Do góry

Prawo do pobytu w UK - settled status- LINK

Zaloguj się by dodać komentarz
HermeGilda
669
#213.12.2018, 09:10

Harpagon. Napewno tak. Pytanie - co ktos tu robi jesli nie mowi lub tez nie uczu sie angielskiego. Zakladam iz Ci ktorym sie nie chce uczyc angielskiego lub tez nic nie robia by sie go nauczyc juz ich tu nie ma i wrocili do komuny kontynentalne EU (trunkersa&tuska& angeli&macarona).

Konrad.W
Moderator
5 209
Konrad.W 5 209
#313.12.2018, 09:15

na chwile obecna tylko waskie grono ludzi moze aplikowac a wszyscy beda mogli dopiero po 31 marca 2018 tak wiec na chwile obecna linki specjalnie przydatne chyba nikomu nie beda.....

Infidel
11 077
Infidel 11 077
#413.12.2018, 09:21

a wszyscy beda mogli dopiero po 31 marca 2018...

No to po ptokach.

Konrad.W
Moderator
5 209
Konrad.W 5 209
#513.12.2018, 09:40

sorry. mialo byc 31 Marca 2019;-)

Someone78
383
Someone78 383
#613.12.2018, 09:50

mnie zastanawia jedno co sie stanie jesli ososba zarejestruje sie i uzyska status settled a potem wyjedzie i np po 5, 10 czy 15 latach bedzie chciala wrocic ?

czy to bedzie wciaz wazne czy po jakims czasie nieobecnosci straci moc...

odrazu sie przyznam ze czytalem ogolne info o statusie settled ale nie zaglebialem sie w szczegoly (to tak jakby mi ktos odrazu zaproponowal google bo ja leniwy jestem przed pierwsza kawa ;) )

Infidel
11 077
Infidel 11 077
#713.12.2018, 11:20

No raczej beda przepisy regulujsce to, pewnie max 2 lata,ale mozna gdybac.

bajgel
94
bajgel 94
#813.12.2018, 11:56

#6

Once a person gets settled status, they can be away from the UK for a total of five consecutive years. After this, the status will lapse, so it’s something that needs to be maintained.

Someone78
383
Someone78 383
#913.12.2018, 12:27

@8

ok to tylko troche niezbyt klarowne jak dla mnie

"consecutive" - w moim rozumowaniu to "pod rzad" "jednoczesnie" itd

ale

"total of five consecutive" w tym kontkescie wyglada jakby sie mialy te lata sumowac na sume 5 lat z np kilku wyjazdow...

mam racje czy potrzebuje wiecej kawy? ;)

Sokole
4 477
Sokole 4 477
#1013.12.2018, 12:31

Problemem jest to, ze jakkolwiek to sobie nie przetlumaczymy, nie ma gwarancji ze Home Office nie bedzie mialo innego zdania np. za 10 lat.

Someone78
383
Someone78 383
#1113.12.2018, 12:32

@10

tyz prawda

Infidel
11 077
Infidel 11 077
#1213.12.2018, 13:04

Problemem jest to, ze jakkolwiek to sobie nie przetlumaczymy, nie ma gwarancji ze Home Office nie bedzie mialo innego zdania np. za 10 lat

O to mi chodzilo, mozna gdybac....10lat? Przepisy odnosnie obywatelstwa zmienialy sie co roku od ostatnich paru lat...

kijevna
16 291
kijevna 16 291
#1313.12.2018, 17:18

Problem moze byc brak fizycznego potwierdzenia statusu, podobno ma byc tylko w systemie, z systemu juz co nieco poginelo, stad m. in. deporty. Bylabym ciekawa, czy bedzie sobie mozna cos chociaz wydrukowac na potwierdzenie.

kijevna
16 291
kijevna 16 291
#1413.12.2018, 17:18

Problemem

Someone78
383
Someone78 383
#1513.12.2018, 19:10

ogolnie nawet jak cos bedzie wiadomo to i tak moga za chwile to zmienic...

@13

pewnie dostaniesz jakies potiwerdzenie rejestracji tak samo jak cos robisz na dvla (road tax etc) zawsze mozna bedzie zrobic screenshot, wydrukowac czy zgrac jako pdf....

MiniMax
199
MiniMax 199
#1613.12.2018, 19:14

Jest potwierdzenie rejestracji, jedna babka na Facebooku pokazała jak wygląda - jak ktoś chce to mogę wrzucić screena.

MiniMax
199
MiniMax 199
#1713.12.2018, 19:43

Dobra, tylu chętnych że jednak wrzucę ;) Czarne pola zasłaniają imię i nazwisko z wiadomych względów.

kijevna
16 291
kijevna 16 291
#1813.12.2018, 19:53

To jest potwierdzenia aplikowania.

