Hmm, nie chcialabym wprowadzic Cie w blad (z ta odprawa online, bo takiej nie robilam), ale kupowalam mamie bilet, przez internet oczywiscie i tez sie potknelam na dowodzie. Przy tym kwestionariuszu, ktory wyskakuje juz na samym koncu, po dokonaniu transakcji karta. Musialam do nich niestety zadzwonic. Jak odpowiednio duzo zaplacisz za polaczenie, to sie okazuje, ze jednak mozna na dowodzie podrozowac. Nie wiedziec czemu, sam nie mozesz wpisac danych z dowodu, ci w telecentrum juz moga...
Ja lecialam 24 grudnia do Polski z Glasgow Prestwick do Warszawy tylko z dowodem i odprawialam sie nie on-line ale normalnie na lotnisku. I wszystko bylo w porzadku, nie bylo zadnych problemow. Wizzair w przeciwienstwie do Raynair nie wymaga odprawy on-line i odprawiajac sie na lotnisku nie ponosisz dodatkowych oplat.
Tak bylo przynajmniej jeszcze w grudniu:)
Ta, w grudniu bylo inaczej... Tez lecialam, tez bez problemow, tez wizzairem.
Ale w lutym juz sie tak nie dalo, calkiem bez problemow. klopot pojawia sie po zakupie biletow. A wkrotce to chyba bedzie calkiem obowiazywac odprawa online, z ewentualna doplata jesli zyczysz sobie na lotnisku. I tu jest wlasnie problem, musisz miec paszport, a nie dowod, zeby odprawic sie online. Chyba, ze to zmienia.
Tak wiec Kolego, grudzien to juz inna epoka :)
Szukałam wszelkiego rodzaju info na stronie wizzair i nigdzie nie jest napisane,ze wymagają tylko paszportu...ja do tej pory latałam na dowód i co niby mam teraz wyrabiać paszport żeby móc wrócić do Polski?! To jakiś absurd!!!!To po co jestesmy w Unii żeby znowu trzeba było latać na paszporty!!!!!!!
Pasażerowie podróżujący do Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej lub z tego państwa muszą do odprawy przez Internet użyć ważnego paszportu. Niestety nie możemy w tym celu zaakceptować dowodu osobistego lub innych dokumentów tożsamości.
Tak im ladnie na stronie pisze jesli chodzi o odprawe online.
Ta, ja tez latalam i zawsze na dowod i nigdy problemow nie bylo i w ogole...
Najgorzej, jak przyjdzie czlowiekowi dyskutowac z takimi, co to "zawsze latali na dowod".
Kurde, poczytajcie, pomyslcie chwile nad tym, do inni pisza!
#12 - tu jest cytat ze strony przewoznika, jak sie domyslam. Ale rozumiem, ze Wy nadal madrzejsi jestescie.
W pierwszym poscie nawet opisalam, kiedy to Wizz "zlapal" mnie na dowod/paszport. Dodam, ze moja mama w koncu poleciala, na dowod.
A teraz kombinujcie, jak to mozliwe...
Nie wiem, co jest z odprawa, bo jak kupowalam bilet 3 tygodnie temu, to mnie odprawa nie interesowala! Kupilam bilet na ubiegly wtorek, zaplacilam i nagle dowiedzialam sie, ze jeszcze jakis cholerny kwestionariusz musze wypelnic! Nikt mnie o tym wczesniej nie informowal. I tu sie dowiedzialam, ze bez paszportu ani rusz. Ale tylko na stronie, bo jak do nich zadzwonilam, to juz honorowali dowod! Zlodziejstwo totalne.
Nic ja już z tego nie rozumiem. To może ktoś mi wyjaśni jak to będzie, ponieważ trzy tyg temu zarezerwowałem bilet dla swoich rodziców, bez problemu. Przylatują 25 marca odlatują 8 kwietnia. Oboje mają tylko dowody tzn że jak przylecą to nie odlecą czy jak, czy lepiej żeby wcale nie przylatywali?? A ta odprawa online jest konieczna?? Kurdę ale zamieszanie........
jak nie pasuje latanie to zawsze pozostaja autobusy.zeby wymagac,to trzeba byc klientem,zeby byc klientem to trzeba placic anie chciec latac za darmo i jeszcze wymagac i do tego z tupetem o czyims zlodziejstwie mowic.na klienta trzeba miec wygllad a na wyglad pieniadze.powinni wam te stojace miejsca w koncu w prowadzic i moze wtedy ta dziadowska szlachta polska zobaczylaby gdzie jest jej miejsce.
powiem tak ostatnio bukowalam bilety....i z ciekawosci dzwonilam jak to z odprawa online jest...iz..wyglada to tak...ze jesli nie masz paszportu musisz byc 3h wczesniej na lotnisku z dowodem ...i jak narazie jest to bezplatne lecz do kwietnia..w kwietniu prawdopodobnie dodatkowa oplata 5 funtow...i to na tyle mysle ze pomoglAM..;)
powiem tak ostatnio bukowalam bilety....i z ciekawosci dzwonilam jak to z odprawa online jest...iz..wyglada to tak...ze jesli nie masz paszportu musisz byc 3h wczesniej na lotnisku z dowodem ...i jak narazie jest to bezplatne lecz do kwietnia..w kwietniu prawdopodobnie dodatkowa oplata 5 funtow...i to na tyle mysle ze pomoglAM..;)
Wpisów: 2349marusia m
#19 | Dziś - 09:59 .jak nie pasuje latanie to zawsze pozostaja autobusy.zeby wymagac,to trzeba byc klientem,zeby byc klientem to trzeba placic anie chciec latac za darmo i jeszcze wymagac i do tego z tupetem o czyims zlodziejstwie mowic.na klienta trzeba miec wygllad a na wyglad pieniadze.powinni wam te stojace miejsca w koncu w prowadzic i moze wtedy ta dziadowska szlachta polska zobaczylaby gdzie jest jej miejsce
a Tobie sie w glowce nie poprzewracalo od bycia szkotka ?
Alez wcale nie musisz mi wierzyc, naprawde mi nie zalezy! Powiedz mi tylko prosze, gdzie jest napisane, ze musisz byc 4 godziny wczesniej? Nie, zebym naskakiwala na Ciebie, nie odbieraj tego w ten sposob. Po prostu, pomimo tego ze sama bardzo czesto latam, a do tego innym kupuje bilety, to nie spotkalam sie z taka informacja (o tych 4 godzinach teraz mowie). Przynajmniej w przypadku Wizza.
Bo ja znalazlam taka informacja (wizzair.com):
"Odprawa oraz wejście na pokład
Jeśli lot obsługiwany jest przez Wizz Air Hungary lub Wizz Air Bulgaria:
Odprawa rozpoczyna się na 2 godziny przed godziną odlotu i kończy się na 40 minut przed godziną odlotu zgodnie z Rozkładem na lotnisku Miejsca Wylotu. "
" Jeśli lot obsługiwany jest przez Wizz Air Ukraine:
Odprawa rozpoczyna się 2 godziny, a kończy 40 minut przed odlotem zgodnie z Rozkładem na lotnisku Miejsca Wylotu. "
siemka ludzie.Pytanie o wizzair. czy oni powaznie nie akceptują dowodów? jak mozna przejsc odprawe online? i czy brak jednej literki w imieniu -połknęło :/ -bedzie problemem przy locie? dzieki z góry za info !