Do góry

Obywatelstwo brytyjskie

Temat zamknięty
gusior82
5
15.03.2011, 13:42

mam prośbę a zarazem pytanie, jeśli ktoś z Was wie coś więcej o obywatelstwie brytyjskim- tzn. jego uzyskaniu.
Czytałam co nieco na stronie UK Home Office Border Agency (zakładka)- citizenship ale jak dla mnie są tam nieścisłości.
Sprawa wygląda następująco:
jestem w UK 6 lat, pracuje i uczę się
WRS mam tez od 6 lat
zdałam ostatnio egzamin z "Life in the UK"

mam pytanie o dwie sprawy:
1. leave to remain- jeśli dobrze przeczytałam Polacy obecnie mają już automatycznie po 5 latach
2. permanent resident- czy potrzebuje jakiś dokument na to? czy to jest jakoś automatycznie?

Jeśli wiecie co nieco odnośnie w/w tematu będę wdzięczna, pozdrawiam.

iwand
1 944
iwand 1 944
#115.03.2011, 13:46

Leave to remain to jest inaczej permanent resident, masz automatycznie po 5 latach. Trudny byl test?

rycerz78
48
#215.03.2011, 21:58

a mozesz mi powiedziec gdzie i jak zalatwic ten test i skad wziac materialy co niego? tez chce sie starac ale nie wime za bardzo od czego zaczac

iwand
1 944
iwand 1 944
#315.03.2011, 22:44
gusior82
5
#416.03.2011, 16:44

test nie był trudny, z perspektywy czasu stosunkowo łatwy- tylko trzeba przeczytać kilka razy rozdział2,3,4,5 i 6 z książki Life in the UK, kilka pytań było zupełnie na logike, na zrozumienie tekstu i angielskiego. Poza tym jest 24 pytania a poprawnych ma być 18 lub więcej i wtedy się zdaje.

a123ara
5
#515.04.2011, 18:17

Nie wiem czy aż taki prosty :) znalazłem taki przykładowy test: http://obywatelstwo.org.uk/componen...
i może na połowę odpowiedziałem :)

hingmy
4 568
hingmy 4 568
#615.04.2011, 18:30

powiedz, po co Ci brytyjski paszport?

aaarszenik
London
12 740
#715.04.2011, 18:37

hingmy po to samo co tobie jamnik w avatarze ;/

harley70
283
harley70 283
#815.04.2011, 18:37
zartowalem
24 296 48
zartowalem 24 296 48
#915.04.2011, 18:38

pytania sa bajecznie proste :) Sprobujcie zdac 17th edition na elektryka :D

urko
19 397 56
urko 19 397 56
#1015.04.2011, 18:48

żartek, zdawałeś już? zdałeś?

pokolenie_jp2
232
#1115.04.2011, 18:49

"hingmy po to samo co tobie jamnik w avatarze"

Madre oczy pieska kontrastuja z bazyliszkowatym spojrzeniem troglodyty, co czyni avatar ciekawszym.

Adam_M
1 525
Adam_M 1 525
#1215.04.2011, 18:53

żartek nie przesadzaj nie ma tragedii z 17 :)

a123ara
5
#1322.04.2011, 12:13

do hingmy,

Co do paszportu to może nie, ale obywatelstwo to już prędzej, nidgy nie wiadomo czy unia się kiedyś nie rozpadnie, może brytyjczycy bedą chcieli z niej wyjść, i jaki my polacy będziemy mieli wtedy status? Historia już różne rzeczy widziała i myślę że lepiej mieć podwójne obywatelstwo.

bus_37
Dundee
21 848 114
bus_37 Dundee 21 848 114
#1422.04.2011, 12:17

dla szpanu na lotnisku w balicach?

a123ara
5
#1522.04.2011, 12:22

bus 37, a co to ma do rzeczy? Może coś mądrzejszego byś napisał? Może rozwiniesz, jak by wyglądała nasza sytuacja gdyby konserwatystom udało się doprowadzić do wyjścia z UE? Dzięki za mądre komentarze.

