Do góry

Under Kamil - Porady komputerowe.

Temat zamknięty
Under85
1 699
Under85 1 699
17.07.2009, 16:23

Z racji tego ze moj poprzedni temat z poradami zostanie usuniety zakladam nowy ;)

Watek jest stricte poradowy bez ogloszen, wiec jesli masz jakies pytanie to pytaj smialo.

Jesli potrzebujesz sie skontaktowac ze mna to dane kontaktowe sa dostepne w moim profilu :

http://www.emito.net/?q=pl/user/237...

lub w Katalogu Firm (› Katalog firm › Komputery - serwis › Aberdeen)

Profil nieaktywny
prod
#117.07.2009, 17:17

Siema under. Za ile psadzisz xp na pavilionie 6000 ktory ma tylko sata2 bez loadera q biosie przy czym sie mam flopa usb by zintegrowac te sterowniki juz sie napocilem a i tak nie widzialo dyskow. Pozdro

Wkurzony_Szopen
841
#217.07.2009, 17:22

zrób sobie bootowalnego pendrive'a i po krzyku.

splaw
372
splaw 372
#317.07.2009, 19:35

witaj kamil i reszta , musze ci powiedziec ze ten temat pewnie tez zostanie usuniety ale nic sie nie martw, ci co to robia/usowaja tematy/ to pewnikiem zasdrosne debile, ze ktos jest lepszy od nich nie maja co robic a ogloszenia typu podwioze na lotnisko i podobne to co ? niby za darmoche ? to jest dobiero siano ...kiedys dzwonilem do takiego jednego gosscia i powiedzial mi ze 40 dyszki a jak nie to moge sobie poszukac tanszego.... to dopiero jest ogloszenie lub temat komercyjny, a ty do rany przyloz robisz albo pomagasz na forum piszac co i jak zrobic krok po kroku a oni ....a zreszta co ja bede pisal pamietaj ze i tak jestes jednym z lepszych jak nie najlepszy jesli chodzi o komputery....

Under85
1 699
Under85 1 699
#417.07.2009, 20:50

Michał : Google.pl i wpisz to : Windows Nlite sata
I pierwsze 3 tematy poczytaj. Samemu to mozna zrobic, ale bardziej przejmowal bym sie sterami czasami jest cieeezko ale dla chetnego nic trudnego ;-)

splaw : A tam szkoda gadac ;)

Profil nieaktywny
prod
#518.07.2009, 16:25

dzieki nie pomyslem o tej okrojonej dystrybucji, czy integra z sp3 nie rozwiazuje tez tego problemu bo nie mam jeszcze tak skojazonej plytki.
z pendrivem to ok temat ale to jest komp mojego znajomego wiekszego laika ode mnie

LadyAmeliaLindt
387
#618.07.2009, 16:33

a ja nie mam literki 'ć' i trochę mi to utrudnia życie, już gdzieś na emito o to pytałam ale nic nie pomogło
mam angielskiego XP i tylko 'ć' nie dziala :/

Profil nieaktywny
prod
#718.07.2009, 16:43

a propos Wuja robisz jakis oficjany servis? mialbys mase nieanglojezycznej klienteli z cyklu posadz xp dograj strery i zadzwon do bt by linie otrzymac

Wkurzony_Szopen
841
#818.07.2009, 17:01

Amélie ...
#6 | 16:33, 18.07.2009

a ja nie mam literki 'ć' i trochę mi to utrudnia życie, już gdzieś na emito o to pytałam ale nic nie pomogło
mam angielskiego XP i tylko 'ć' nie dziala :/

1. wciśnij lewy ctrl+ lewy shift i zobacz czy pomoze, by wrocic do stanu poprzedniego zrób jeszcze raz to samo
2. czasem problemem jest ATI Catalyst o karty graficznej ATI, należy wyłączyć hot keys
3. zobacz czy masz ustawiony język klawiatury (polski programisty, a nie zwykły polski)

Profil nieaktywny
ajfonek
#918.07.2009, 17:13

Cze Kamil.

Mozesz cos poradzic na polskie znaki ?

Uzylem vistalizatora zmienilem jezyk z ang na pl ale jak czytam tekst z polskimi znakami to wyskakuja rozne dziwaczne znaczki.

Jak to naprawic??

Dzieki za porady Kamil!!!

