| Zaloguj się i dodaj komentarz | |
Ksiazka,ktora Cie uwiodla |
|
'Ojcowie i dzieci' - Turgieniewa, wlasciwie prawie wszystko Turgieniewa ;]
a jeszcze z okresu fascynacji literatura rosyjska, Ilja&Pietrow - '12 krzesel'- bomba kniga
Niezmiennie ,,Mistrz i Malgorzata", wszystkie książki Olgi Tokarczuk (właśnie skończyłam czytać ostatnią,,Prowadż pług przez kości...", Kapuściński, Stasiuk(szczególnie "Jadac do Babadak"), wszystkie książki,opowiadania poruszajace kwestie kulinarne - Uczta Babette, Przepiórki w płatkach róż, Nad Rozlewiskiem itd.
No i polska fantasy dla relaksu - Dukaj, Komuda, Sapkowski...
Carlos Ruiz Zafon, C.Lewis, Murakami, Singer........ i cieszę się ,że tyle jest jeszcze do przeczytania
@ i cieszę się ,że tyle jest jeszcze do przeczytania
amen!
bieguni tokarczuk
mistrzi m...wiadomo:)
ostatnio balladyna slowackiego
a teraz ponownie muzeum wyobrazni[sic!]
Mam ich wiele ,Stara Baśń,praktycznie wszystkie książki Chmielewskiej przy których się relaksuję i poprawiam sobie humor.Ale ostatnio czytałam książkę "Ława Przysięgłych" J. Grishama rewelacja!!,Grzesiuk,Duma (ojciec)
Sapkowski,Zafon -Cień Wiatru.:):)
| Zaloguj się i dodaj komentarz |
02.07.08, 18:51
Kazdy z nas ma taka ksiazke(i),ktora podzialala na niego w sposob szczegolny-poruszyla,zaszokowala,dala powaznie do myslenia lub po prostu taka,w ktorej zakochal sie od pierwszego przeczytania.Dla mnie taka ksiazka byl "Cien wiatru" Zafona.Od pierwszej strony wiedzialam,ze bede do niej wracac i wracac...Poza tym uwiodl mnie Mario Puzo i jego"Ojciec Chrzestny".Nie przepadam za historiami o mafii itp,ale Puzo w tak niesamowity sposob oddaje rzeczywistosc Sycylii,jej klimat,koloryt,mentalnosc Sycylijczykow,ze "Ojca.." i jego dalsze czesci po prostu pochlonelam...no i zamarzylam o podrozy na Sycylie;)A jakie ksiazki w ten sposob podzialaly na Was?