To nic nie zmienia ze nie masz stalego zameldowania w Polsce
wyrabiasz paszport i juz .Jak pewnie wiesz paszport dostajesz dla dziecka do 5 roku na 12 miesiecy w tym czasie musisz wyrobic dziecku Polski akt urodzenia w Polsce .nie musisz koniecznie sama tego robic moze ktos zrobic to za ciebie z rodziny ,a pesel mozesz nadac dziecku przez konsulat i nie musisz miec meldunku w Polsce ale zeby nadac pesel musi dziecko miec Polski akt urodzenia pozdrawiam
Nie musisz miec stalego meldunku w Pl, by otrzymac paszport dla dziecka.Aplikuj w Konsulacie o paszport, wraz z umiejscowieniem aktu urodzenia, przyznaniem peselu.Kosztuje wiecej, ale i tak o wiele mniej , niz podroz do Polski, tlumaczenia i nerwy zjedzone w polskich urzedach.
Przy pierwszym paszporcie nie potrzebujesz peselu , tylko tutejszy akt urodzenia, zgode obojga rodzicow-jak imie i nazwisko ojcieca widnieje na akcie urodzenia, plus dwa zdjecia dziecka.Zajrzyj sobie na strone int.Konsulatu w Edinburghu.
Dzieki za odpowiedzi, resumujac polski adres zamieszkania czy tez zameldowania nie jest potrzebny zeby wyrobic dziecku paszport, to fajnie , bo mnie straszyli ze trzeba bedzie miec polski adres chyba ten co matka ma zeby otrzymac polski akt urodzenia a pozniej paszport noi oczywiscie obydwoje rodzice przy skladaniu wniosku na paszport...
Witam, tak sie sklada ze kilka miesięcy btemu wyrabiałam mojemu maleństwu paszport .
Więc, wyrabiając paszport tymczasowy (na rok ) nie jest potrzebne adres zameldowania jeżeli wyrabia się jego w UK. Jednak po roku kiedy traci ważnośc trzeba złożyć wniosek o następny, a tutaj potrzebny jest POlski pesel, do którego jest juz potrzebny adres zameldowania w Polsce. więc prędzej czy póxniej trzeba dziecko zameldowac w pl, choćby na tydzień ;) (moja koleżanka właśnie musiala leciec do Polski dziecko zameldowac i złozyc wniosek o pesel)
pierwszy paszport jest ważny 1 rok, następny był 5 lat pisze był, poniewaz polski rząd postanowił wprowadzić zmianę i od 19.02 paszporty dla dzieci do 5go roku życia będą ważne rok http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/3...
Paranoja, wiem...
szkockakrówka. pl myslisz ze nie ma fajniejszych krajow niz polandia? jak chce sie spotkac z rodzina zreszta mala to ich zaprasza tu. musze zadzwonic chyba do konsulatu i tam sie dowiedziec jak to wszystko dziala bo chyba nikt z was nie ma podobnej sytuacji... ps u kolezanki niue zamelduje swojego dziecka bo to chyba naprawde bylaby paranoja ...
Masz rację, lepiej zadzwoń , zapytaj, nie ma to jak wiadomośc z pierwszej ręki.
Pierwszy paszport tutaj dostaniesz bez problemu, rozchodzi się o następny, bo do tego musisz mieć pesel, a żeby wyrobic pesel musisz mieć polski akt urodzenia. Więc czy tak czy inaczej trzeba jechac prędzej czy póxniej z dzieckiem do PL, Idziesz najpierw do tłumacza przysięgłego, później do USC o wydanie aktu urodzenia i dopiero póxniej skladasz wniosek o pesel. Tak to u nas wyglądało.
Nie wiem jak jest z umiejscowieniem brytyjskiego aktu urodzenia przez konsulat, ale na pewno w konsulacie można złożyć wniosek o PESEL dla dziecka, bez konieczności jego meldowania w Polsce. Tak robiłam w styczniu - po trzech tygodniach odebrałam dla córki kolejny paszport wraz z nadanym numerem PESEL.
Paszport dla dziecka otrzymalam, zrobilam brytyjski jupi, trzebabylo tylko byc stalym rezydentem , pracowac przez ostatnie 5 lat w uk nie pobierajac zadnych benefitow, proste i nie musialam z niczym isc do konsulatu pl. niech sie wypchaja z tym peselem, a jak kiedys przyjdzie mi ochota to wyrobie dziecko polski paszport, ale chyba nie predko,bo po co.
Paszport dla dziecka ... pytanko... Urodzilam dziecko w Glasgow, nie mam stalego zamieszkania w Polandii, dom zostal sprzedany... mieszkam tu od 6 latek, jak wyglada sprawa z paszportem ? czy ktos mial podobna sytuacje? Prosze o odpowiedzi. dzieki