Wkurzony_Szopen
841
#1018.07.2009, 17:18

panel sterowania >Regional and language options > ustaw język polski programisty

w ostatniej zakładce - administrative > change system locale > ustaw polish Poland ( to ma wpływ np na wyświetlanie polskich znaków na filmach, pomimo ustawienia w innych zakładkach języka polskiego)

Profil nieaktywny
ajusia
#1118.07.2009, 19:11

Mam pytanie: Przy uruchamianiu windowsa XP system wyszukuje plik którego nie ma i wyskakuje błąd. System ogolnie dziala poprawnie ale długo się uruchamia. Jak to naprawic? Prosze o porade. dzieki i pozdrawiam

Dyzio.
3 919
Dyzio. 3 919
#1218.07.2009, 19:45

axi k - jaki plik wyszukuje system i jaki blad wyskakuje(podaj sygnature bledu),napisz jaki masz dokladnie komputer(jesli to kilkuletni komp to Everest Home Edition pokaze Ci wszystkie informacje na temat Twojego PC,jesli nowszy to Everest Ultimate Edition(trial), bo dlugosc uruchamiania systemu zalezy od zbyt wielu rzeczy....masz lapka czy PC stacjonarny?zbyt ogolnie napisalas o tym problemie....

Under85
1 699
Under85 1 699
#1318.07.2009, 20:28

Pokoleji ;-)

Amélie : Patrz post #8

Czasem tez problem stwarza Intel'owski odpowiednik Ati w zaleznosci co masz wylacz hotkeys
A to opis jak to zrobic dla Ati Catalysta :

Aby przywrócić wpisywanie polskich znaków np. ć, należy:
1. Odnaleźć w programach uruchamiających się wraz z systemem windows, które pokazane są w prawym dolnym rogu ekranu, obok godziny, program ATI i kliknąć jego ikonę Prawym Klawiszem Myszy (PKM),
2. Wybrać polecenie "Catalyst(R) Control Center" następnie
- zakładkę "Hotkeys" następnie
- "Hotkeys Manager"
- usuwamy zaznaczenie przy

-------------------------

Michał Dupablada - Mysle zeby przejsc oficjalnie ale to po studiach ;) ale i tak tym sie teraz tez zajmuje

--------------------------

Axi K : Ale o jaki plik sie pyta windows ?

Profil nieaktywny
ajusia
#1419.07.2009, 19:30

crzywy hamack

Mam laptopa Asus X53Qseries , kupiłam go w grudniu. Nie ma żadnej sygnatury błędu ale jakis plik z dysku C wyszukuje. Mam rowniez problem aby odinstalowac starego antywirusa i zainstalowac nowego. Ogolnie komp dziala ze pozal sie Boze.

pozdrawiam

Dyzio.
3 919
Dyzio. 3 919
#1519.07.2009, 20:01

axi

zadzwon do mnie dzis wieczorem lub jutro rano,to moze jak będziesz chciała to się umówimy na wizytę u Ciebie,od razu mówię że nie zdzieram na kasie i jak naprawiam do nigdy nie biorę zapłaty przed wykonaniem roboty...na pewno sie jakos dogadamy a lapka postaram Ci sie zrobić....Twoja decyzja - jak chcesz to dzwoń- 07 902 443 915 lub 07 897 695 091

mateusz

Dyzio.
3 919
Dyzio. 3 919
#1619.07.2009, 20:10

Kurcze....przepraszam axi ale dalem plame i nie spojrzalem na Twoje miasto....ja jestem z Edinburgha....generalnie chciałbym Ci pomóc,ale to po prostu w takich sprawach na odległosć jest to nieraz nie możliwe....sorki

yac.
3 302
yac. 3 302
#1719.07.2009, 20:24

moj problem jest taki ze komp dziala jak slimak, ciagle cos sie dzieje, nie moge otwierac folderow bo wciaz sie wiesza, nie moge przegrywac bo program do nagrywania nie czyta zadnej kompatybilnej nagrywarki- jednym slowem mul! Jesli chodzi o gry to tragedia!
system operacyjny z Visty Home premium 32bity , zmienilem na XP Professional i nic nie pomoglo, wrocilem do Visty i wciaz lipa.