Profil nieaktywny
Konto usunięte
#1622.04.2011, 12:26

Prawo w normalnym kraju nie działa wstecz. Jeżeli nawet UK wystąpiłoby z Uni i zamknęło granice dla jej członków, to nie może wyrzucić ludzi, którzy osiedlili się tutaj legalnie na mocy poprzedniego prawa.

bus_37
Dundee
21 848 114
bus_37 Dundee 21 848 114
#1722.04.2011, 12:28

no, ja wyjezdzam wkrotce do Singapuru. Pieprzyc europe i polakow w jukeju.

Co ja jestem wrozka zeby wiedziec? Po za tym twoj paszport bedzie jedna z rzeczy ktora ci wsadza w tylek zaraz po mopie. Zydzi tez mieli glownie obywateltwo polskie i niemieckie, a jednak w czasie krysztalowej nocy mogli se je wsadzic w .....

a123ara
5
#1822.04.2011, 12:38

dzięki spider72, mam nadzieję że faktycznie prawo nie będzie działać wstecz :) (w polsce jednak często działa)
super bus37 że wyjeżdżasz do Singapuru, naprawdę bardzo się cieszę i życzę powodzenia.

babelkowa
120
babelkowa 120
#1922.04.2011, 12:42

prosze tu jest napisane duzo info dotyczace obywatelstwa, jesli sie przyda to super

http://www.mojawyspa.co.uk/modules....

urko
19 397 56
urko 19 397 56
#2022.04.2011, 20:43

bus_37 #17

Ale na wycieczkę, czy na stałe? Jak na wycieczkę (dłuższą), to pamiętaj, że max. 90 dni można tam być na paszport i że zupełnie inna kultura (np. za żucie gumy na ulicy zapłacisz mandat); jeżeli na stałe, to miej na uwadze, że tam nie ma czegoś takiego, jak emerytura; kończysz pracować - żyj z własnych oszczędności (o ile masz) lub niech cię dzieci i wnuki utrzymują (o ile masz) :)

ekobielizna
62
#2123.04.2011, 16:58

gusior82

Ja posiadam dokument potwierdzający Permanent Residence.
Nikt mi go nie przyznał automatycznie po 5 latach pobytu, musiałam składac wszystkie dokumenty, pay slipy, P60 itd.na odpowiedz czekalam okolo 5 miesiecy, wysylalam aplikacje EEA3.

w ciagu najblizszych 12 miesiecy bede skladala aplikacje o naturalizacje.

Tak to wygladalo w moim przypadku i kilku znajomych i znam innej drogi.

bus_37
Dundee
21 848 114
bus_37 Dundee 21 848 114
#2223.04.2011, 17:10

Dzieki urko. A wiesz ile tam sie taxu placi?

wojmar
554
wojmar 554
#2323.04.2011, 17:52

gusior82

Masz już automatycznie status Permament Residence (automatycznie przyznawany po 5 latach ciaglej pracy w UK), nie potrzebujesz formalnego poświadczenia - jeśli chcesz to możesz wysłać formularz EEA3 i takowe potwierdzenie uzyskać, ale stracisz przez to czas.

Skoro zdałaś Life In The UK test, masz rejestracje w WRS, ok. 1000 funtów w kieszeni to śmiało staraj się o obywatelstwo - wypełnij aplikację, umów się w Councilu na spotkanie z NCS i wysyłaj. Pisz na mojego priva jak masz jakieś wątpliwości

Polecam przejrzenie forum www.immigrationboards.com - myślę, że będzie Tobie dużą pomocą

Nie zwracaj uwagi na negatywne komentarze tutaj, zawsze ktoś coś musi negatywnego wtrącić - chcesz sie starać o obywatelstwo to się staraj jak najbardziej, czemu nie. Masz prawo do podwójnego obywatelstwa to skorzystaj z tego, jeśli chcesz.

drops777
94
#2415.10.2011, 15:33

Mam pytanko - w przewodniku AN pisza:

However, the nationals of these eight member states (A8 nationals) are required to have
been registered under the Worker Registration Scheme (WRS) for 12 months if exercising
Treaty rights in the UK as a worker.
Only when an A8 national has completed the necessary 12 months employment under the
WRS will they be considered to be in the UK and exercising their treaty rights. However,
time spent as a registered worker on the Workers Registration Scheme will count towards
the five year qualifying period for permanent residence.

