Do góry

Brytyjskie obywatelstwo - przewodnik

Zaloguj się by dodać komentarz
Ladybird
807
Ladybird 807
18.02.2015, 13:33

BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DOROSLEJ OSOBY (UE)

Obywatel/ka UE, ktory/a przepracowal/a legalnie 6 lat w UK moze aplikowac o obywatelstwo na formularzu AN (aplikacja pod sekcja 6.1).

CO NALEZY ZROBIC KROK PO KROKU:

1. Sprawdzic koszt aplikowania:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

2. Zapoznac sie z ta strona pt. “Become a British citizen”:
www.gov.uk/becoming-a-british-citiz...

3. Sciagnac ze strony formularz AN i zapoznac sie z nim szczegolowo:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

4. Przeczytac Guide AN:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

5. Przeczytac Booklet AN:
www.gov.uk/government/uploads/syste...

6. Wypozyczyc z biblioteki lub kupic samemu ksiazki wymagane do przygotowania sie do testu Life in the UK. Ksiazka, na ktorej oparty jest test to: “Life in the United Kingdom: a guide to new residents Handbook (3rd Edition)”. Jest rowniez dostepna ksiazka zawierajaca przykladowe pytania testowe: “Life in the United Kingdom: Official Practice Questions and Answers, 2013 edition”. Ta ostatnia nie zawiera pytan, ktore beda na tescie, tylko pytania ulozone na podstawie podrecznika.

7. Zabukowac test Life in the UK tutaj:
www.lituktestbooking.co.uk/eass/wha...
8. Nalezy rowniez posiadac certyfikat jezykowy na poziomie CEFR B1 (ESOL entry 3) lub dyplom studiow wykladanych po angielsku lub na ktorych prace badawcze byly prowadzone po angielsku.

Tutaj info, jakie testy jezykowe sa akceptowane:
www.gov.uk/government/uploads/syste...
Nalezy pamietac, ze w tym dokumencie powyzej podane sa wszystkie testy, wlacznie z wszystkimi poziomami j. angielskiego, ktore mozna na tych testach osiagnac.
MINIMALNY POZIOM DO APLIKOWANIA O OBYWATELSTWO TO B1 (ESOL ENTRY 3).

Tutaj dodatkowo, jak sie zmienily wymagania jezykowe:
www.gov.uk/english-language
Niektore testy maja wymieniony czas waznosci. Mozna taki test na odpowiednim poziomie uzyc do aplikowania o naturalizacje, tutaj cytat: Some qualifications on the Home Office’s list will expire after 2 years. Your qualification will still be accepted as proof if you’re applying for citizenship, even if it has expired.

9. Aplikacje mozna wyslac samemu poczta (rekomendowane Special Delivery + zwrotna koperta Special Delivery oplacona i zaadresowana na siebie).

Jes tez mozliwosc skorzystania z odplatnych uslug NCS, ktore nie tylko sprawdza poprawnosc wypelnienia aplikacji, ale rowniez kopiuje wszystkie dokumenty i oddaje oryginaly:
www.gov.uk/government/collections/n...
Nalezy pamietec, ze NCS nie sprawdza, czy osoba aplikujaca spelnia wymogi do tego, by otrzymac obywatelstwo.

