujaca jest sama odpowiedzialna za skladana aplikacje.
Powyzsze informacje nie dotycza rejestracji dzieci ani aplikacji o naturalizacje jako zona/maz brytyjskiego obywatela (sekcja 6.2).

michal.mdkb
25
#114111.02.2018, 09:03

Prosze bardzo. Ja bym sie nie tlumaczyl. Jezeli bede chcieli wyjasnien sami poprosza.

Polecam.skorzystac z NCS przy aplikacji

Pawq69
166
Pawq69 166
#114212.02.2018, 02:17

Ja także nie miałem uznanego Wrs. Co więcej nigdy o takie się nie starałem. Mam paszport brytyjski w domu. Więc nawet o tym nie wspominam, bo nie daj Boże jeszcze na kogoś nadgorliwego trafisz. Zresztą temat był na tym forum wałkowany. Od maja 2017 roku, Wrs nie ma dla HO znaczenia. Pozdrawiam

Merylka
8
#114312.02.2018, 11:14

Ja juz tez w koncu mam upragniony paszport i chyba juz ostatnie pytanie na forum: czy mam odeslac Permanent Residence Card? Zdania sa podzielone...

michal.mdkb
25
#114412.02.2018, 13:38

Za poradami forum immigratioboards

No need to return a PR card. It is ILR BRP cards that need to be returned.

Czyli ksiazeczke nie , ale jak masz typu dowod osobisty to tak , ale takie karty otrzymuja tylko spoza UE

Pozdrawiam

michal.mdkb
25
#114512.02.2018, 13:41

Jesli im odeslesz dla swietego spokoju tez bedzie ok . Uspokoi to twoja dusze i sumienie , zarowno pozbawi cie stresu glupotami przyszlych postow o karze 1000 za nie wyslanonienie :)

Eskpertow Ci u nas pod dostatkiem

Pamiętaj zeby to zrobic poleconym i do 5 dni po ceremoni.

JaceX
5
JaceX 5
#114612.02.2018, 19:58

Dziękuję bardzo za pomoc, Justyna_33 zapłaciłem i wybrałem termin na 24-sobota, dam znać jak poszło, ale widząc jak zdawali trzej kandydaci to powinno być OK.

Justyna_33
25
#114713.02.2018, 07:16

Merylka

Jeśli masz niebieska książeczkę - stała rezydenture to nie musisz odsyłać.

Justyna_33
25
#114813.02.2018, 07:17

JaceX

Będzie okay. Ten test to śmiech na sali ;)

Marzen6
6
#114913.02.2018, 11:53

Dzieki wszystkim, ktorzy odpowiedzieli na moje pytania. Dzwonilam dzisiaj do Home Office i tez powiedzieli, ze WRS nie ma znaczenia. Dzwonilam tez wczesniej oczywiscie, ale chyba trafilam na kogos niedoinformowanego, bo powiedziala, ze w takiej sprawie mam napisac maila. Napisalam - wieki temu - na odpowiedz do dzisiaj czekam:) To forum okazalo sie bardziej pomocne. No i ten prawnik mnie zmylil, ze brak waznego WRS moze wplynac na moj good character. Ale juz postanowilam - aplikuje i nie bede sie tlumaczyc!:)) Pozdrawiam

Merylka
8
#115014.02.2018, 09:41

Dziekuje wszystkim za odpowiedz, pozdrawiam :-)

Katalog firm