MiniMax
199
MiniMax 199
#1913.12.2018, 19:59

Jeśli wysyłają certyfikat aplikacji to można śmiało wywnioskować, że potwierdzenie statusu również wyślą. Jak co to zapytam tej kobiety czy już to dostała, jeśli tak to udostepnię.

kijevna
16 291
kijevna 16 291
#2013.12.2018, 20:03

Tez tak myślałam, ale słyszałam, że w rzeczywistosci ma byc inaczej. Nic i tak nie wymyślę, więc poczekam i zobaczę. Wklej jak będziesz mógł, dzięki.

MiniMax
199
MiniMax 199
#2113.12.2018, 20:09

Nie ma problemu :) Napiszę do tej kobiety jutro rano bo sam jestem ciekawy. Jest obeznana w temacie bo na FB opisuje proces rejestracji i generalnie udziela porad. Jak tylko ten dokument udostępni to wrzucę go tutaj.

kijevna
16 291
kijevna 16 291
#2213.12.2018, 20:22

Własnie z jednej grupy z poradami na ten temat 'słyszałam' o tym.

MiniMax
199
MiniMax 199
#2313.12.2018, 20:29

Jednak najpewniejsze info można uzyskać od osoby która już złożyła taką aplikację. Ta babka nie udziela się w grupach FB - ma swoją stronę i zajmuje się głównie doradztwem prawnym, podatkowym, NHS-em, tłumaczeniami itd.

robotek1
73
#2414.12.2018, 01:20

Moja partnerka aplikowała o settle status (jest w grupie ktora mogła aplikować od listopada). Po wysłaniu dokumentów dostała potwierdzenie przyjęcia aplikacji na emaila a po dosłownie 4 dniach kolejnego emaila o przyznaniu statusu settled.Dodam tylko że posiadała wcześniej już rezydenturę.

Infidel
11 077
Infidel 11 077
#2514.12.2018, 08:55

Nie wiem, co wy macie takie parcie na to zalatwianie tego teraz

kijevna
16 291
kijevna 16 291
#2614.12.2018, 09:16

Bo 30 marca serwery im padną i nic nie bedzie;)

redmitssu
128
redmitssu 128
#2714.12.2018, 10:28

Tak ogolnie to wszystko nie ma sensu. Musialem zaplacic za WRS W 2006 roku a teraz znowu musze placic zebyz zostac i palcic podatki???

Mam nadzieje ze oni tez beda musieli poniesc jakies koszty za staly pobyt np w Hiszpani.

Infidel
11 077
Infidel 11 077
#2814.12.2018, 10:52

Kononowicz bylby dumny.

Inesszkocja
40
#2915.12.2018, 07:26

Trochę z innej beczki, jak sądzicie, facet ma długi, był to podobno milion polskich złotych 8 lat temu. ZUS skarbówka, komornik juz dawno wszystko zajął a on te latka w Polsce się ukrywał. Tutaj cisza spokój pensje w całości bierze do Polski nie lata. Jak sądzicie, czy brexit go w jakis sposób dotknie?

MiniMax
199
MiniMax 199
#3017.12.2018, 19:26

Jak obiecałem wrzucam dokument z potwierdzeniem prawa pobytu "Settled Status" - dokument ma 3 strony.

Oraz krótka informacja od tej osoby:

"Po kilku minutach od zakończenia rejestracji online, aplikant otrzyma email potwierdzający złożenie wniosku (jak w poprzednim poście - część 1).

Kilka dni później, również emailem, przyjdzie decyzja.

Potwierdza ona uzyskanie tzw. Indifinitve Leave to Remain, czyli prawa pozostania w UK na czas nieokreślony, zwanego również Settled Status - "status osiedleńca".

Settled Status otrzymujemy z dniem otrzymania poniższego listu i nadawany jest on bezterminowo. Od tej chwili nie będziemy potrzebować pozwolenia na zmianę pracodawcy, założenie własnej działalności. Mamy nieograniczony dostęp do edukacji oraz korzystania z tutejszej służby zdrowia. Możemy aplikować o zasiłki. Podczas przekraczania brytyjskiej granicy nadal legitymujemy się zarówno paszportem, jak i dowodem osobistym.

Status osiedleńca możemy jednak utracić, gdy opuścimy Wielką Brytanię na dłużej niż 2 lata. W chwili obecnej nie sprecyzowana jest droga do ponownego uzyskania settled status, jeśli raz się go utraci - mowa jest jedynie o konieczności spełnienia warunków obowiązujących w przyszłości.

Warto również wspomnieć, że sam list nie jest prawomocnym dokumentem, a zawiera link, przez który można takie potwierdzenie otrzymać."

  • Strona
  • 1
  • z
  • 2

Katalog firm