10. WRS
Osoby, ktore byly zatrudnione na etat (po 1 maja 2004 r.) zobowiazane byly w ciagu 30 dni od rozpoczecia pracy, do zarejestrowania sie w Worker Registration Scheme. Nalezalo przepracowac nieprzerwanie 12 miesiecy u tego samego pracodawcy. Bez karty rejestracyjnej nie mozna aplikowac o obywatelstwo. Rowniez jesli ktos zmienil prace w czasie pierwszych 12 miesiecy, a nie zarejestrowal sie ponownie, pracowal nielegalnie.
Osoby, ktore sie nigdy nie zarejestrowaly beda musialy poczekac do kwietnia 2017 r. z aplikacja o obywatelstwo. Wtedy minie 6 lat od momentu zniesienia koniecznosci rejestracji w WRS.
Tutaj szczegolowe info:
giolegal.co.uk/Docs/Immigration_Forms/Forms/englishwrs.pdf
UWAGI:
Dokumenty, o ktorych nalezy pamietac, to:
- P60 za 6 lat lub inna forma potwierdzajaca nieprzerwane zatrudnienie (studia) przez okres 6 lat.
- Studenci zobowiazani sa posiadac Comprehensive Sickness Insurance (ubezpieczenie na zdrowie) na czas trwania studiow, jesli w tym czasie nie pracowali. Inna forma potwierdzajaca ubezpieczenie jest karta EKUZ z Polski.
- WRS jest niezbedny (chyba, ze ktos byl samozatrudniony).
- Paszport.

Referenci, ktorzy podpisuja aplikacje, musza sie znajdowac na liscie akceptowanych zawodow. To info znajduje sie w Guide AN.

Aplikacje odrzucone, najpowszechniejsze powody:
- Osoba aplikujaca nie miala WRS, nigdy sie nie zarejestrowala. WRS jest niewazny, jesli ktos zmienil prace w ciagu 12 miesiecy i nie powiadomil HO o tym.
Czas legalnej pracy 6 lat liczy sie od momentu zarejestrowania w WRS.
- Osoba aplikowala po 5 latach, zamiast odczekac jeszcze rok.
- W aplikacji AN osoba aplikujaca zataila wyroki sadowe.
- Aplikacja zostala zlozona w dniu, kiedy 5 lub 6 lat wstecz osoba aplikujaca nie byla obecna fizycznie w UK.

Wszystkie podane informacje odnosza sie do nieskomplikowanych przypadkow osob pochodzacych z krajow UE, zatrudnionych nieprzerwanie przez 6 lat, ktore nie wyjezdzaly z UK na dluzej niz podane limity, zarejestrowaly sie w WRS (tylko kraje A8) i nie mialy zadnych wyrokow sadowych.
Powyzsze informacje nie moga zastapic porady prawnej. Kazda osoba aplikujaca jest sama odpowiedzialna za skladana aplikacje.
Powyzsze informacje nie dotycza rejestracji dzieci ani aplikacji o naturalizacje jako zona/maz brytyjskiego obywatela (sekcja 6.2).

ja999
605
ja999 605
#126130.07.2018, 17:48

grzegorz 1980 nikt jeszcze nie widzial dokumentow do ubiegania sie o status osoby osiedlonej wiec za wczesnie na pytania i odpowiedzi. p.s. prace sie rzuca zazwyczaj jak sie znajdzie ta inna lepsza a nie odwrotnie

Kataryna
3 446
Kataryna 3 446
#126231.07.2018, 12:58

#1260 gdybym miala obywatelstwo tobym tutaj pytan nie zadawala :)

mario72
12
mario72 12
#126323.10.2018, 11:53

mam pytanie odnośnie ubezpieczenia Comprehensive Sickness Insurance,

Czy jeśli mam rezydenturę stalą ,a zaczęłam studia ,to muszę mieć wykupione te ubezpieczenie.

Mam zamiar sie starac o obywatelstwo i nie chce mieć problemu później.

Dzieki za porady i info

Kataryna
3 446
Kataryna 3 446
#126413.11.2018, 17:28

Pytanko :) Czy jak sie zlozylo aplikacje o obywatelstwo i paszport to mozna wyjezdzac z UK? W sobote po powrocie z ES dostalam smsa ze: "we will contact you by 01/12 if more info or an interview is required. Do not book travel until your passport is received". Ktos mial cos takiego? W sumie to taka automatyczna wiadomosc.

