Do góry

Prosze o sprawdzony przepis na sledzie :-)

Temat zamknięty
sharmlover
146
14.07.2011, 13:50

Prosilabym o sprawdzony (nie sciagniety z internetu, tudziez innych zrodel) przepis na sledzie.
Sprawdzony moze byc osobiscie lub przez osoby trzecie :-).
W przyszlym tygodniu moj lokalny "fish van" przywiezie mi 16 filetow sledzia a ja chcialabym wiedziec jak (dokladnie wszystkie skladniki, przyprawy, czas marynowania) z takiego sledzia zrobic:
- sledzia solonego (takiego, jak w Polsce kupuje sie do "odsolenia" zanim zrobimy w occie czy oleju)
- sledzia w occie (po etapie zasolenia)
- sledzia w oleju
- o sledziach po kaszubsku nawet nie wspominam, chociaz chetnie sprobowalabym tradycyjnego przepisu:-)
Najwiecej szczegolowych informacji prosilabym o "zasoleniu", nie wiem jak prawidlowo sie nazywa proces uczynienia sledzia slonym ;-).
Z gory dzieki :-)

sharmlover
146
#214.07.2011, 14:02

Link nie otwiera sie :-(, czy to sprawdzony przepis?

niewytrzymam
10 814
niewytrzymam 10 814
#414.07.2011, 14:05

kurde nie wiem co się dzieje i czemu nie działa :/

niewytrzymam
10 814
niewytrzymam 10 814
#514.07.2011, 14:05

chciałam pomóc ale wyszło jak zwykle

sharmlover
146
#614.07.2011, 14:35

To ja sobie tam wpisze na gotujmy.pl i poszukam :-) - pomoglas :-)

niewytrzymam
10 814
niewytrzymam 10 814
#714.07.2011, 14:39

to się cieszę i powodzenia życzę

sharmlover
146
#814.07.2011, 14:41

Wlasnie przegladam tam przepisy, ale nie znalazlam na to jak zasolic sledzie :-(, chyba jakos malo bystra jestem z wyszukiwaniem ;-)

Profil nieaktywny
Konto usunięte
#914.07.2011, 15:10

wipsalem w wyszukiwarke tekst-sledzie na wszystkie sposoby w pokazalo sie duzo stronek -sprawdz-pozdrawiam

sharmlover
146
#1014.07.2011, 15:19

# 9 , ja tez znalazlam kilka (czesc nawet z praktycznymi radami :-)), szukam jednak takiego sprawdzonego na szkockim gruncie przepisu "emitowca", kogos kto poszedl dodowlonego sklepu, kupil wszystko, zrobil i sie na dodatek udalo :-)

A czy moglbys mi podeslac taki przepis na zasolenie - ja nie znalazlam zadnego "domowego" przepisu?

JOanna_K
4 280
JOanna_K 4 280
#1114.07.2011, 15:27

Nie wiem dlaczego uparlas siez tym soleniem....16 filetow to nie tak duzo. Wystarczy usmazyc...zagotowac wode z octem ,cebula listkiem laurowym i ta goraca zalewa zalac usmazone filety. Wyzerka starczy zaledwie na trzy dni .Polecam.

sharmlover
146
#1214.07.2011, 15:39

Uparlam sie :-), chce zrobic sledzie na swieta, nie na teraz. Zamowilam 16 na probne eksperymenty :-).
Skorzystam chetnie z przepisu na obiad "na teraz"ale wiedzac, ze czakaja mnie swieta Bozego Narodzenia w tym kraju jednak chcialabym przygotowac kilka sloikow sledzi na swieta :-).
Buraki na barszcz juz rosna w ogrodku, mieso na pierogi zamowione. Indyk rowniez, ziemniaki pierwsze juz zebrane - brakujace ogniwo - sledz:-)

