Moja rada to wyślij ją na konkretny kurs, albo przynajmniej do tutejszego nauczyciela, niech od samego początku łapie prawidłowy akcent zamiast takiego uczenia przy stole w kuchni bo ciężko potem to skorygować. Tu masz polecane przez urząd miasta i niedrogo:
http://www.joininedinburgh.org/acti...
google twoim przyjacielem, uni of edinburgh organizuje co roku, często nawet lokalne kościoły czy community centres organizują darmowe kursy dla początkujących. na gumtree masz też cały dział language swap.
Wpadlo mi w oko przypadkiem Twoje zapytanie.
Zdaje sie, ze Stevenson College ma kursy angielskiego od podstaw.
Nie sa one wprawdzie po polsku, ale wielu Polakow sie tam zapisuje, wiec narzeczona nie bedzie raczej wyobcowana.
http://www.stevenson.ac.uk/search/?...
Jedna z opcji, moze akurat Was zadowoli. Powodzenia i tak x
Człowieku, ucz się tutaj. Tam ewentualnie się dokształcaj. Naukę pod linkami, które Ci podałem, masz za darmo, czasem trzeba wnieść jednorazową opłatę w wysokości 10F, wnoszoną przed rozpoczęciem kursu. Ostatnio wystartowała nowa grupa dla absolutnie początkujących, bez żadnych opłat, wciąż jeszcze można dołączyć, w każdej chwili można też zrezygnować. Zajęcia dwa razy w tygodniu po dwie godziny, czas trwania kursu: cztery miesiące. Wystarczy przyjść na zajęcia- grupa jest mała, 4-5 osobowa. Zamiast się zastanawiać po prostu zacznij. Jeżeli będziesz zainteresowany podam Ci adres, namiary, informacje na priva. Najbliższe zajęcia w poniedziałek. Wystarczy przyjść. Zaległości są do nadrobienia w jeden dzień- kurs dopiero się rozpoczął.
Radzilabym poszukac native speaker jako nauczyciela. W ten sposob najszybciej nauczy sie angielskiego. Zobaczcie sobie na gumtree, oglaszaja sie tam Brytyjczycy z kwalifikacjami do nauczania obcokrajowcow. Wcale nie sa tacy drodzy. Dobrze wykwalifikowanego nauczyciela znajdziesz juz od £10-15 per hour. Napewno jest to lepsza inwestycja niz uczeszczanie do collegu, gdzie bedzie w klasie z 20 innymi Polakami albo placenie rodakowi za lekcje (nie negujac ich kwlifikacji itd.).
(Dzieki za nie negowanie kwalifikacji itd. :) Sa jednak osoby, które wcale nie potrafią angielskiego lub bardzo słabo i w takiej sytuacji nauka z native speakerem na samym poczatku moze byc zbyt trudna i czesto zniechecajaca, stad dobrze jest czasami zaczac od dwujezycznego nauczyciela. W wiekszosci szkol na calym swiecie pierwszy, drugi semestr nauki zaczyna sie od nauczyciela, ktory zna oba jezyki , nastepnie wprowadza sie native speaker, lub tez jedna godzina z dwujezycznym nauczycielm a jedna z nativem pozdr
Przyjechałam tu 3 dni temu i mam inny problem, potrafie cos powiedzieć pewnie nawet gramatycznie dobrze ale nic nie rozumiem co ktoś do mnie gada, totalnie nic...... chciałabym iść do pracy czy do jakiegoś urzędu coś załatwic, ale jak, jak nie rozumiem... czy to też zapisać się na taki kurs czy są inne specjalnie dla takich z moimi problemami?
Zgłoś się w ten poniedziałek rano do Tollcross Community Centre ( 117 Fountainbridge, Edinburgh, EH3 9QG, telefon:0131 221 9756) - właśnie wystartował kolejny kurs dla absolutnie początkujących. Na pierwszych zajęciach nie robi się nic istotnego- myślę, ze wciąż możesz bez problemu dołączyć. Zajęcia w poniedziałki, pomiędzy 1.30 -3.30 pm., w St. John's Church, róg Princess St. i Lothian Rd. Możliwe, że w poniedziałek powinieneś od razu udać się do St. John's Church- nie jestem tego pewien.