Kataryna
3 446
Kataryna 3 446
#126513.11.2018, 17:29

Teraz tak sobie mysle ze moze chodzi zeby nie bookowac bo sie nie ma waznego dokumentu i nie moga obiecac kiedy dokladnie bedzie, a nie ze nie bo nie mozna sie ruszyc z UK... juz sama nie wiem.

ja999
605
ja999 605
#126613.11.2018, 17:57

zadzwon do nich by sie upewnic o co chodzi

BegoniaUK
5
#126710.12.2018, 19:10

Czy ktos skladal aplikacje jako self employed i dolaczyl do aplikacji "Self-Assessment Statement of Account" skopiowane z konta online czy musi byc oryginal z Revenue?

Kataryna
3 446
Kataryna 3 446
#126810.12.2018, 21:39

Ja skladalam wydruk z konta online i wystarczylo

Kataryna
3 446
Kataryna 3 446
#126910.12.2018, 21:40

Co do wyjazdow to juz problemu nie ma bo w przyszlym tygodniu mam ceremonie :)

BegoniaUK
5
#127010.12.2018, 21:51

Kataryna, dziekuje za odpowiedz,a czy wysylalas caly wydruk z self assessment z danego roku, lacznie ze stronami z napisem "copy" ?

Kataryna
3 446
Kataryna 3 446
#127110.12.2018, 23:08

Musze pogrzebac bo nie pamietam. Moze jutro.

HermeGilda
669
#127213.12.2018, 09:22

Ktos komu odrzucono aplikacje o naturalizacje (o brytyjskie obywatelstwo) moze zlozyc ja powtornie (zaleca sie porawic / usunac problemy) lub tez starac sie o Prawo do pobytu w UK - settled status- tu pomocne LINKi

http://www.emito.net/spolecznosc/fora_tematyczne/dyskusja_ogolna/prawo_d...

Hybrydka
15
#127321.02.2019, 16:07

Do: branik

"jak aplikujesz o paszport to moze byc tak ze zabiora ci pozostale. jesli masz poprzedni brytyjski to nie mozesz miec dwoch i inny np polski do weryfikacji. zaznacze ze jesli w aplikacji o naturalizacje zaznaczyles ze polskie jest twoim pierwszym to mozesz nie otrzymac brytyjskiego bo wedlug prawa polskiego nie wazne ile sie ma mozna sie tylko 1 legitymowac..."

Odpowiedz:

https://londynek.net/czytelnia/article?jdnews_id=4172199

Aby sprostowac twoje mysli, paszporty sa tylko wysylane do nich aby sprawdzic gdzie i kiedy granica byla przekraczana w ciagu zycia jednostki. Po sprawdzeniu, sa odsylane. Chca sprawdzic jakie sa powiazania z innymi krajami nie tylko Polska. Bo potencjalnie jednostka moze robic interesy z krajami mniej lubianymi jak Rosja i Chiny i oni by chcieli wiedziec jak czesto sie tam przebywa i obserwowac taka jednostke w przyszlosci... Obojetnie czy wpiszesz w aplikacji British czy British-Polish czy Polish-British - bedziesz miec 2 obywatelstwa. Jesli wsapisz do wojska lub policji w jednostce z bronia wtedy bedziesz sie musial opowiedziec w formularzach czy jestes bardziej British czy Polish i po ktorej stronie staniesz na wypadek wojny. To jest tylko gdy wtedy. Jezeli chcesz sie zrzec polskiego obywatelstwa, potrzebujesz zgody polskiego prezydenta albo osoby reprezentujacej prezydenta. Urzednik angielski nie moze odebrac ci obywatelstwa polskiego, malo tego - ty sam tez na wlasne zyczenie nie mozesz tego zrobic - musi byc zgoda twojego kraju na taka akcje.

emka9
6
emka9 6
#127421.02.2019, 19:46

Umów sie na seks randke jeszcze dziś z młoda laska.

Tysiąc Pań z całego świata czekają tylko na Ciebie

Zupełna anonimowość, szybka rejestracja.

