Do góry

Dania wigilijne

Temat zamknięty
Profil nieaktywny
MacDa
15.12.2009, 10:15

Bez jakich potraw nie wyobrazacie sobie kolacji 24 grudnia? Moze jakies przepisy sprawdzone zapodacie?

Tak_to_ja
13 135
Tak_to_ja 13 135
#115.12.2009, 10:25

Musza byc kluski z makiem, kompot z suszonych owocow, sledz pod roznymi postaciami, ryba smazona (niby powinien byc karp, ale moze byc inna), no i kapusta z grochem/z kapusta :)
Zaleca sie tez podanie czerwonego barszczu, do tego uszka z kapusta, pierogi z kapusta/grzybami, zupe grzybowa. Nad pozostalymi musialabym sie chwile zastanowic, ale juz poczulam smak i zapach Wigilii... :)

Tak_to_ja
13 135
Tak_to_ja 13 135
#215.12.2009, 10:26

*kapusta z grochem/grzybami, sorki :)

Profil nieaktywny
MacDa
#315.12.2009, 10:28

Dla mnie musowo:
- zupa grzybowa
- karp smazony - obowiazkowo - zadne tam tunczyko-lososie
- kompot z suszu
- sledzie rozne

Mniam, juz nie moge sie doczekac!!!

Profil nieaktywny
zielonazaba
#415.12.2009, 10:38

no i do tego serniczek u mnie jest grzybowa i rybka po grecku

Krejzi
2 899
Krejzi 2 899
#515.12.2009, 10:41

barszcz z uszkami,karp w galarecie,groch z kapusta,pierogi z grzybami i kapusta,ryba po grecku,sledzie,susz
czuje,ze bede dobrze wygladac po tych swietach:)

Krejzi
2 899
Krejzi 2 899
#615.12.2009, 10:42

zebym umiala piec to tez bym sobie serniczek upiekla...

aniusia992
440
#715.12.2009, 10:50

Barszcz z uszkami, ryba po grecku, zupa z suczonych owocow z makaronem, ryba smazona nie musi byc karp, kapusta z grzybami, sledzie, ryby a pomidorach, i oczywiscie sernik, piernik, o strucel makowy.
W tym roku musze ich upiec az 8 yyyyyyyyyyy juz nie moge sie doczekac.

bus_37
Dundee
24 199 114
bus_37 Dundee 24 199 114
#815.12.2009, 10:57

potrzebuje zalatwic 3kg karpia. Pomozecie?

Profil nieaktywny
dzieci
#915.12.2009, 11:11

Obowiązkowo na środku stołu opłatek na sianku i chlebek,zupa grzybowa z łazankami,barszcz czerwony i uszka,ryba smażona ,kapusta z grochem,grzybki smażone na maselku,sałatka,pierogi z kapustą i grzybami,kompot z suszu,śledzie, łazanki z makiek i rodzynkami,makowiec,piernik,sernik no i dodatkowe nakrycie :)))

Profil nieaktywny
MacDa
#1015.12.2009, 11:14

A znacie jakis przepis na ciasteczka swiateczne, takie kruche, ktore mozna tez zawiesic na choince?

Profil nieaktywny
dzieci
#1115.12.2009, 11:16

zapomniałam o białym i czerwonym winie :)

Profil nieaktywny
dzieci
#1215.12.2009, 11:20

**MacDalena**takie ciasteczka to super sprawa ,takie pachnące gozdzikami,cynamonem i wanilią ,takie robiła babcia niestety nie pamiętam przepisu:(

szkockakrowka.
330
#1315.12.2009, 11:21

...a nikt nie ma kwasiku na stole wigilijnym (przepyszna zuba z kiszonej kapusty, grzbkow i oleju rzepakowego)? ja caly rok na to czekam:)))

szkockakrowka.
330
#1415.12.2009, 11:23

*zupa

Profil nieaktywny
MacDa
#1515.12.2009, 11:24

ja zadnego kwasiku nie znam szczerze mowiac.........

bus_37
Dundee
24 199 114
bus_37 Dundee 24 199 114
#1615.12.2009, 11:25

ciasteczka, ciasteczka... A ja karpia potrzebuj. Btw, dla mnie najwazniejszy barszcz i hand made uszkas, do tego karpio ale smazony, kompot, kapusta i groch daje rade tez.

Profil nieaktywny
MacDa
#1715.12.2009, 11:26

bus, rozumiem cie doskonale - karp to PODSTAWA!

Profil nieaktywny
dzieci
#1815.12.2009, 11:28

**szkockakrówka**ja tez nie znam kwasiku :( a jaki to region Polski?

Profil nieaktywny
dzieci
#1915.12.2009, 11:30

**bus**w polsce rodzice mają stawy chodowlane karp,szczupak,amur napewno bym Ci pomogła ,ale tu....:(

Profil nieaktywny
MacDa
#2015.12.2009, 11:31

A moze takie?

Składniki: ok. 50 sztuk
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
starta skórka z połowy cytryny
3/4 szlanki masła
2 jaja
1 żółtko rozkłócone z łyżką wody

Opis przygotowania: 60 min.
W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem, skórką z cytryny. W środku zrobić zagłębienie, a do niego włożyć masło i 2 jaja. Ugniatać, aż powstanie zwarte ciasto. Miskę przykryć i odstawić w chłodne miejsce na noc. Rozwałkować ciasto na placek o grubości 0,5 cm, wyciąć za pomocą foremek ciasteczka. Ciasteczka położyć na natłuszczonym pergaminie, z wierzchu posmarować żółtkiem rozbełtanym z wodą. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.

Profil nieaktywny
MacDa
#2115.12.2009, 11:31

Pola - hodowlane?

użytkownik
226
#2215.12.2009, 11:32

A u mnie zupa grzybowa, ryba, kapusta z fasolą lub grzybami, makówki, wino, moczka i wiele innych dodatków :)

Choć w tym roku jestem w edim sama na święta bo wszyscy do Pl jadą, więc gotować nie bede nic.

Profil nieaktywny
MacDa
#2315.12.2009, 11:32

Ale tu smacznie....

Profil nieaktywny
MacDa
#2415.12.2009, 11:32

emi.blanka - moczka?

Profil nieaktywny
MacDa
#2515.12.2009, 11:33

emi.blanka .
#22 | Dziś - 11:32

Choć w tym roku jestem w edim sama na święta bo wszyscy do Pl jadą, więc gotować nie bede nic.

Szczerze wspolczuje....

Profil nieaktywny
dzieci
#2615.12.2009, 11:33

jasne że hodowlane UUUUUUU:(

Profil nieaktywny
dzieci
#2715.12.2009, 11:36

**McDalena** ten przepis jest całkiem,całkiem ...juz czuje ten zapach:)

użytkownik
226
#2815.12.2009, 11:37

McDa Lena
Hmm u mnie w domu mówi się moczka ale jak to sie poprawnie nazywa to nie wiem.
Ciasto (piernik) zalewa się wodą i gotuje i dodaje praktycznie wszystkiego: owoce suszone, orzechy, kompoty, piwo lub wino, itd. Dokładnie nie wiem bo nigdy sama nie robiłam.

użytkownik
226
#2915.12.2009, 11:38

Taki jakiś misz masz :) Choć osobiście mi to nie bardzo smakuje no ale wiesz.. tradycja rodzinna

Profil nieaktywny
MacDa
#3015.12.2009, 11:39

Rozumiem, emi.blanka, ja nie na przyklad przepadam za kutia, a jest na stole obowiazkowo w kazda Wigilie....

Katalog firm