Wpadlem na pomysl ze byc moze mam zle dobrany sprzet ?a mam :
plyta glowna - ASRock 4Core 1600-GLAN
procesor - Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q8200 @ 2.33GH
grafika - NVIDIA GeForce 9600 GSO 512
Integrated RAMDAC Memory 1024MB
Pamiec RAM - 4 GB
twardy dysk - SAMSUNG HD753LJ ATA Device

naped optyczny - ASUS DRW-2081ST (CD-RW/DVDRW)

w sklepie dodali mi czytnik kart SD/MiniSD/MMC/RS-MMC i nie chodzilo i nie chodzi mi to, dzisiaj zdjalem obudowe komputera i zobaczylemm ze te gamonie najzwyczajniej w swiecie niepodlaczyli mi tego urzadzenia i zeby bylo weselej to nie znajduje miejsca na plycie zeby to wpiac. ot taki sobie bezuzyteczny dodatek. byc moze spartolili mi cos jeszcze i dlatego tak muli, pytanie tylko co?

aktualnie Vista Home Premium Edition Service Pack 1 build 6001 (32-bit)

wiem ze sprzet powinien 'fruwac' a on muli gorzej od mojego starego kompa sprzed ladnych kilku lat.

antywirus BitDefender 2009, teraz odlaczony i wszystko bez zmian.

co to moze byc?

Dyzio.
3 919
Dyzio. 3 919
#1819.07.2009, 20:49

Sprzęcik masz dobry jac . ale troche mnie dziwi że nie wsadzili Ci twardziela na sacie...no ale to nie jest aż tak ważne bo ata też powinna sobie dawać rade bez problemu i na pewno Twój problem jest umieszczony gdzies indziej(ogólnie jednak ciężko tak po prostu to stwierdzić....),czytnik jest na 100% gdzie podczepić a że tego partacze nie zrobili...no cóż,własnie tak nieraz już bywa u pseudo fachowców....generalnie problem może mieć tysiąc przyczyn...chciałbym zobaczyć jak ten komp działa po świeżo postawionym systemie...bo nie chce mi sie wierzyć że muli,ale jeśli tak to może któraś z pamięci jest skopana lub płyta głowna nie wyrabia,a może jakis syf siedzi dość głęboko w windzie ... bitdefender to marny antywir,ale generalnie ja wcale nie korzystam z antywira ,wole miec dobrą zaporę,ale ja nie smigam po stronkach z babkami więc może dlatego nie mam problemów z kompem....może też tak być że za bardzo grzeje ci się którys z mostków-pólnocny albo południowy i dlatego komp sie muli,czasami producent płyty gł.zapomina o radiatorze (często własnie na mostku południowym,który też potrafi sie zagrzać jak jasna cholera...),tak na pierwszy rzut oka ciężko jest okreslić przyczynę,trzeba usiąsć przy kompie i zobaczyć...a ha zasilacz te ma bardzo ważne znaczenie,jak jest dupny to możesz mieć lipe z kompem...

yac.
3 302
yac. 3 302
#1919.07.2009, 21:12

system jest swiezo stawiany i fajnie chodzilo przez jakies 20 minut.
sciagnalem tez program BurnIn Test i zrobilem testa , wyskoczylo pelno bledow ale ja tego nie kumam,
nie wchodze na stronki xxx nie uzywam dziwnych programow,
uzywalem wczesniej programow do optymalizacji systemu ale nie pomaga.
sprzet jest dobry teoretycznie bo dziala jak dziala, krew mnie zalewa jak np: wchodze na dysk D , otwieram folder , potem chce wejsc w dugi foldder i... NOT RESPONDING.

zwalalem wszystko na Viste ale po zmianie systemu na XP nie bylo wcale lepiej a poza tym porownywalem u znajomych i im otwieralo wszystko jak nalezy w rozsadnym czasie bez zawieszek. w tygodniu pojade z nim do sklepu i niech cos mysla bo ja nie jestem expertem a poza tym to kupilem go zeby uzywac a nie zeby meczyc sie z nim.

Under85
1 699
Under85 1 699
#2019.07.2009, 22:09

axi k : To zadzwon / napisz do mnie dane w profilu z pewnoscia sie cos poradzi ;) dane w profilu

jac. : Dysk ATA, o_0 , skoro ATA to sprawdz w Manadzerze urzadzen (Prawy klik na Moj Komputer -> Wlasciwiosci) i wez sprawdz Kontrolery IDE ATA/ATAPI masz tam pewnie 4 opcje ATA Channel 0 , 1 itp lub cos podobnego i zobacz czy we wlasciwosciach masz ustawione DMA (patrz moj screen :

Image and video hosting by TinyPic

Takze : Nie robiles upgrade'u biosu ostatnio ? Stery do plyty glownej i grafy masz ok na 100%?

