Do góry

Jaka maka na pierogi?

Temat zamknięty
sharmlover
146
12.12.2008, 11:31

Szukam porady jakiej maki uzywacie do robienia pierogow i kopytek - ja probowalam ze zwyklej z Tesco i wszystko mi sie rozplynelo :-(.

asiolek
310
asiolek 310
#112.12.2008, 11:40

http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis... tu masz przepis na zajebiste pierogi tak przy okazji. Ja z maki zwykłej takiej jak mam pod reka byle nie z ziemniaczanej he he . pozdrawiam

dorocina
9 811
dorocina 9 811
#212.12.2008, 11:43

polecam McDougalls plain flour albo homepride, co do kopytek, zależą przede wszystkim od ziemniaków, a tutaj ciężko uświadczyć te naprawdę dobre :(, jak się dobrze przyłożysz, to pierogi i ze zwykłej "tescowej" wyjdą, może tylko koloru im trochę będzie brakowało, ale da się zrobić; jednak jeśli chcesz zrobić prawdziwie polskie, to chyba bez wizyty w jakimś polskim sklepie i zakupie pszennej (np. z Lubelli) się nie obejdzie

Profil nieaktywny
Konto usunięte
#312.12.2008, 11:50

Kasiu nie uzywaj wogole maki w ich wydaniu ! najlepsza jest polska maka tortowa, lub taka co ma 450 zawartosci glutenu,(tylko polskiej) , no i oczywiscie musisz dobrze wyrobic ciasto, a potem niech sobie "odpocznie" z 30 min pod jakas folia,
wtedy musi sie udac... a i jeszcze jedna rada, pierogi nie moga Ci sie gotowac na ostrym ogniu, tylko powoli, a kopytka wrzucasz na lekko wrzaca wode i jak tylko wyplyna , to zaraz wyciagaj ! bo nawet z najlepszej maki na ostrym gotowaniu Ci sie rozplyna !
pozdrawiam:)

dorocina
9 811
dorocina 9 811
#412.12.2008, 12:05

anastka:)s:) jak mąka Ci odpoczywa, to jak wyrabiasz się z tą sławetną godziną? tak tylko pytam:)

asiolek
310
asiolek 310
#512.12.2008, 12:08
dorocina
9 811
dorocina 9 811
#612.12.2008, 12:08

oczywiście nie mąka odpoczywa, tylko ciasto, mea culpa:)

sharmlover
146
#712.12.2008, 12:12

Dziewczyny, wielkie dzieki - ostatnie kopytka nie przypominaly nawet zacierkow - a ciasto cale sie rozlalo. Nie wiem czy mam gdzies w Coatbridge sklep z polska maka, moze sprobuje McDougallsa. Ziemniaki faktycznie pozostawiaja wiele do zyczenia.

Profil nieaktywny
Konto usunięte
#812.12.2008, 12:34

dorocina :) nie wypuszczaj sie, tylko przeczytaj uwaznie tekst ktory napisalam...
albo po prostu Ty sobie odpocznij.... moze Ci sie oczka przemeczyly...
albo nie pojmujesz logiki tekstu...

jd81
67
jd81 67
#912.12.2008, 13:00

hej, ja na kopytka uzywam maki tescowej "strong white flour" w takim rozowym opakowaniu, a co do ziemnakow to napewno musza byc zimne (ja zawsze uzywam takich z poprzedniego dnia ktore zostaly z obadu), i to co napisla anastka:)s:) z tym gotowaniem tego trzeba sie trzymac.
a co do pierogow to wlasnie wczoraj lepilam wigiliowe i z tej samej tescowej maki, wyszly rewelacyjne.

Zycze udanych samolykow wigilijnych i Wesolych Swiat

Tomasz1986
190
#1007.01.2009, 16:18

do kopytek naleiej kupic w polskim sklepie ziemniaczana i pszenna , na pierogi wystarczy pszena czyli white flour, a co do farszu chyba nie musze Ci mowic chociasz ciekaw jestem czy probowalas pierogi z farszem szpinakowym?? PZDR Tomek:)