gerg
6 188
gerg 6 188
#1314.07.2011, 15:44

szykujesz zapasy jak na wojne.:P

sharmlover
146
#1414.07.2011, 16:06

gerg, wlasnie :-) to dzis uslyszalam - poniewaz zakupilam sol, gotowy chlebowy mix maczny, zapalki, mini gazowa kuchenke na zime itp - moja mama opowiedziala mi historie jak Ona chyba 20 lat po wojnie kupowala wszystko "na zapas". Mieszkam w najbardziej zasypanej sniegiem wsi 2010 - wiec po tym co mnie spotkalo w ubieglym roku - zamierzam byc przygotowana :-), a ze - co po mnie widac ;-), lubie dobrze ugotowac i zjesc - mysl o sledziu mnie nie opuszcza.
Ja od 2000r mieszkajac glownie w cieplych krajach w "camps" wiekszosc bez biezacej wody itp, zmieniajac miejsce zamieszkania co kilka miesiecy -wiedzac, ze bede w Szkocji przez kolejne kilka lat - zwyczajnie "zadomawiam sie" :-) a to sie wiaze sie miedzy innymi z gotowaniem. Sledz-mysla przewodnia!:-)
Jak widac z ilosci moich postow nie mam w naturze wdawania sie w rozmowy internetowe - wole "twarza w twarz" - temat sledzia jednak wydaje mi sie malo kontrowersyjny i raczej nie moze nikogo urazic - nadal mam nadzieje na ten jeden jedyny, fantastyczny przepis emitowca:-)

JOanna_K
4 280
JOanna_K 4 280
#1514.07.2011, 16:12

upor godny wiekszej sprawy, ale mysle ,ze jak teraz zasolisz to moga nie wytrzymac do Gwiazdki

sharmlover
146
#1614.07.2011, 16:23

#15 upor nie odejdzie :-) w ostatecznosci skontaktuje sie z wujkiem :-) ale bedzie to oznaczalo, ze wujek mial racje, ze pierdola jestem i jak dziadek 15 lat temu mowil to bylo sluchac i pisac co mowil a nie sie objadac:-) i spijac mamy nalewki w ilosciach malo kontrolowanych- teraz juz dziadka nie ma a ja po forach zagranicznych porad szukam a i nalewki solidnej sporzadzic nie potrafie.
Obawiam sie, ze tak moze byc :-( - sledzie moga nie przetrwac, moze jakies konserwanty na ebay bym kupila - obym tylko dobry przepis miala :-).

Profil nieaktywny
Konto usunięte
#1714.07.2011, 21:56

Masz jakąś kamionkę??
Jak nie, to plastikowe wiadro, takie po farbie nawet.
Kup grubą sól (morską), nasyp na dno wiaderka,warstwa filetów, warstwa soli, warstwa filetów, warstwa soli ...
Trzymaj w chłodnym miejscu. Po 2 dniach sprawdź poziom płynu który się wytworzył - jeżeli nie obejmuje śledzi, to dolej przegotowana ale OSTUDZONĄ wodę, nie przesadzaj z ilością - nad śledziami powinno być 1-2
cm zalewy.

Nie trzeba żadnych konserwantów, gdyż sól jest konserwantem.
Dotrwają do świąt, o ile będą stały w chłodnym miejscu.

Filety są mało smaczne, najsmaczniejsze są całe śledzie, z głowami, wnętrznościami - mają wtedy specyficzny, niepowtarzalny smak.

Smacznego.

sharmlover
146
#1814.07.2011, 22:34

duchu38, Bardzo dziekuje.