Under85
1 699
Under85 1 699
#2119.07.2009, 22:21

jac . : A jeszcze jedno - Nie masz gdzies zapasowych kabli (hdd -> plyta glowna) masz pod jedna tasma hdd i cd ? Czy pod 2 roznymi ? Sproboj sam dysk zostawic podlaczony i czy bedzie roznica.

Under85
1 699
Under85 1 699
#2221.07.2009, 15:07

jac . : I cos pomoglo ?

login.1983
309
#2324.07.2009, 00:49

witam kamilu. mam pytanko a chodzi o to ze mam laptopa marki acer aspire 5535 opisany; http://www.reevoo.com/reviews/ean/4... SLYSZALEM ZE DA SIE JAKOS USTAWIC WIECEJ RDZENI CZY COS TAKIEGO bo mialem ostatnio takze acera aspire 5920 ktory mial tylko 2GB RAM i chodzil i zalanczal sie o wiele szybciej. tego mam miesiac i nie zdarzylem nic do niego wrzucic co by moglo go tak zwalniac. jest jakas mozliwosc? i czy taka osoba jak ja co niema zabardzo o tym pojecia moze to zrobic? dzieki wielkie za porade.

MaciasAbe
13
#2424.07.2009, 15:58

siema UNDER!

MaciasAbe
13
#2524.07.2009, 16:05

co moze byc za przyczyna gdy laptop jest podlaczony do ladowarki , a bateria sie nie laduje, laptop ma niecale 1,5 roku

fredflinston
250
#2625.07.2009, 17:29

Kamil po raz kolejny pomogles mi bardzo,kiedy inni meczyli sie pare dni ty zalatwiles sprawe w ciagu 20 minut.
To jest fachowiec i do tego strasznie w porzo koles.
Macie klopoty z kompem,po porade i pomoc tylko do Kamila.
Under jeszcze raz dzieki,dzieki,dzieki.
Pozdro.

Irek
3
Irek 3
#2725.07.2009, 19:28

Witam mam podobny problem z literką małą Ć bo dużą jak widac piszę (laptop pavilion dv6 1135ew z grafiką ATI)
Skrót alt+c nie działa
jest język polski programisty
próbowałem z klawiszami shift+ctrl i nic
zmieniłem w catalyst control center na to zaznaczenie na bez ptaszka
i też nic
niewiem co robie źle
bardzo proszęo pomoc

Under85
1 699
Under85 1 699
#2825.07.2009, 20:34

Irek Pomian:
Aby przywrócić wpisywanie polskich znaków np. ć, należy:
1. Odnaleźć w programach uruchamiających się wraz z systemem windows, które pokazane są w prawym dolnym rogu ekranu, obok godziny, program ATI i kliknąć jego ikonę Prawym Klawiszem Myszy (PKM),
2. Wybrać polecenie "Catalyst(R) Control Center" następnie
- zakładkę "Hotkeys" następnie
- "Hotkeys Manager"
- usuwamy zaznaczenie przy Lauch CATALYST(R) Control Center | Ctrl+Alt+C, i klikamy dwa razy na OK.

---------------

MAcias -ABE

A nie masz diody na ladowarce ktora mowi kiedy ladowarka jest podlaczona do pradu ?
Swieci sie (o ile ja masz ...)

-------------------------

Tomasz Sz. (lwiatko)

Ze co przepraszam ? Nie ma takiej opcji (no chyba ze masz Amd Phenom)
Jedyne co mozesz zrobic to sprawdzic to czy przypadkie mnie masz ustawionej liczy prockow na 1 ...
To zrob tak kliknij na :
Start -> Uruchom lub alternatywnie znaczek Windows + R (na klawiaturze)
Wpisz : Msconfig
Zakladka "Rozruch" -> "Opcje zawaansowane" |

Wyjasnienie :
http://www.vista.pl/porady/296_niep...

login.1983
309
#2925.07.2009, 23:05

dzieki kamil. respect ;)

HermeGilda
781
#3025.07.2009, 23:59

do uzytkownika Emito nazywjacego sie Kamil Under::::: Nie do konca moj problem . Ale dnia 18 lipca 2009 otrzymales e-maila od emnie i do dnia nie odpowiedziales !!!!! ???????????????? Czy to jest taki TWOJ NORMALNY standard postepowania , rozumiem iz bezwzglednie zachowales nawyki ........ i nie odpowiadasz na e-maile????

kameXXXX@XXXXXXXXpl POZDRAWIA i miej dobre samopoczucie

Katalog firm i organizacji Dodaj wpis