Maja
27
Maja 27
#1107.01.2009, 16:37

polecam DRAGON plain flour, mozna ja dostac w chinskim badz indyjskim sklepie- Asia, See Woo ;)

sylvia29
146
sylvia29 146
#1207.01.2009, 16:54

ja uzywam maki z TESCO w czrewonym opakowaniu i pierogi sa bardzo dobre:)moze zle wyrobilas ciasto albo dodalas czegos za duzo?;) osobiscie uwazam,ze czlowiek powinien sie dostosowac do otoczenia:)ze szkockich produktow tez mozna dobrze zjesc:)pozdrawiam

mayday
296
mayday 296
#1314.01.2009, 17:22

najlepszej baletnicy przeszkadza rabek u spodnicy... jak sie gotowac nie umie to i pierogi zrobione przez kogos sie rozplyna...na pierogi najlepsza jest najtansza maka, ta teskowa i asdowa. maka, ciepla woda i nic wiecej, zadnych jajek, zadnej soli (sola wode posol i wystarczy).

Profil nieaktywny
abooo
#1414.01.2009, 17:40

Na pierogi polecam najprostrze i najlepsze ciasto pod sloncem. Maka, odrobina soli i zalewasz to goracym mlekiem(okolo40% masy maki, temp. ok.50 st C...taka temperature masz jak zaczyna mleko parzyc w lapki). Nic wiecej nie dodajesz. Wyrabiasz cieple ciasto o sztywnej konsystencji. Potem odkladasz na minimum 10 min zeby odpoczelo. Walkujesz i wycinasz koleczka...do srodka, to juz co tam sobie chcesz... mniam:)
PS Nie umiesz robic pierogow lub kopytek...zapraszam na priva ;)

Profil nieaktywny
abooo
#1514.01.2009, 17:52

anastka:) s:) ...nie zgadzam sie z Toba co do zawartosci glutenu w mace T450( te 450 to popiolowosc maki:)) Maka TYP450 ma zawartosc glutenu nie przekraczajaca 25 %. Do pierogow polecam make T550( gluten ok 28%) a do kopytek nawet T650( gluten ok. 30%)
Wiem co mowie;)

Profil nieaktywny
Konto usunięte
#1614.01.2009, 23:40

wow...moze... ja myslalam ze to oznacza zawartosc glutenu..., ale dzieki za informacje:)
w kazdym razie uwazam ze typ450 jest lepszy na pierogi...ale...nie bede sie sprzeczac,
a tak z czystej ciekawosci...dlaczego uwarzasz ze te z wieksza zawartoscia glutenu sa lepsze?

Profil nieaktywny
Konto usunięte
#1714.01.2009, 23:44

wow...moze... ja myslalam ze to oznacza zawartosc glutenu..., ale dzieki za informacje:)
w kazdym razie uwazam ze typ450 jest lepszy na pierogi...ale...nie bede sie sprzeczac,
a tak z czystej ciekawosci...dlaczego uwarzasz ze te z wieksza zawartoscia glutenu sa lepsze?

Profil nieaktywny
Konto usunięte
#1814.01.2009, 23:44

wow...moze... ja myslalam ze to oznacza zawartosc glutenu..., ale dzieki za informacje:)
w kazdym razie uwazam ze typ450 jest lepszy na pierogi...ale...nie bede sie sprzeczac,
a tak z czystej ciekawosci...dlaczego uwarzasz ze te z wieksza zawartoscia glutenu sa lepsze?

wojtek82
1 067
wojtek82 1 067
#2015.01.2009, 00:04

sluchaj sie anastki, to nasza specjalistka forumowa od pierogów

tu kilka dowodów na to :

http://www.emito.net/?q=pl/networks...
http://www.emito.net/?q=pl/networks...

a ten jest najlepszy:

http://www.emito.net/?q=pl/networks...

a i jeszcze dziewczyna na biznesie sie zna ;-)

Profil nieaktywny
Konto usunięte
#2115.01.2009, 00:18

oj Wojtus...alez sie zdenerwowalam ...brrrrr :)
jak Ci sie nawet chcialo biegac po tak starych tematach...no ale coz....nigdy nic madrego nie mozesz wykrztusic z siebie, to chociaz podokuczasz...:) bo w tym jestes dobry :)

Profil nieaktywny
Konto usunięte
#2215.01.2009, 00:24

a tak nawiasem Wojtus , to moja kolezanka otwiera knajpke polska w Ayr...:) pierozki tez beda...:)
a Ty o ile Cie znam to tam wlasnie mieszkasz :)
do zobaczenia...przypomne Ci sie na miejscu :)

wojtek82
1 067
wojtek82 1 067
#2315.01.2009, 00:26

jakos tak mi sie przypomnial twój biznes pierogowy jak zaczelas dawac rady...przez przypadek...

wojtek82
1 067
wojtek82 1 067
#2415.01.2009, 00:30

nie chcialem Cie wcale zdenerwowac...

a dlaczego mielibysmy sie spotkac? pierogi jak mam ochote sam sobie robie...

