dodam jeszcze ,ze zrodla pozyskiwania srodkow na finansowanie takiego przedsiewziecia moga byc wszelakie np ;sklep typu charity przy szkole ! przy szkole mozna zorganizowac prace dorywcze dla rodzicow dzieci uczeszczajacych jak tez nie tylko np;baza danych ludzi poszukujacych dodatkowego zatrudnienia np przy sprzataniu domown pryw. nie wiem pomyslow jest wiele najwazniejsze aby zaczac ....licze na wasze pomysly !
Wszystkim potencjalnym adwersarzom mariuszaaberdeen polecam przejrzenie ponizszych watkow:
http://www.szkocja.net/forum/messageview.aspx?Id=4725
http://www.szkocja.net/forum/messageview.aspx?Id=10071
i wyciagniecie wlasciwych wnioskow...
nie potrafisz sie uporac z lasnym zyciem !! zajmij sie tym moze na poczatek co ...nie potrafisz nic samemu zrobic ! po co sie wtracasz nie zamierzasz pomagac nie przeszkadzaj ..na bruk tam twoje miejsce cieciu hotelowy ...to jest temat dla ciebe zbyt odlegly ! nie pojmiesz tego ! daj se spokoj ....nie nadwyrezaj tej swojej namiastki ''muzgu '' po co ci to ...mi zalezy na szkole i po to ten watek a nie wydaje mi sie ze jest to miejsce na dyskusj o twoim chorym pojmowaniu swiata ...chcesz mnie obrazac zaloz swoj watek nazwij jak chcesz i tam se pisz co ci ten dalnowski rozum na mysl przyniesie -GDZIE TEN K...MODERATOR ...TO JEST POWAZNA DYSKUSJA NIE DAL BSZKOPTA !
ja sam irenka - sie juz pogubilem ! kiedy sie zaczyna powazna i wazna dyskusja lub temat mam tego swira na na atenie co poradzic .... szkola jest wazna i potrzebna ale do rea;lizacji tegoz tematu sa potrzebni powazni ludzie ! ja ze swej strony powtorze mi nie zalezy na tym aby sie samemu tym zajmowac chetnie odstapie pola nawet temu smarkaczowi ...ale niech sie cos dzieje w tym temacie ..mi wystarczy wyslac dzieci na lekcje -zaplacic i miec z glowy . Niech sie inni glowia ..pytanie tylko kto ! ? szkola jest potrzebna w londynie juz sie wzieli za realizacji mozna skorzystac z ich doswiadczen i pomyslow ale wiesz polak musi sam ameryke od nowa odkrywac ! krew mnie zalewa jak krokodyle wielkie paszcze do gadania i raczki malutkie do roboty ! wszelkie pomysly uwagi sa mile widziane ! to dla wspolnego dobra !
mariuszaberdeen mój osąd jest taki, że sens polskiej szkoły jest,hmm, dyskusyjnyoczywiście możliwości są by taką szkołę utworzyć, potrzeba tylko determinacji i woli, ale:1.dla kogo byłaby ta szkoła - dla polskich dzieci polskich emigrantów? nie sądzisz, że mogłoby to utrudnić integracje tych dziecie ze szkockim spoleczenstwem?2.w jakim celu nauka tam mialaby opierac sie jak mniemam na polskich wzorach? czemu mialyby to sluzyc?3. raczej widze to jako szkole, ktora pomagalaby w integracji - lekcje angielskiego, lekcje o swiecie w ktorym beda Ci wszyscy ludzie zyc, szkola nie tylko dla dziecie ale i dla rodzicow3. mowisz o kadrze pedagogicznej - kto by za to placil, czesne? nie wypali nie jestem przeciw, nie zrozum zle, tylko to jest powazna sprawa i angazowanie srodkow oraz ludzi, gdy pomysl moze nie wyjsc jest nieeleganckie
iproto-wprawdzie jestem na ta chwile zajety ale ci odpisze ...
dzieki za uwagi i sugestie wlasnie w tym watku o to chodzi wielkie dzieki ...
Szkola jako taka to powiedzmy temat troszke odlegly ,i zwiazany z funduszami ! ale lekcje niedzielne powiedzmy to juz mozliwosc realizacji od zaraz ! pytasz dla kogo to by b ylo dla kazdego dziecka chetnego ! poznac lub nie zapomniec polskiej historii chocby w zakresie podstawowym ! geografii i jezyka polskiego ,nie sadze ,ze to by utrudnialo integracje kilka godzin raz w tygodniu hmm nie sadze ! mozna polaczyc watki i uczyc zarowno historii polski jak tez szkocji ! dla czego nie .
Wzory nie wiem jakie wzory nie znam sie na tym w jaki sposob ustala sposob nauczania to pytanie nie jest do mnie .
lekcje ang. hahah moze czemu nie ale nie wydaje mi sie aby dziciom bylo to potrzebne w szkole miejscowej ucza wystarczajaco ...znam to z wlasnej autopsji ..moje dzieci nie maja z ang. zadnych powaznych problemow . inne pewnie tez ..ale czemu nie .
lekcje o swiecie mowisz hmm no fajny pomysl !!
iproto-za wszystko sie w zyciu placi ! za wyborowa 0,7 l zaplacisz w polsce 30 zl moze 40 zl tutaj 14 f . tak samo ze szkola mam nadzieje ze rozumiesz porownanie ...nikt nie bedzie i nie powinnien robic za frajer ..kazdy z nas pracuje i zarabia wydatek powiedzmy 5 funtow za godzine to stosunkowo nie wiele ...ja zaplace . WARTO ! aby dzieci wiedzialy kto to byl Kosciuszko ,Pulawski i inni ..ze polska lezy nad wisla i nie jest to rosja ! a przewaga jezykowa nie musze chyba przekonywac ze lepiej umiec porozmawiac w kilku jezykach niz w jednym .
