Jednodniowy kurs jest dla tych ktorzy juz posiadaja 16th edition i chca zrobic up grade do 17-tki.
Ale w sumie nie musisz uczeszczac wogole na kurs. Mozesz isc tylko na egzamin.
wklep w google 17th edition courses edinburgh i znajdziesz
powodzenia
aha
Jutro jest 13-tego piatek MIEDZYNARODOWY DZIEN ELEKTRYKA
Pozdrawiam wszystkich sparky, tych nisko i wysokonapieciowych
Na stronie SELECT nie ma wzmianki na temat wymagan co do kandydata chcacego zrobic kurs (jedynie tyle,ze ma byc elektrykiem lub osoba odpowiedzialna za zgodnosc instalacji elektrycznych z wymaganiami pochodzacymi z regulacji - 17th edition), nic nie pisza o koniecznosci przedstawiania kwalifikacji (tzn dyplomu itp.) tak jak to ma miejsce w sytuacji kiedy ktos stara sie o karte SJIB. Co do tego czy to ma byc upgrade z 16th edition do 17th tez w SELECT nie ma mowy, mysle ze chodzi raczej o pelny kurs.Wiekszosc jednostek szkoleniowych rozroznia to na dwa kursy C&G 2382-10 (pelny kurs 17th edition) i C&G 2382-20 (up-grade z 16-stki),ale nie SELECT. Znalazlem cos co mnie interesuje,ale egzamin jest dopiero we wrzesniu w Glasgow ( http://www.theiet.org/careers/cours... ). Chcialbym aby ktos rozwial moje watpliwosci i powiedzial czy moge sie zapisac na kurs w SELECT i czy dostane wymagany przez pracodawcow certyfikat?? To jest jednodniowy kurs i za stosunkowo niewielkie pieniadze (140 + vat),wiec w porownaniu z innymi ofertami kursow wypada najlepiej (w roznych centrach szkoleniowych zazwyczaj jest 3-4 dniowy kurs za ok.500 funtow)
Co prawda nie robilem kursu w SELECT, a w ASET(wydzial Aberdeen collage) ale moze dodam cos od siebie, moze Ci sie przyda.
Po pierwsze - nie potrzebujesz udokumentowac nic, zarowno jesli chodzi o wyksztalcenie, doswiadczenie czy tez jezyk.
Najprostsza najszybsza i najtansza droga do uzyskania certyfikatu, jest zabookowanie sobie egzaminu w City & Guilds i kupno "IEE Wiring Regulations 17th Edition : (BS 7671: 2008)".
Osobiscie wzialem sobie kurs 3dniowy(4dzien - egzamin),bo nie bylem pewien czy wyrobie z wiedza i jezykiem. Nie pracowalem jako elektryk, mam troche wiedzy nt elektrotechniki i elektroniki jeszcze z technikum.
Sam egzamin jest dosc prosty, prawie kazda odpowiedz znajdziesz w ksiazce, ktora mozesz na egzaminie miec.
Jest to 60 pytan z czego polowa jest z czesci 4 i 5 Regulacji. Jedno pytanie wymagalo "kalkulacji" - podstawienie do wzoru, moze dwa pytania to byly wartosci z tabel. Dwie godziny trwa egzamin.
Generalnie kurs uczy Cie korzystania z ksiazki i tyle.
Wymagane jest 60% o ile pamietam, ja mialem 93%
Pozdr!
A gdzie zrobiles 17 edycje? SELECt to wlasnie jedno z takich miejsc ktore organizuje kursy m.in. na 17 edycje.Spojrz tutaj https://www.select.org.uk/index.php.... SJIB to organizacja ktora wydaje karty, ktore mowia o tym ze np. jestes dobrym elektrykiem:), aby dostac taka karte musisz miec wlasnie 17 edycje, zdac egzamin SELECT'S ECS Health & Safety Course i miec przetlumaczony dyplom w NARIC (http://www.sjib.org.uk/page.php?pag...). A swoja droga masz 17 edycje i nie wiesz takich rzeczy?:) ja wlasnie probuje sie dowiedziec gdzie i jak moge zdac egzamin na 17 edycje.