Profil nieaktywny
Konto usunięte
#2515.01.2009, 00:37

co ma moj "biznes" do moich rad...?
wiec oszczedz sobie uszczypliwosci... czy naprawde chcesz byc tak "inteligentny" jak wiekszosc oszolomow na forum ?
wyobraz sobie ze polska kuchnia interesuje sie juz od bardzo dawna, i jak cos wiem to mowie,
a jak nie wiem to sie nie wymadrzam , :)

wojtek82
1 067
wojtek82 1 067
#2615.01.2009, 00:41

no juz nie bede ci przypominal jak sie wymadrzalas ile to pierogow na minute potrafisz zrobic....

no ale "a jak nie wiem to sie nie wymadrzam"

albo przed chwila tu chyba pisalas o zawartosci glutenu no ale to takie szczegóły tylko...;-)

Profil nieaktywny
abooo
#2715.01.2009, 00:45

anastka:) s:) ciasto nie moze byc twarde przy wyrabianiu ( nie moze sie rwac i byc kolkowate) ma bys sztywne...w przeciwienstwie do ciasta drozdzowego ktore powinno byc ciastem luznym( moze tak powiem , bo nie wiem jak ci to inaczej wytlumaczyc)

Profil nieaktywny
Konto usunięte
#2815.01.2009, 01:14

wojtek, o tym ile lepie pierogow na GODZINE, (a nie minute) sie nie wymadrzalam, bo tak faktycznie jest...
a co do glutenu...to nie wiedzialam i przyznalam sie do tego...wiec zle przeczytales...:)

Dolce...przeciez wiem ze nie moze byc takie luzne jak drozdzowe, ale moze zle skojarzylam to "sztywne"...
w kazdym razie nie na mleku...

Profil nieaktywny
abooo
#2915.01.2009, 01:26

tylko na mleku...masz za slabe lapki do krecenia ciasta;)

wje_wjura_kociu
28 669 17
wje_wjura_kociu 28 669 17
#3015.01.2009, 02:56

anastka
3 | 11:50, 12.12.2008

"Kasiu nie uzywaj wogole maki w ich wydaniu ! najlepsza jest polska maka tortowa, lub taka co ma 450 zawartosci glutenu,(tylko polskiej) , no i oczywiscie musisz dobrze wyrobic ciasto, a potem niech sobie "odpocznie" z 30 min pod jakas folia"

Pięć Dolców
15 | 17:52, 14.01.2009

"anastka:) s:) ...nie zgadzam sie z Toba co do zawartosci glutenu w mace T450( te 450 to popiolowosc maki:)) Maka TYP450 ma zawartosc glutenu nie przekraczajaca 25 %. Do pierogow polecam make T550( gluten ok 28%) a do kopytek nawet T650( gluten ok. 30%)
Wiem co mowie;)"

anastka
17 | 23:44, 14.01.2009

"wow...moze... ja myslalam ze to oznacza zawartosc glutenu..., ale dzieki za informacje:)
w kazdym razie uwazam ze typ450 jest lepszy na pierogi...ale...nie bede sie sprzeczac,
a tak z czystej ciekawosci...dlaczego uwarzasz ze te z wieksza zawartoscia glutenu sa lepsze?"

anastka
25 | 00:37, 15.01.2009
"...wyobraz sobie ze polska kuchnia interesuje sie juz od bardzo dawna, i jak cos wiem to mowie,
a jak nie wiem to sie nie wymadrzam , :)" - powiedziala anastka (sorry, nie moglam sie powstrzymac:))

a ja ostatnio nabylam make w lidlu (jaka sie nawinela pod reke) i wyszly z niej bardzo przednie pierogi, moze tylko kolorek taki bardziej chujowy (sinawy), ale przeciez pierogow sie nie je dla koloru

  • Strona
  • 1
  • z
  • 2

Katalog firm