Serwisy tematyczne
Strona głównaSpołecznośćGrupyKultura i Sztuka KsiążkiForum dyskusyjne › Ksiazka,ktora Cie uwiodla
Sprintertrans - prze... Sprintertrans - przebijemy każdą ofertę - sam sprawdź
Glasgow, Edynburg
Przeprowadzki oraz przewóz paczek na terenie UE 0.99P/kg
Jolanta Kita, DPSI, ...
Edynburg
Szybkie, profesjonalne tlumaczenia pisemne i ustne - j. angielski
Tailoring
Edynburg
Usługi Krawieckie w Edynburgu. Naprawa, przeróbka odzieży. Tanio!

Książki

Zaloguj się i dodaj komentarz

Ksiazka,ktora Cie uwiodla

alluvial .
Wpisów: 1734
alluvial .
02.07.08, 18:51

Kazdy z nas ma taka ksiazke(i),ktora podzialala na niego w sposob szczegolny-poruszyla,zaszokowala,dala powaznie do myslenia lub po prostu taka,w ktorej zakochal sie od pierwszego przeczytania.Dla mnie taka ksiazka byl "Cien wiatru" Zafona.Od pierwszej strony wiedzialam,ze bede do niej wracac i wracac...Poza tym uwiodl mnie Mario Puzo i jego"Ojciec Chrzestny".Nie przepadam za historiami o mafii itp,ale Puzo w tak niesamowity sposob oddaje rzeczywistosc Sycylii,jej klimat,koloryt,mentalnosc Sycylijczykow,ze "Ojca.." i jego dalsze czesci po prostu pochlonelam...no i zamarzylam o podrozy na Sycylie;)A jakie ksiazki w ten sposob podzialaly na Was?

User 2365
Wpisów: 20251
User 2365
#1 | 02.07.08, 19:17

"robinson cruzoe"

alluvial .
alluvial .
#2 | 02.07.08, 19:21

Spodziewalabym sie raczej"Przygod konika Garbuska",to tlumaczyloby wybor nicka ;))

zolwik 1
Wpisów: 659
zolwik 1
#3 | 02.07.08, 19:46

hej
Mam kilka takowych pozycji, ale wymienie moze tylko, ta najswiezsza. Czytalem ja tak z rok temu, z polecenia znajomej, ale mimo wszystko pamietam doskonale te pozycje -Anna Gavalda 'Po prostu razem' - wbrew tytulowi nie jest to jakas lzawa powiastka - polecam.

gosia x
Wpisów: 54
gosia x
#4 | 02.07.08, 20:34

Hrabia Monte Christo, kazdy z trzech tomow czytany w okrelonym nastroju i okolicznosciach...Alchemik Paulo Coelho czytany "na okraglo"...

Yossarian .
Wpisów: 1792
Yossarian .
#5 | 02.07.08, 20:37

ostatnimi czasy, hmmmm ....."Pachnidlo". Usiadlem, przeczytalem, a dzien zlecial i czulem sie dosc glodny....

alluvial .
alluvial .
#6 | 02.07.08, 20:43

Wlasnie,"Pachnidlo"..:)Zupelnie o nim zapomnialam:)A jak podobal ci sie film?

Argentum
Wpisów: 702
Argentum
#7 | 02.07.08, 20:44

Mam taką książkę, a właściwie całą serię, od której nie mogłem się oderwać zanim nie przeczytałem do końca. Proszę się nie śmiać, ale naprawdę byłem wtedy bardzo małym chłopcem :) Najpierw była książka "Mały Bizon" Arkadego Fiedlera, a pózniej inne tego autora: Orinoko, Bialy Jaguar, Wyspa Robinsona...