Bart, wiem o tym wszystkim:) Mam BS 7671:2008 przed soba, mam nawet symulator egzaminu,ktory kupilem sobie w internecie (elctacourse), jednego co nie jestem pewien to czy moge zdac ten egzamin w SELECT. Apropos ile zaplaciles za ten kurs?Aaa i musisz miec 80% zeby zdac.Dzieki za info.Pozdro
mam pytanko.........pracowałem w polsce jako elektromonter 7lat w zakładzie energetycznym,posiadam polskie uprawnienia o,których jak słyszałem nikt nie chce tutaj słyszeć,od czego byście zaczęli na moim miejscu,no i gdzie tu można znalezć jakąś firmę,która zajmuje się budową ,obsługą i remontami linii wysokiego,średniego i niskiego napięcia napowietrznych jak i kablowych.dziękuję za rzeczowe i konkretne odpowiedzi i proszę bez przemądrzalstwa i zgryzliwości,której jak widzę jest masa na tym forum
Gdzie w Edim mogę zrobić kurs na uprawnienia elektryczne? Nie pracuję w branży, ale jestem elektrykiem z wykształcenia i miałem sporą praktykę w Polsce. Słyszałem, że jest jakiś urząd, gdzie mogę wysłać przetłumaczone dokumenty z Polski (świadectwo technikum, świadectwa pracy i wreszcie dyplom inżyniera elektryka). Może wtedy mógłbym podejść do samego egzaminu bez robienia kursu?
czytam czytam i nie wierze w takie tam dyrdymaly ze ktos ma 17 edycja a nie wie co to select,hahahaha.
smiechu warte,
wiec od poczatku egzamin mozna zaliczyc w kilku miejscach m.innymi w SELECT ale zeby zaliczyc nikt nie przyjmie zgloszenia jak nie udokumentujesz ze jestes elektromonterem i masz takowe wyksztalcenie a to zrobisz poprzez nostryfikacje szkoly polskiej(UK NARIC) DOPIERO WTEDY ZDAJESZ EGZAMIN W SELECT a le w SELECT dokumenty musza byc podpisane przez pracodawce (firme elektryczna))a katre electromontera dostajesz z SJIB(odpowiedznik polskiego SEP) tam tez musisz pokazac naric i dostajesz karte i do pracy.
1/zrobic NOSTRYFIKACJE DYPLOMU POLSKIEGO
2/zabukowac i zdac egzamin w SELECT(formularz podpisany przez firme)
3/odebrac karte w SJIB I DO PRACY
Dzięki Damian. Czy dobrze zrozumiałem - jeśli chcę przystąpić do egzaminu, to muszę pracować tutaj jako elektryk? Napisałeś, że formularz (rozumiem, że mój zgłoszeniowy na egzamin) musi być podpisany przez firmę elektryczną. A tutaj właśnie będzie problem, bo koło się zamyka - bez uprawnień raczej nie mam szans na taką pracę. Co więc mogę zrobić w takim przypadku ?
3 miesiące temu zdawałem egzamin na 17th edition C&G 2382-100, czyli pełen egzamin a nie upgrade z 16th. Procedura wyglądała tak, że poszedłem do collage-u który organizuje takie kursy i egzaminy - ja akurat w Paislej. Powiedziałem że chcę zdawać ten egzamin. Wypełniłem jakiś tam formularz na miejscu i od razu zapłaciłem za egzamin (80Ł). Za jakieś 10 dni miałem egzamin. Do zdania wystarczy 60% ale tam jest kilka działów i z żadnego nie może być mniej jak 60%. Nikt mnie nie pytał nawet o background. Tyle tylko, że 2382 to są tylko podstawowe uprawnienia dosyć ograniczone. Wyższe uprawnienia to już się nie da tylko na egzamin pójść, ale trzeba najpierw na kurs i faktycznie już pytają o background.
Hej popatrzcie na kursy i egzaminy robione przez Blusok www.blusok.co.uk.... wiem ze robia tez kursy w Manchesterze i Birmingham ale nie wiem niestety jak czesto.
Pozdro
Er
Sprawdzcie rowniez oferte na www.tradecentretraining.com. Maja najnizsze ceny i wybor zrobienia kursu w jezyku angielskim lub polskim w ciagu jednego weekendu. Mila polska obsluga :).
Polecam
http://www.electricalexams.co.uk/17... Tam możesz sobie kupić symulator testu. Ja z niego korzystałem - jest bardzo podobny do oprogramowania egzaminacyjnego. Wart wydania tych 15Ł
Witam. Tym razem mam pytanie następujące: czy wiecie gdzie organizują kurs 17th edition w Edynburgu poza Stevenson College? Ostatnio straciłem prace i znów powracam do pomysłu zrobienia sobie SJIB card. Byłem w SECTT i tam mi powiedzieli, że potrzebuje zrobić full course (robilem jakiś czas temu siedemnastke w SELECT, ale SJIB nie uzna tego kursu). Dzieki.
Wie ktos gdzie moge zapisac sie tylko na egzamin z 17 edycji??Albo o jakis krotkich, tanich kursach?Czy ten w SELECT jest odpowiedni i czy wydaja po tym jednoniowym kursie odpowiedni certyfikat?