Do góry

ograniczenie lacznosci lub jego calkowita utrata

Temat zamknięty
jatoch
3 319
jatoch 3 319
17.01.2009, 19:07

korzystam z uslug bt i dosc czesto pojawia sie problem z polaczeniem, jezeli dziala to jest rewelacja ale jezeli cos mu odbije odrzuca mnie calkowicie, pojawia sie problem z ustaleniem adresow i rozlacza calkowicie, nie moge uzyskac polaczenia, a jezeli juz zaskoczy to ogranicza mi lacznosc i korzystanie tez jest niemozliwe, co robic?

Profil nieaktywny
mehow
#117.01.2009, 19:41

zalogowac sie do rutera i poszukac opcji testu lacza badz informacji o parametrach zestawionego polaczenia nie interesuj sie warstwa TCP/IP tylko szukaj parametrow ADSL

slowa klucz : Line Attenuation, Noise Margin, db

jatoch
3 319
jatoch 3 319
#217.01.2009, 21:01

w morde, ten sprzet nie ma opcji testowej, a w parametrach adsl jest:

ADSL line status
Connection information
Line state Connected
Connection time 0 days, 3:10:37
Downstream 8,128 Kbps
Upstream 448 Kbps

ADSL settings
VPI/VCI 0/38
Type PPPoA
Modulation ITU-T G.992.1
Latency type Interleave
Noise margin (Down/Up) 13.8 dB / 25.0 dB
Line attenuation (Down/Up) 17.0 dB / 10.5 dB
Output power (Down/Up) 19.8 dBm / 11.9 dBm
Loss of Framing (Local) 0
Loss of Signal (Local) 0
Loss of Power (Local) 0
FEC Errors (Down/Up) 0 / 0
CRC Errors (Down/Up) 1 / 2147480001
HEC Errors (Down/Up) 1 / 0
Error Seconds (Local) 1

Profil nieaktywny
mehow
#317.01.2009, 21:14

teraz by sie przydalo zeby ktos ze specow rozszyfrowal poziom dbi na lini bo ja sie przyznam mam zawsze z tym problem i nie chce palnac gafy

jatoch
3 319
jatoch 3 319
#417.01.2009, 22:51

i ktos ze specow powiedzial dlaczego strony emito potrzebuja tyle czasu na refresh

Zmebi_24
294
Zmebi_24 294
#518.01.2009, 00:29

Patrzac na dane z ktore pokazales linia jest calkiem w porzadku. Jesli chodzi o decybele to masz na prawde dobre parametry. Przez ogranicza mi lacznosc podejrzewam ze masz na mysli ze na ikonce polaczenia pokazuje ci ograniczenie lub brak lacznosci. Zakladajac ze jest to prawda to kolega Michal nie do konca ma racje ze masz nie ruszac TCP/IP. W tym wypadku wlasnie to masz ruszac. Zobacz ustawienia serwera DHCP, np. lease timer czy sie nic nie pop....lilo. Najlepiej zresetuj router do domyslnych- a jesli masz problem dalej - sprawdz inny router albo normalny modem ADSL i zobacz czy dalej rozlacza.

Profil nieaktywny
mehow
#618.01.2009, 00:35

tak nie mam racji faktycznie nie pomyslalem o tym ze to jest router wi-fi zmien kanal :) po pierwsze na ktorym router nadaje moze na tym kanale za sciana pracuja inne urzadzenia tej samej firmy i na standardowych ustawieniach :))

Profil nieaktywny
zbananowany
#718.01.2009, 01:05

Podobny przypadek wygrzebany z sieci:
"""Pozostałe - Problemy na linii serial: input errors + CRC
frontier - 23 March 2006, 10:20
Post subject: Problemy na linii serial: input errors + CRCHeja,

Mamy klienta z 1760 i WIC 1T. Lacze chodzi, poza tym ze raz na kilka(nascie) sekund lacznosc znika na ok sekunde, po czym podnosi sie i przybywa kilka(nascie) bledow input i CRC. Provider ponoc wymienil juz wszystko, i stwierdzili ze to problem z routerem.