Yossarian .
Wpisów: 1792
Yossarian .
#8 | 02.07.08, 20:45

filmu nie widzialem :(

alluvial .
alluvial .
#9 | 02.07.08, 20:47

yosarian,koniecznie musisz zobaczyc:)To jeden z najlepszych,najbardziej dzialajacych na wyobraznie filmow,jaki kiedykolwiek widzialam,poza tym idealnie oddaje klimat powiesci

alluvial .
alluvial .
#10 | 02.07.08, 20:48

Argentum,nie ma sie z czego smiac,ja jako dziecko pochlanialam np powiesci indianskie niejakiego pana Okonia;)a z Fiedlerem tez w sumie bylam za pan brat i tez chcialam zostac podroznikiem:)

Argentum
Argentum
#11 | 02.07.08, 20:56

Super ! Ja też zaczytywałem się w powieściach o Tecumsehu Longina Jana Okonia. Miałem całą trylogię: "Tecumseh", "Czerwonoskóry generał", "Śladami Tecumseha". Czytałem ją tyle razy "pod kołdrą" :) że aż się rozpadła zupełnie :)

alluvial .
alluvial .
#12 | 02.07.08, 20:59

Byl jeszcze "Zolty lisc" ,pamietasz ta ksiazke?:)Ryczalam przy niej jak bobr;)

kama 7979
Wpisów: 11947
kama 7979
#13 | 02.07.08, 21:00

w mojej pamieci dlugo pozostanie"Forrest Gump" Grooma...
wracam i bede wracac do tej pozycji.

Pawel sliwowica
Wpisów: 223
Pawel sliwowica
#14 | 02.07.08, 21:02

Filonek Bezogonek jakiejs szwedzkiej pisarki
Przeczytalem dziesiatki razy Polecam wszystkim waszym dzieciom

Argentum
Argentum
#15 | 02.07.08, 21:06

Bobry ? A może pamiętasz "Sejdżio i jej bobry" i "Pielgrzymów puszczy" autorstwa Szarej Sowy (Grey Owl / Wa-Sha-Quon-Asin) ? Piękne opowieści, chyba kiedyś do nich wrócę :)

alluvial .
alluvial .
#16 | 02.07.08, 21:10

Czytalam troche Szarej Sowy,ale nie pamietam dokladnie tytulow:)ogolnie po serii lektur tego typu zainteresowalam sie dosc mocno kultura Indian i pokusilam sie nawet o przeczytanie kilku pozycji non-fiction:)najbardziej w pamieci utkwily mi "Imiona",ksiazka o pochodzeniu i znaczeniu imion indianskich,ale niestety nie pamietam juz autora...

Pawel sliwowica
Pawel sliwowica
#17 | 02.07.08, 21:11

Italo Calvino
Baron Drzewolaz
<> (Baron mieszkal na drzewach i wysmiewany przez wszystkich cale zycie pisal utopijna konstytucje)

Argentum
Argentum
#18 | 02.07.08, 21:13

"Forest Gump" też mi się podobał i film także, chociaż zabrakło w nim kilku "pikantnych szczegółów" z książki :)

alluvial .
alluvial .
#19 | 02.07.08, 21:15

Pawel,to moze byc ciekawe,chyba mam ochote przeczytac;)

Pawel sliwowica
Pawel sliwowica
#20 | 02.07.08, 21:15

Italo Calvino
Baron Drzewolaz
"Kiedy Baron Drzewolaz przekonal wszystkich ludzi na planecie do zycia wsrod konarow drzew, zszedl na opustoszala ziemie"(Baron mieszkal na drzewach i wysmiewany przez wszystkich cale zycie pisal utopijna konstytucje)

alluvial .
alluvial .
#21 | 02.07.08, 21:15

Np przygody w kosmosie?;)

Gosia :)))
Wpisów: 224
#22 | 02.07.08, 22:35

Książka,którą pochłonęłam niesamowicie szybko i która dała mi (za!)dużo do myślenia był "Norwegian Wood" Haruki Murakami...I od tamtej pory wiele rzeczy pamiętam i często o nich myślę...

alluvial-Co do "Cień wiatru Zafona".Zaczęłam...Pod wpływem nalegań mojej drugiej połowy,tak samo jak Ty zachwyconej lekturą.Zobaczymy...:)
Mam tylko "Czwarty K" Mario Puzo na półce.Muszę przeczytać:)

alluvial .
alluvial .
#23 | 02.07.08, 22:42

Ja tez,bo tego akurat nie mialam okazji przeczytac;)ale jestem pewna,ze nie pozalujesz,Puzo to Puzo:)

