http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis... tu masz przepis na zajebiste pierogi tak przy okazji. Ja z maki zwykłej takiej jak mam pod reka byle nie z ziemniaczanej he he . pozdrawiam
polecam McDougalls plain flour albo homepride, co do kopytek, zależą przede wszystkim od ziemniaków, a tutaj ciężko uświadczyć te naprawdę dobre :(, jak się dobrze przyłożysz, to pierogi i ze zwykłej "tescowej" wyjdą, może tylko koloru im trochę będzie brakowało, ale da się zrobić; jednak jeśli chcesz zrobić prawdziwie polskie, to chyba bez wizyty w jakimś polskim sklepie i zakupie pszennej (np. z Lubelli) się nie obejdzie
Kasiu nie uzywaj wogole maki w ich wydaniu ! najlepsza jest polska maka tortowa, lub taka co ma 450 zawartosci glutenu,(tylko polskiej) , no i oczywiscie musisz dobrze wyrobic ciasto, a potem niech sobie "odpocznie" z 30 min pod jakas folia,
wtedy musi sie udac... a i jeszcze jedna rada, pierogi nie moga Ci sie gotowac na ostrym ogniu, tylko powoli, a kopytka wrzucasz na lekko wrzaca wode i jak tylko wyplyna , to zaraz wyciagaj ! bo nawet z najlepszej maki na ostrym gotowaniu Ci sie rozplyna !
pozdrawiam:)
hej, ja na kopytka uzywam maki tescowej "strong white flour" w takim rozowym opakowaniu, a co do ziemnakow to napewno musza byc zimne (ja zawsze uzywam takich z poprzedniego dnia ktore zostaly z obadu), i to co napisla anastka:)s:) z tym gotowaniem tego trzeba sie trzymac.
a co do pierogow to wlasnie wczoraj lepilam wigiliowe i z tej samej tescowej maki, wyszly rewelacyjne.
Zycze udanych samolykow wigilijnych i Wesolych Swiat
Na pierogi polecam najprostrze i najlepsze ciasto pod sloncem. Maka, odrobina soli i zalewasz to goracym mlekiem(okolo40% masy maki, temp. ok.50 st C...taka temperature masz jak zaczyna mleko parzyc w lapki). Nic wiecej nie dodajesz. Wyrabiasz cieple ciasto o sztywnej konsystencji. Potem odkladasz na minimum 10 min zeby odpoczelo. Walkujesz i wycinasz koleczka...do srodka, to juz co tam sobie chcesz... mniam:)
PS Nie umiesz robic pierogow lub kopytek...zapraszam na priva ;)
sluchaj sie anastki, to nasza specjalistka forumowa od pierogów
tu kilka dowodów na to :
http://www.emito.net/?q=pl/networks...
http://www.emito.net/?q=pl/networks...
a ten jest najlepszy:
http://www.emito.net/?q=pl/networks...
a i jeszcze dziewczyna na biznesie sie zna ;-)
wojtek, o tym ile lepie pierogow na GODZINE, (a nie minute) sie nie wymadrzalam, bo tak faktycznie jest...
a co do glutenu...to nie wiedzialam i przyznalam sie do tego...wiec zle przeczytales...:)
Dolce...przeciez wiem ze nie moze byc takie luzne jak drozdzowe, ale moze zle skojarzylam to "sztywne"...
w kazdym razie nie na mleku...
anastka
3 | 11:50, 12.12.2008
"Kasiu nie uzywaj wogole maki w ich wydaniu ! najlepsza jest polska maka tortowa, lub taka co ma 450 zawartosci glutenu,(tylko polskiej) , no i oczywiscie musisz dobrze wyrobic ciasto, a potem niech sobie "odpocznie" z 30 min pod jakas folia"
Pięć Dolców
15 | 17:52, 14.01.2009
"anastka:) s:) ...nie zgadzam sie z Toba co do zawartosci glutenu w mace T450( te 450 to popiolowosc maki:)) Maka TYP450 ma zawartosc glutenu nie przekraczajaca 25 %. Do pierogow polecam make T550( gluten ok 28%) a do kopytek nawet T650( gluten ok. 30%)
Wiem co mowie;)"
anastka
17 | 23:44, 14.01.2009
"wow...moze... ja myslalam ze to oznacza zawartosc glutenu..., ale dzieki za informacje:)
w kazdym razie uwazam ze typ450 jest lepszy na pierogi...ale...nie bede sie sprzeczac,
a tak z czystej ciekawosci...dlaczego uwarzasz ze te z wieksza zawartoscia glutenu sa lepsze?"
anastka
25 | 00:37, 15.01.2009
"...wyobraz sobie ze polska kuchnia interesuje sie juz od bardzo dawna, i jak cos wiem to mowie,
a jak nie wiem to sie nie wymadrzam , :)" - powiedziala anastka (sorry, nie moglam sie powstrzymac:))
a ja ostatnio nabylam make w lidlu (jaka sie nawinela pod reke) i wyszly z niej bardzo przednie pierogi, moze tylko kolorek taki bardziej chujowy (sinawy), ale przeciez pierogow sie nie je dla koloru
Szukam porady jakiej maki uzywacie do robienia pierogow i kopytek - ja probowalam ze zwyklej z Tesco i wszystko mi sie rozplynelo :-(.