Pytanie: czy to mozliwe? enceladus - 23 March 2006, 10:46
Miałe podobny problem z PolFlakiem. Pierwsze solution, które pomogło to wykręcenie routera z szafy i położenie go na gazecie na szafie tak aby obudowa nie stykała się z szafą. Okazało się, że instalacja elektryczna była źle zrobiona.
BTW - router to też był 1760 z WIC1T"""
Może to tylko problem sprzętowy?

Profil nieaktywny
mehow
#818.01.2009, 01:39

Kemor Rymcympan : przyznaje Ci tytul DzG Debil z Google nawet nie wiesz do czego wyszukiwarka sluzy :))

slowo klucz zobacz na date ktora wkleiles

zobacz na cyferki 1760 ktore znacza model routera cisco

zobacz na slowo PolFlakiem ktore znaczy Polpak - asymetryczna usluga stalego dostepu do internetu na laczu HDSL

anyway Debil z Google w nagrode mozesz sobie posmarowac glowe Flora pro active moze zmadrzejeRZ

jatoch
3 319
jatoch 3 319
#918.01.2009, 10:56

Michal, zmiane kanalu przerabialem temat obok z powodzeniem :)

Zembi, nie wiem czy to moglo byc przyczyna, ale w dolaczonych urzadzeniach do rutera moj pc przy adresie IP mial zaznaczona opcje: Always use this IP address- na pozycji nie; jezeli chodzi o lease time to jak ma sie objawiac pop...ie?

Profil nieaktywny
mehow
#1018.01.2009, 11:02

polpak jest symetryczny :)

Tomek : a na kablu cos masz podpietego do tego routera ??

jatoch
3 319
jatoch 3 319
#1118.01.2009, 11:42

sprecyzuj pytanie albo wezme sobie zapodam flore bio activ :)

jatoch
3 319
jatoch 3 319
#1218.01.2009, 17:15

powiesilem dwie pary skarpetek i na chwile pomoglo :)

tak na serio to szla mnie trafia, nadal wywala, polaczenie sieci bezprzewodowej gra, sila sygnalu znakomita, stan polaczono; stron nie moge otworzyc, a jezeli juz sie otwiera to trwa to 15 minut, qrwa co mam z tym zrobic

Profil nieaktywny
mehow
#1318.01.2009, 17:47

problem wystepuje tylko po stronie polaczen wi-fi czy poprzez polaczenie kablowe czyli popularnie zwany "kabel" tak samo pojawiaja sie te same problemy ??

jatoch
3 319
jatoch 3 319
#1418.01.2009, 17:59

nie korzystam z kabla, tylko i wylacznie wifi

Profil nieaktywny
mehow
#1518.01.2009, 18:11

jesli masz mozliwosc sprawdz kabel pozwoli to wyeliminowac co nieco

Profil nieaktywny
zbananowany
#1618.01.2009, 23:08

"Debil"
"jesli masz mozliwosc sprawdz kabel pozwoli to wyeliminowac co nieco"
"Okazało się, że instalacja elektryczna była źle zrobiona."
Użyj masła.

Zmebi_24
294
Zmebi_24 294
#1719.01.2009, 09:53

@Kemor Rymcympan jesli w celach testowych to czemu nie sprawdzic po kablu.

Ale ja proponuje ustawic IPka na sztywno. Nie wiem jaki masz system wiec nie wiem jakie ci instrukcje dac. Ustaw sobie adres IP na staly a jak serwer DNS ustaw adres bramy. Problem w tym ze nie moze byc tak na stale bo bedziesz mial problemy z mobilnoscia (hotspoty etc.). Wiec to tylko cele testowe. Tylko jak to ustawisz na pewno nie zobaczysz powiadomienia o ograniczeniu lacznosci wiec sam sie bedziesz musial orientowac czy polacznie sie gubi.

A zrob to w ten sposob (instrukcja do xp.)

Start--->Uruchom---->CMD

a tam wpisz

ping -t www.wp.pl lub adres routera np. 192.168.1.1 Przy uzyciu -t robi pingi w nieskonczonosc

Jesli bedziesz mial caly czas odpowiedzi to dobrze, jak nie to juz gorzej. Jesli adres routera sie nie pinguje w to po prostu sprawdz inny router.

@Michal i Kemor Rymcympan - w tej akurat grupie nie chodzi zeby se przysrac tylko jakos poradzic. A jak na razie Michal rzeczywiscie oprocz gadania o maslach,florach itp pisze z sensem a pisanie o routku cisco na polpaku nijak sie ma do tematu (ale mi sie zrymowalo).