Vip już od 6ziko! Sprawdź koniecznie.

www.lovesei.pl

,. ,. ,. ,. ,. ,. ,.

everyother09
7
#127521.02.2019, 20:26

Hybrydka!!! Buhahahaha!! "Aby sprostowac twoje mysli, paszporty sa tylko wysylane do nich aby sprawdzic gdzie i kiedy granica byla przekraczana w ciagu zycia jednostki. Po sprawdzeniu, sa odsylane"..hahaha pszporty sa wysylane tylko I wylacznie w celu potwierdzenia tozsamosci I obywatelstwa. Pamietajmy ze ludzie ktorzy dowodzie tylko latali/lataja. (Dodam ze jestem obywatelem UK rowniez).

Profil nieaktywny
Hooligan
#127621.02.2019, 20:41

#1275

"To jest tylko gdy wtedy. " - takie jedno pełne zdanie - masz odpowiedź kto pisał ten komentarz :)

adamaster
6
#127726.05.2019, 17:01

Witam wszystkich zainteresowanych i już po całej procedurze, mam pytanie. Czy ktoś już aplikował online?

Pozdrawiam

Martulka1
6
#127919.07.2019, 01:08

Ja aplikowalam online. Chetnie pomoge.

bajgel
95
bajgel 95
#128019.07.2019, 09:10

@Adamaster

dwie strony z dużą ilością informacji:

http://www.ukcen.co.uk/ - jeszcze wiecej info jest na ich stronie na facebooku

https://www.immigrationboards.com/

adamaster
6
#128120.07.2019, 16:24

Witam, bajgel dziekuję za pierwszy link, immigration board już obserwuję.

Martulka jak się mogę skontaktować z Tobą gdyż mam kilka pytań i wątpliwości. Pozdrawiam

Martulka1
6
#128220.07.2019, 17:34

Adamaster wyslalam Ci nr tel na maila.

adamaster
6
#128320.07.2019, 17:48

Super. Dziękuje

joaanaja
5
#128420.07.2019, 19:14

Szukam miłego i kulturalnego faceta na sex spotkania lub stały zwiazek w wieku od 21 do 45lat.

Mam na imię Monia lat 24, wzrost 169cm,

wiecej moich nagich fotek i kontakt do mnie tu - www.zwiaz24.PL

i wyszukaj mnie po niku: Kasandra napisz do mnie i spotkajmy sie!

Beasita3
6
#128523.07.2019, 22:07

Hej wszystkim, jakies porady dotyczace referee? Szczerze utkwilam z tym i niemam pojecia gdzie sie udac. Niemam takich znajonych z brytyjskim paszportem itd ktorzy sie mieszcza w tych wymogach..niewiem juz co zrobic. Myslalam moze bank ale tam nie bardzo. Dziekuje z gory.

Martulka1
6
#128624.07.2019, 00:06

Beasita3

Nie wiem gdzie pracujesz, ale moze pracodawca? Jesli masz dzieci to moze nauczyciel lub osoba z sekretariatu.

Beasita3
6
#128724.07.2019, 00:22

Wlasnie niedawno skonczyla mi sie umowa o prace a dzieci niemam. Ale dzieki za odpowiedz :) niemam juz pomyslu heh

Martulka1
6
#128824.07.2019, 01:03

Zawsze mozesz poprosic pracodawce, nawet jezeli umowa Ci sie skonczyla. Pytanie tylko czy spelnia on wymogi podane przez Home Office

Beasita3
6
#128924.07.2019, 08:15

Poprzedni pracodawca sie nie kwalifikuje. Przychodza mi na mysl jakies urzedy, firmy gdzie jestem klientka?

harrier
7 962
harrier 7 962
#129024.07.2019, 13:01

W lokalnej bibliotece jestes zapisana? W organizacji charytatywnej dzialasz? To tam sprobuj.

Katalog firm