Wpisów: 224
#24 | 02.07.08, 22:47

Szczerze polecam książki rosyjskiej współczesnej pisarki Ludmiły Ulickiej.Nie jestem pewna czy wszystkie zostały już przetłumaczone na polski.Na Merlinie znalazłam tylko dwie.

alluvial .
alluvial .
#25 | 02.07.08, 22:53

Jak zaczne czytac wszystko,co proponujecie to nie wykopie sie spod ksiazek do Gwiazdki;)Ale nie mam nic przeciwko,bo czytanie to jedna z najwiekszych przyjemnosci(przynajmniej dla mnie i pewnie jeszcze paru osob;))

skociu
Wpisów: 30
skociu
#26 | 02.07.08, 22:53

może nie jedna książka, a cały cykl.... Lian Hearn "Opowieści Rodu Otori"

alluvial .
alluvial .
#27 | 02.07.08, 22:56

A propos cyklu,przypomniala mi sie wlasnie saga Stephena Kinga"Mroczna Wieza"-dotarlam na razie do 5-tego tomu i juz nie moge doczekac kolejnych:)

Kobra 31
Wpisów: 93
Kobra 31
#28 | 02.07.08, 23:14

witam. Ja osobiście polecam "Spóźnieni kochankowie" Williama Whartona. Zrtesztą ogólnie lubię jego książki. Jeśli ktoś lubi fantasy to polecam Tolkiena- od "Sillmarilliona" po "Władcę pierścieni". Co do Pachnidła- książka super ale film mnie zawiódł. Dla oderwania się od problemów polecam "Samotność w sieci". Proste przyziemne a wciąga. Coelho- Diabeł i Panna Prym:) Dla wspomnienia dawnych czasów-"Kochanek Wielkiej Niedźwiedzicy" Sergiusza Piaseckiego. no i oczywiście jeśli ktoś lubi szybko i kryminalnie to wszystkie książki Agathy Christie.:)

Kobra 31
Wpisów: 93
Kobra 31
#29 | 02.07.08, 23:14

witam. Ja osobiście polecam "Spóźnieni kochankowie" Williama Whartona. Zresztą ogólnie lubię jego książki. Jeśli ktoś lubi fantasy to polecam Tolkiena- od "Sillmarilliona" po "Władcę pierścieni". Co do Pachnidła- książka super ale film mnie zawiódł. Dla oderwania się od problemów polecam "Samotność w sieci". Proste przyziemne a wciąga. Coelho- Diabeł i Panna Prym:) Dla wspomnienia dawnych czasów-"Kochanek Wielkiej Niedźwiedzicy" Sergiusza Piaseckiego. no i oczywiście jeśli ktoś lubi szybko i kryminalnie to wszystkie książki Agathy Christie.:)

Polonus
Wpisów: 8273
Polonus
#30 | 03.07.08, 01:34

@ skociu mnie też ostatnio "uwiodła" pisarka Lian Hearn swoją 5-tomową sagą "Tales of the Otori (Opowieści Rodu Otori)" i przymierzam się właśnie do przeczytania kolejnej, czwartej części: "Harsh Cry of the Heron (Krzyk Czapli)

", bo poprzednie 3 przeczytałem już po 3 razy :) a czeka na mnie jeszcze ostatnia, 5-ta część tej fascynującej sagi: "Heaven's Net is Wide (polska wersja w przygotowaniu)".

Bardzo ciekawa jest historia "warsztatu literackiego" Pani Lian Hearn. Otóż, każda z jej powieści powstaje najpierw na papierze, spisana własnoręcznie, notatnik po notatniku, a dopiero później zostaje wklepana do komputera jako wersja ostateczna dla wydawcy... a dzieje się to w dobie wszechobecnej komputeryzacji :)

Lian's handwritten notebooks containing Tales of the Otori

Zaloguj się i dodaj komentarz
© 2010 Emito.net | O nas | Reklama | Kontakt | Polityka prywatności | Partnerzy | Regulamin | Komunikaty | Information in English