Pomysl na tym etapie nie moze nie wyjsc ,niedzielne nauczanie kilka godzin w tygodniu za grosze ...dla nauczyciela lub nauczycieli to nie wiele ! a poczatek dobry i doswiadczeni sie zdobedzie na przyszlosc tak mysle !
Tak nim sie zacznie z grona rodzicow nalezy powolac rade rodzicielska i decyzje podejmowac gremialnie ...
dzieki za pomysly i uwagi
jeszcze jedna sprawa - Polacy maja tendencje do samoorganizacji na etapie wstepnym a potem to zwykle srednio wygladabyl taki bardzo dlugi watek na pracy, chyba z 1000 postow mial, tam tez sie organizowali, mieli razem zyc, wymieniac sie doswiadczeniami itp i ...cichopowiedz mi szczerze mariusz na ile realne to jest wg Ciebie?
iproto - jest realne i to bardzo pod warunkiem ,ze sie zacznie ...poki co napotykam na oponentow ! ktorzy nie zamierzaja sie w to wlaczyc ale zamierzaja przeszkadzac ! tobie dziekuje za wszelkie trudne pytania sa one niesamowicie wazne ...niech nas bedzie nie wiem 10 rodzin ale powaznych ..niz 40 zadymiaczy
wydaje mi sie, ze taki osrodek powinien powstac, ale nie powinien sie skupic tylko na nauce - raczej powinien to byc osrodek polonijny, ktory w miare mozliwosci powinien pomagac tej masie megabasow co sie zjezdza do Szkocji - pomagajac im pomagamy sobie zmieniajac wizerunek Polakow, ktory obecnie mocno cierpirzecz warta zastanowienie - teraz musze zmykac, ale mysle ze pozniej ktos tez sie wlaczy do dyskusji
Pakistanczyczy.Hindusi,Francuzi,Norwedzy itd...maja swoje szkoly ! dlaczego ? bo potrafia sie dogadac i skupic na wspolnym dobru !!! a tu prosze komentarz ..Yaneck-hahahahahah......oj,oj,oj......wysmiewac kazdy potrafi ,pokazac co innego juz nie ! prosilbym o merytoryczne komentarze ...hahaha nie jest na miejscu i nie za bardzo cos wnosi do dyskusji .
pozwole sobie wrocic do tematu !..polskiej szkoly w aberdeen ..
Jak juz wczesniej wsponialem na innym forum ! jest mozliwosc pozyskania nieodplatnie kolum na niedzielne lekcje dla polskich dzieci ,na poczatku dobrze by bylo zorganizowac lekcje ,j.polskiego ,geografii i historii .kilka godzin raz w tygodniu -tak na poczatek ! mozliwosci jednak klaruja sie wieksze jak sie dowiedzialem niedawno od kilku znajomych majac za soba takowy poczatek byla by mozliwosc o pozyskanie stalego lokalu na ten cel z urzedu miasta ! a calkiem mozliwe jest tez uzyskanie jakiegos skromnego dofinansowania ! natomiast gdyby w przyszlosci udalo sie zebrac odpowiednia kadre pedagogow ! mozna wystapic do komisji d/s integracji UE o finansowanie nauczania niemalze w calosci ! Ale jesliby udalo sie spelnic warunek realizacji programu nauczania -polskiego- i -brytjskiego zarazem nalezy sie finansowanie szkoly z budzetu UK ! Szkola taka moze spelniac wieloraka funkcje po za nauczaniem moze tez skupiac zycie kulturalne i oswiatowe poloni w aberdeen ! moze tez sie zajac promocja polskiej kultury ! itd ...wszystko zalezy od kreatywnosci komitetu szkoly ! jak tez samych rodzicow .
Bardzo dobry art.na ten temat ukazal sie na jednym z portali polskich w GB ...polecam zaznaczam ,ze to tylko pomysl ! ktory jest tematem do realizacji ! Najwazniejsze aby zaczac.Wszelkie pomysly ,opinie ,oraz chetnych do nauki zarowno dzieci jak tez pedagogow ..mile widziane ,proponuje aby zrobic zebranie potencjalnych rodzin chetnych do uczestniczenia w takim projekcie i powolanie komitetu szkoly-rodzicielskiego ..potencjalnych pedagogow rowniez ! Ja ze swej strony dodam tylko tyle ,ze firmy ktore ze mna wspolpracuja -polskie firmy nie powiedzialy nie na ewntualne sponsorowanie takiej placowki co daje szanse na pozyskanie moze i skromnych srodkow ale zawsze jakowys ! o pomoc w legalizacji mozna tez poprosic polski consulat czy ambasade ! nie wydaje mi sie aby polskie zwiazki na terenie szkocji odmowily pomocy ...co o tym myslicie ..