Czyli 12 miechow liczy sie od kiedy wystawili mi ten papier WRS czy od kiedy zaczelam pracowac? Wiadomo, ze papier dostaje sie dopiero po paru miesiacach od rozpoczecia pracy... Czyli trzeba dluzej czekac zeby aplikowac.
Wiec jak to jest?

drops777
94
#2515.10.2011, 15:37

Tzn mam taki certyfikat WRS i na nim sa dwie daty:
od kiedy zaczelam pracowac (listopad) i data wystawienia certyfikatu (styczen) - to 12 miesiecy mija w listopadzie czy w styczniu? Strasznie to mylace.

iwand
1 944
iwand 1 944
#2615.10.2011, 16:29

Dla uscislenia - do uzyskania citizenship liczy sie data wjazdu do UK. Czyli mozesz aplikowac po 6 latach od przyjazdu i osiedlenia sie tutaj. A te 12 miesiecy liczy sie od chwili podjecia legalnej pracy, a nie wystawienia dokumentu. Na WRS masz date kiedy zaczelas pracowac. Zeby dac przyklad, przyjechalam do UK 3 listopada, zaczelam pracowac 8 listopada, data wystawienia WRS jest 10 grudnia. Moge aplikowac o Citizenship 4 listopada po 6 latach.

iwand
1 944
iwand 1 944
#2715.10.2011, 16:31

Czyli, zeby odpowiedziec prosciej na twoje drugie pytanie, 12 miesiecy mija w listopadzie, bo to jest data kiedy zaczelas prace. Jak chcesz wiecej informacji na temat citizenship, sluze pomoca, przeszlam to niedawno, szybko i bezpobesnie.

Profil nieaktywny
pryncypal
#2815.10.2011, 16:49

widze ze trzesiecie porami ,bo unias sie rozpada i trzeba bedzie wracac do kraju ,ale sie ciesze ze wrescie nas wypiepsza ,bo czlowiek z roku na rok odklada powrot ,a tu nam pomoga ,co do paszportu to kichac na niego .

iwand
1 944
iwand 1 944
#2915.10.2011, 16:52

NIektorzy ludzie maja inne motywy

PiotrX
170
PiotrX 170
#3015.10.2011, 19:22

Polecam ci zalatwiac sprawe jak ekobielizna.
Co najwyzej poczekasz odrobine dluzej. Majac EEA3 poswiadczasz tylko ostatni rok, co oznacza ze latwiej uniknac pomylki. A pomylka kosztuje, tracisz kase (zwracaja okolo 100f) i nerwy. Aplikujac od razu o obywatelstwo w razie bledu/niescislosci w aplikacji ryzykujesz jej odrzucenie; nikt ci nie poda powodu dlaczego. Aplikujac o EEA3 robisz to do skutku, bezplatnie. W razie bledow podadza ci pisemnie co jest nie tak, uzupelniasz papiery etc.
A potem PO ROKU OD OTRZYMANIA PERNAMENT RESIDENCE wysylasz aplikacje o obywatelstwo i... do 2 tygodni masz z glowy.
Powodzenia
Radze pamietac ze przebywanie powyzej 30 dni poza UK w czasie roku kalendarzowego moze byc powodem (teoretycznie jest, znam osoby ktore sie na tym przejechaly ) negatywnego rozpatrzenia wniosku o brytyjskie obywatelstwo.

Katalog firm