Profil nieaktywny
zbananowany
#1819.01.2009, 10:48

Zadrza sie że zawodzi sprzęt i nie zawsze jest to wina softu,
to już bez różnicy jakie jest łącze.
Tylko tyle chciałem powiedzieć.

Polonus
Admin grupy
7 734
Polonus 7 734
#1921.01.2009, 03:12

@ Tomasz - wstawiłeś parametry ADSL, a tam... sam zobacz:
CRC Errors (Down/Up) 1 / 2147480001
więc... chociaż raz :) posłuchaj bardziej doświadczonych Kolegów (Michal i Zembi_24) i zrób to, o co "mniej więcej" proszą :)

1) podłącz się do tego rutera kabelkiem sieciowym UTP
2) wyłącz kartę sieciową Wi-Fi w komputerze
3) sprawdź jak działa tylko na kablu przy WŁĄczonym DHCP
4) porównaj z zapisanymi parametrami z "testu bezprzewodowego"
5) sprawdź jak działa tylko na kablu przy WYŁączonym DHCP, po ustanowieniu statycznego IP (adres, maska, brama, 2 serwery DNS)
6) włącz bezprzewodową kartę sieciową i ustaw inny :) statyczny adres IP (adres, maska, brama, 2 serwery DNS)
7) jeśli nie potrzebujesz dynamicznego przydzielania adresów (DHCP), bo nie spodziewasz się tłumu gości z laptopami :) to zostaw te statyczne adresy IP "na zawsze"

ale... zacznij najpierw od "zera"...

0) podaj model tego urządzenia, do cholery ! :|

PS. Jak będziesz miał ochotę wysłać do mnie mejla z paroma tekstowymi załacznikami, to PRZED wykonaniem pkt 1, 3, 5, 6, 7 oraz na samym końcu w/w operacji (PO pkt. 7) zapisz bieżącą konfigurację do pliku tekstowego, za każdym razem wstawiając odpowiedni numerek danego punktu w jego nazwie...

Aha, jak masz to zrobić ? Podaję prosty przepis:

- [klawisz Windows - "Flaga"] + [klawisz R]
- wpisujesz cmd
- w czarnym okienku wpisujesz kolejno komendę (zgodnie z krokami powyżej):
ipconfig/all >>C:\Tomasz_IP1.txt
ipconfig/all >>C:\Tomasz_IP2.txt
ipconfig/all >>C:\Tomasz_IP3.txt
ipconfig/all >>C:\Tomasz_IP5.txt
ipconfig/all >>C:\Tomasz_IP6.txt
ipconfig/all >>C:\Tomasz_IP7.txt
ipconfig/all >>C:\Tomasz_IP8.txt

jatoch
3 319
jatoch 3 319
#2031.01.2009, 15:15

postaram sie nadrobic zaleglosci chociaz w czesci na ile czas mi pozwoli,
dzieki Polonus, ze sie pojawiles w temacie

0) - Microsoft Windows XP Professional 5.1.2600 (WinXP Retail)
- 802.11g Mini Card Wireless Adapter
Karta Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC
- BT Home Hub V 2.0 Software version 8.1.F.4 (Type A)

4) - Line state Connected
Connection time 0 days, 0:44:51
Downstream 8,128 Kbps
Upstream 448 Kbps
ADSL settings
VPI/VCI 0/38
Type PPPoA
Modulation ITU-T G.992.1
Latency type Interleave
Noise margin (Down/Up) 13.2 dB / 25.0 dB
Line attenuation (Down/Up) 17.0 dB / 10.5 dB
Output power (Down/Up) 19.8 dBm / 11.8 dBm
Loss of Framing (Local) 0
Loss of Signal (Local) 0
Loss of Power (Local) 0
FEC Errors (Down/Up) 0 / 0
CRC Errors (Down/Up) 0 / 2147480001
HEC Errors (Down/Up) 0 / 0
Error Seconds (Local) 0

