Musza byc kluski z makiem, kompot z suszonych owocow, sledz pod roznymi postaciami, ryba smazona (niby powinien byc karp, ale moze byc inna), no i kapusta z grochem/z kapusta :)
Zaleca sie tez podanie czerwonego barszczu, do tego uszka z kapusta, pierogi z kapusta/grzybami, zupe grzybowa. Nad pozostalymi musialabym sie chwile zastanowic, ale juz poczulam smak i zapach Wigilii... :)
Obowiązkowo na środku stołu opłatek na sianku i chlebek,zupa grzybowa z łazankami,barszcz czerwony i uszka,ryba smażona ,kapusta z grochem,grzybki smażone na maselku,sałatka,pierogi z kapustą i grzybami,kompot z suszu,śledzie, łazanki z makiek i rodzynkami,makowiec,piernik,sernik no i dodatkowe nakrycie :)))
A moze takie?
Składniki: ok. 50 sztuk
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
starta skórka z połowy cytryny
3/4 szlanki masła
2 jaja
1 żółtko rozkłócone z łyżką wody
Opis przygotowania: 60 min.
W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem, skórką z cytryny. W środku zrobić zagłębienie, a do niego włożyć masło i 2 jaja. Ugniatać, aż powstanie zwarte ciasto. Miskę przykryć i odstawić w chłodne miejsce na noc. Rozwałkować ciasto na placek o grubości 0,5 cm, wyciąć za pomocą foremek ciasteczka. Ciasteczka położyć na natłuszczonym pergaminie, z wierzchu posmarować żółtkiem rozbełtanym z wodą. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
Bez jakich potraw nie wyobrazacie sobie kolacji 24 grudnia? Moze jakies przepisy sprawdzone zapodacie?