Kamionka jest - sluzy do ogorkow to i do sledzi sie bedzie nadawala a i wiaderek plastikowych nie brak.
Dwa pytania - czy moge je potem przelozyc do sloika i np trzymac w lodowce do swiat czy w kamionce zostawic i czy sol moge zmieszac: morska z kuchenna czy lepiej nie? Zamowilam filety (z lenistwa) ale po serii probnej zamowie tak jak wspomniane - cale.
Jeszcze raz wielkie dzieki.
Pozdrawiam,

Dobry_Grzech
1 151
Dobry_Grzech 1 151
#1914.07.2011, 22:57

ja bym zrobil w smietanie i oleju, i nie sluchaj ducha, filety sa lepsze od calych sledzi xd

pozeracz
11 446
pozeracz 11 446
#2014.07.2011, 23:11

mi najbardziej smakują opiekane w zalewie octowej, oczywiście domowej produkcji.chyba jutro zrobie.narobiłeś mi smaka:)

wje_wjura_kociu
28 641 17
wje_wjura_kociu 28 641 17
#2114.07.2011, 23:12

sharmlover, zainspirowalas mnie do zrobienia podobnego eksperymentu. :)
nie wiem tylko, czy w edku uda mi sie znalezc swieze sledzie.

Profil nieaktywny
Konto usunięte
#2214.07.2011, 23:13

Raczej nie mieszaj soli - ta miałka ma coś dodatkowego, co powoduje różnego rodzaju sensacje (ogórki nie chcą się zakisić a gniją).
Nie przekładaj, trzymaj w wiaderku.
Oby Ci lodówka nie wysiadła od solanki.

Raz robiłem z kolegą śledzie w zalewie octowej, dużą ilość, ale nie pamiętam składników - było ich nawet sporo.

@Grzech, dziewczyna ma SUROWE śledzie, więc nie wprowadzaj w błąd.
Płaty, bez skóry - wyjdzie coś w rodzaju matiasa, całe - na wzór szwedzkiego śledzia (ja uważam za smaczniejsze).

pozeracz
11 446
pozeracz 11 446
#2314.07.2011, 23:13

niestety trzeba na nie czekać koło 4-5 dni od momentu zalania zalewą octową.wtedy są najlepsze.hmmmm nie wiem czy doczekają dnia trzeciego:)

Profil nieaktywny
Konto usunięte
#2414.07.2011, 23:14

W Tesco często bywają świeże śledzie.

pozeracz
11 446
pozeracz 11 446
#2514.07.2011, 23:15

swierze sledzie zapewne można dostac w glasgow na targu rybnym.niestety trzeba wcześnie wstać. handel odbywa się do godziny 6 rano

Profil nieaktywny
Konto usunięte
#2614.07.2011, 23:16

Można jeszcze do solanki dodać przyprawy i otrzymać śledzie korzenne.
Zmęczony jestem, więc nie zapodam jakie, by nie pomylić, nie wprowadzić w błąd.
Ale gdyby dodać przyprawę korzenną ... do pierników, to też myślę, że byłoby OK. :D

Profil nieaktywny
Konto usunięte
#2714.07.2011, 23:19

W zalewie octowej to zajebiaszcza jest makrela.
Ja czekam ok 7-10 dni. Wtedy nawet kręgosłup jest miękki, zmacerowany przez ocet.

wje_wjura_kociu
28 641 17
wje_wjura_kociu 28 641 17
#2814.07.2011, 23:19

pozeracz
#25 | Dziś - 23:15
swierze sledzie zapewne można dostac w glasgow na targu rybnym.niestety trzeba wcześnie wstać. handel odbywa się do godziny 6 rano

chocby cos podobnego bylo na miejscu, w edku, nawet nie wiem jak wielka chec nabycia swiezych sledzi, nie zerwalaby mnie o takiej niemozebnej gAdzinie.

pozeracz
11 446
pozeracz 11 446
#2914.07.2011, 23:20

szwdzi są mistrzami świata w serwowaniu śledzi. bardzo mi smakowały na słodko- z rodzynkami.oczywiście w zalewie octowej

Profil nieaktywny
Konto usunięte
#3014.07.2011, 23:21

Ja z kolei będę eksperymentował ze smażoną makrelą w sosie musztardowym. Spróbuję zawekować.

Katalog firm