(na tablicy DHCB sa dwa te same urzadzenia (identyczne) o roznych IP)
sadze, ze w pierwszej kolejnosci musze sie z tym uporac zanim przejde do innych porownan

jatoch
3 319
jatoch 3 319
#2131.01.2009, 15:31

"PS. Jak będziesz miał ochotę wysłać do mnie mejla z paroma tekstowymi załacznikami, to PRZED wykonaniem pkt 1, 3, 5, 6, 7 oraz na samym końcu w/w operacji (PO pkt. 7) zapisz bieżącą konfigurację do pliku tekstowego, za każdym razem wstawiając odpowiedni numerek danego punktu w jego nazwie..."

wielkie dzieki za taka opcje, ale mysle, ze jak robic z siebie goopka to na forum publicznym, gorycz mojej niewiedzy bedzie ciezsza do przelkniecia, nastepnym razem trzy razy sie zastanowie zanim cos napisze
(jestem laikiem w tych sprawach, do kolyski standartowo wkladali mi grzechotki i temu podobne zamiast ZX Spektrum do cwiczen manualnych i pendriva do ssania)

Polonus
Admin grupy
7 734
Polonus 7 734
#2231.01.2009, 15:34

@ Tomasz - no to "przy okazji" zrób teraz małą próbę "odświeżenia" zapisu w DHCP:

- [klawisz Windows - "Flaga"] + [klawisz R]
- wpisujesz cmd
- w czarnym okienku wpisujesz kolejno komendy:

1) ipconfig/release - patrzysz w konfigu DHCP na ruterze, czy adres kompa został poprawnie zwolniony
2) ipconfig/renew - patrzysz w konfigu DHCP na ruterze, czy adres kompa został poprawnie przydzielony

Ale... podłącz się wreszcie do tego rutera normalnym kablem sieciowym i wykonaj dokładnie całą procedurę, którą opisałem powyżej, a nie nadal kombinujesz "po swojemu", jak zwykle :)

Najpierw Diagnoza - później "próby" Leczenia !

Miłej Zabawy - Spadam ! :)

jatoch
3 319
jatoch 3 319
#2310.02.2009, 21:26

witam, zostalem zmuszony do "milej zabawy"
lacznosc tak spadla, ze zostalem zmuszony do uzywania kabla

"Ale... podłącz się wreszcie do tego rutera normalnym kablem sieciowym i wykonaj dokładnie całą procedurę, którą opisałem powyżej, a nie nadal kombinujesz "po swojemu", jak zwykle :)"
- to, ze zaczynam od pkt 0 i nastepnym jest pkt 4, nie oznacza, ze pominalem cos pomiedzy wierszami, uznalem za niestosowne pisac "pkt 1- po dlugotrwalych probach wsadzilem kabelek sieciowy UTP w przeznaczone do tego gniazdka"

po wykonaniu relase i renew, pozwolilem sobie, z pewna doza niesmialosci, na odpiecie pie...go kabelka, ... :)
a, przy relase moglem popatrzec w tv tylko, poniewaz stracilem polaczenie z ruterem

wracajac do wpisu z 31.01. pkt 4 byl testem na kablu przy wylaczonej karcie,
mysle, ze teraz moge przejsc do nastepnych zadan :)

jatoch
3 319
jatoch 3 319
#2410.02.2009, 22:04

wszystkie testy wypadaja jednakowo, sprawdzalem po dwa razy bo mi sie wierzyc nie chcialo
jednak po wszystkich kombinacjach ruter nie rozpoznaje mnie po karcie wifi, a bylo juz dobrze
ide spac :(

Polonus
Admin grupy
7 734
Polonus 7 734
#2510.02.2009, 22:52

@ Tomasz - Dobranoc :)
PS. "... wszystkie testy wypadaja jednakowo..." - czyli jak ??? :|

Bozena_P
45
#2622.08.2009, 15:31

czy ktoś może pomóc, oczywiście jak wszyscy bazuje na lini BT ale internet mam z firmy Be, do tej pory wszystko bylo ok, ale od kilku dni jest problem z netem. kiedy sprawadzam połaczenie w kompie to komputer z ruterem ma połaczenie znakomite i wszytko ok, ale połaczenie ruter- internet od kilku dni zostaje zerwane, nastepnie pojawia sie na jakis czas i tak ciagle, wtedy pojawia sie komunikat local only i nie mam oczywiscie netu, aby korzystać z netu muszę miec komunikat local and internet. czy to moze byc wina BT czy tez jest tu inny problem?

  • Strona
  • 1

Katalog firm