Dodam może jeszcze, o czym zresztą już wspomniałem na forum Aberdeen, że nie chodzi o ankiety. Zależy mi przede wszystkim na przedstawieniu subiektywnej strony migracji i powrotu, dlatego chcę osobiście porozmawiać z jak największą liczbą osób z takimi doświadczeniami. Obecnie mieszkam w Glasgow, ale oczywiście jeśli ktoś będzie chciał podzielić się swoją historią to podjadę gdzie trzeba (w granicach Szkocji ;))
podoba mi sie Twoje profesjonalne podejcie do tematu, co nieczesto sie tu zdaza. tak na sile mozna by bylo mnie podpiác pod reemigracje, gdyz posiedzialem w Anglii kila miesiecy, wrócilem do Polski i po jakims czasie przyjechalem do Szkocji, w ktorej jestem juz 7 czy 8 lat. niestety, wydaje mi sié ze moj przyklad nie jest miarodajny.
no mnie sie tez podoba podejscie pana tylko zastanawiam sie dlaczego mamy byc znowu krolikami doswiadczalnymi....
tak naprawde to juz kolejna osoba prowadzi badania na temat emigrantow w uk. tak niegrzecznie zapytam czy dobrze za to placa? no i drugie pytanie dlaczego mamy chociazby anonimowo mowic o swoim zyciu publicznie...???
ja999
gosc sie doktoryzuje, wiec musi zrobic jakies badania naukowe, do tego bedzie musial klepnac jakas publikacje i pare innych pierdol. socjologia nigdy mnie z nog nie zwalala. takie pierdoly sa wazne dla Pani profesor Iglickiej, ktora bedzie sie mogla spuscic w jednym z wywiadow w gazecie czy tez w telewizji, nie majac pojecia o czym mowi
Dziękuję za odpowiedzi! Od razu wyjaśniam, że żadnej ankiety na żadnym etapie badań nie będzie.
@GP.Enzo, super, nie widzę opcji wysłania prywatnej wiadomości, więc byłbym wdzięczny za krótką wiadomość [email protected] - odpiszę ze szczegółami.
@urko, fakt, nawet za granicą przyszło mi uczyć się polskiego :)
@pozeracz, jeśli mieszkałeś za granicą przez min. 12 miesięcy, a potem wróciłeś do Polski i wyjechałeś do Szkocji to tak, ale z tego co piszesz niestety wynika, że się nie łapiesz
@ja999, wywiad jest dobrowolny, anonimowy i przeprowadzany w cztery oczy, więc o żadnym opowiadaniu publicznie nie ma mowy. Na pytanie dlaczego ktoś miałby w ogóle ze mną rozmawiać, pierwsze co przychodzi mi do głowy to z dobrej woli. Sporo juz wywiadów przeprowadziłem i zapewniam, że są ludzie, którzy bezinteresownie chcą podzielić się swoimi doświadczeniami, jeśli ktoś nie chce oczywiście nie musi tego robić. Bardzo ogólnie rzecz biorąc, celem badań jest zniuansowanie panującego w polsce dyskursu o migracjach powrotnych, ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji na rynku pracy po powrocie i w niektórych przypadkach ponownej emigracji. Historii jest tyle ile osób i nie sposób wrzucać wszystkich do jednego worka, tak jak np. dzisiaj zrobiła to wicepremier: http://wyborcza.biz/biznes/1,101716...
Zgodnie z obietnicą spotkałem się z Mateuszem parę tygodni temu.
Młody, kontaktowy człowiek, z poważnym podejściem do tematu, żadna tam pięciominutowa ankietka z banalnymi pytaniami, prowadząca do z tyłka wyciągnietych wniosków (np. jak ta tutaj: http://www.emito.net/spolecznosc/fo... )
Spokojny pub w centrum Glasgow, wspólnie wtrząchnęlismy obiad, wyżłopalismy parę kaw, soków, kilka godzin minęło jak z bata strzelił. Włączony dyktafon nie przeszkadzał w niczym.
Mateusz, miło było poznać. :)
Szanowni Państwo,
nazywam się Mateusz Karolak i jestem pracownikiem Instytutu Socjologii na Uniwersytecie Wrocławskim. W ramach doktoratu prowadzę badania dotyczące sytuacji emigrantów, którzy wrócili z Wielkiej Brytanii do Polski, a także osób, które po powrocie do Polski zdecydowały się na ponowną emigrację.
Obecnie rozpoczynam kolejny etap badań i byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w nawiązaniu kontaktu z osobami, z którymi mógłbym przeprowadzić anonimowy wywiad.
Poszukuję pełnoletnich osób, które po roku 2004:
- pracowały w Wielkiej Brytanii przez przynajmniej 12 miesięcy oraz wróciły do Polski co najmniej 6 miesięcy temu i zamieszkały na terenie województwa dolnośląskiego
lub
- pracowały zagranicą, wróciły do Polski, ale po pewnym czasie zdecydowały się na ponowną emigrację do Wielkiej Brytanii (zwłaszcza Szkocji)
Jeśli mają Państwo za sobą, któreś z opisanych doświadczenie emigracji lub znają osoby, z którymi mógłbym na ten temat porozmawiać, bardzo proszę o kontakt lub przekazanie dalej mojego postu.
Mateusz Karolak
Instytut Socjologii
ul. Koszarowa 3
51-149 Wrocław
email: [email protected]
tel: UK: 07985 338415 PL: (+48) 880 739 965
Więcej informacji o projekcie Changing Employment, w ramach którego prowadzone są wspomniane badania znajdą Państwo na stronie www.changingemployment.eu
Pozdrawiam