http://www.adviceguide.org.uk/scotl... właśnie tego to dotyczy poniewaz takie ulotki dostałem wraz zgłoszeniem
ok a na powaznie
bedziesz lawnikiem w jakies sprawie oczywiscie jesli przewodniczacy skladu sedziowskiego cie wylosuje.
zawsze mozesz przed losowaniem zglosic sie do przewodniczacego ze nie chcesz byc lawnikiem i prosisz o zwolnienie z tej funkcji.za ten dzien powinni zaplacic ci "dniowke" jesli twoj pracodawca wypelni dokumenty ale nie wiecej niz 62 lub 72 funty dziennie(chyba).
Citation to wezwanie na lawe przysieglych ... odpowiedziec Trzeba badz jezeli nie jestes rezydentem powyzej 5 lat to napisz im list, ze wg przepisow nie powinnas byc wzywalna na Citation przeloza Ci wezwanie na inny termin, ktory bedzie powyzej 5 lat od przyjazdu do UK lub Szkocji. Tyle ... Chlopaki i po co to straszenia ?? Dzieci spia i ktos je musi zastapic ??
Hmm Creative... ja mialem byc lawnikiem juz 6 razy :D ale sie wywinalem za kazdym razem :D Kolegi z przeciwka Szef ktory ma wlasny dobrze prosperujacy bizness poprostu zlozyl pismo o rekompesate calosci :D na jakies 8k za tydzien :D poniewaz uzasadnial, iz jako przlozony swoich 10 pracownikow musi dac im platny urlop na czas jego Citation oraz musi przeniesc termin kontraktu, bardzo szybko go odwolali ...
Jesli nie masz dobrego Inglish to dadza Ci Interpretera ... czy jak to sie pisalo :D Na tyle pierwszego listu gdzie masz te cale informacje jest 1. punkt w dziale Odwolanie od Citation gdzie jest napisane ze musisz byc powyzej 5 lat resydentem(ka) by uczestniczyc w CItation, jak nie jestes to pisz im pismo iz nie znasz ang wystarczajaco dobrze i nie chcesz ich naciagac na niepotrzebne koszty.
Powodzenia ja tam ide w kime jutro Mountain Walking @D
Creative... ponownie z wyrazami szcunku, ale jak to zrobi w dniu rozprawy to moga ja obciazyc 200£ kary. Chyba ze ma niepodwazalne dowody, iz probowala sie z nimi skontaktowac wczesniej ale nie dostala rzetelnej odpowiedzi. Ostatnio szukaja dosc duzo Polakow w zwiazku z duza iloscia spraw karnych przeciwko rodaka.
mam zapytanie...
otrzymałam od jw.zawiadomienie o " sheriff court juror's citation" .Czy ktoś otrzymał takie papiery i czy nalezy obowiązkowo odpowiedziec ?Dziekuje za wszyskie podpowiedzi