Tu masz mapkę oraz program zajęć na zimę- zajęcia organizowane są na kilku poziomach "otrzaskania":
http://btckstorage.blob.core.window...
Tutaj strona projektu:
obejrzałam tą stronę ( welcoming.. )i skontaktowałam się z chłopakiem, który był tam wolontariuszem.. fajna sprawa są tez inne zajęcia .. no ale niestety teraz grafik sie zmienił a mi te poniedziałki bardzo odpowiadały a teraz zajęcia są w środy.. i d..pa :) no ale moze cos jeszcze się zmieni i będę miała jak tam zajrzeć :) mają swojego fb i umieszcają tez filmiki na yt z imprez :) widac że pozytywni ludzie tam działają :)
Tyle razy piłowałem ten temat, że kolejny raz po prostu mi się nie chce. Kliknij w linki, możesz też wpisać w pole wyszukiwania (znajduje się w prawym, górnym roku ekranu) "angielski, edynburg" lub coś w tym stylu. Jeżeli trafisz gdzieś na moje wpisy, zapewniam Cię, że podane w nich linki i adresy są nadal aktualne.
Witam serdecznie,
Polecam szkole Alba English:
http://www.albaenglish.co.uk/
Atuty: wykladowcy pelni pasji i zaangaowania, elastyczny grafik, przyjacielska atmosfera, mozliwosc spotkania ludzi z calego swiata...no i przystepna cena!
W razie pytan sluze pomoca, poniewaz pracuje tu jako wolontariusz!
Kontakt:
[email protected]
Address:Alba English School
86-92 Causewayside
Edinburgh
EH9 1PY
Phone: + 44 (0) 131 668 4336
Email:[email protected]
Temat jest z ubiegłego roku, ktoś wykopał suchara, słusznie nie chcąc zakładać kolejnego tematu.
Japierdziu, czytajcie. :)
Wydukać dziesięć słów to chyba potrafisz, choćby i z kartki? ;) Kuźwa, browca, gorzałę i fajki to jakoś każdy potrafi kupić. ;)
Normalnie się odnajdziesz- tak samo, jak odnajdują się inni: przyjdziesz, posadzisz dupsko na krześle, i to wszystko. :)
Ech... jeszcze raz- zwłaszcza, że chyba zmienił się adres, pod którym odbywają się zajęcia:
1.

Adres strony:
http://thewelcoming.btck.co.uk/Curr...
Nie trzeba się zapisywać, wystarczy przyjść. Zajęcia za darmochę. Dołączyć do grupy można w dowolnej chwili.
2.
South Bridge Resource & Education Centrewięcej informacji
6 Infirmary Street
Edinburgh, Midlothian EH1 1LT, United Kingdom
0131 558 3545
Zajęcia raz w tygodniu, bodajże przez dwie godzinny dziennie, na kilku poziomach zaawansowania- także od absolutnych podstaw. Najpierw poproś kogoś, żeby zadzwonił aby umówić Cię na pierwsze, indywidualne spotkanie. Nie stresuj się brakiem znajomości języka- osoba, z którą będziesz rozmawiać jest od tego, aby ocenić Twój poziom znajomości i przydzielić Cię do odpowiedniej grupy. Jednorazową opłatę w wysokości 10F wnosisz w dniu rozpoczęcia regularnych zajęć- to całkowity koszt kursu. Nie oczekuj jednak cudów- tak jak pisze kama: na takich zajęciach możesz jedynie oswoić się z językiem, zdopingować do indywidualnej nauki, przełamać lęk czy wstyd przed mówieniem.
I tutaj wkleję wpis moderatora na temat zajęć przy 6 Infirmary Street:
--------------------------------
Jakub
#18 | 16.06.12, 00:57
#17 Te kursy ESOL organizowane przez Douglasa z City of Ed Council akurat są podobno bardzo fajne, przynajmniej wnioskując po tłumach, które z nich korzystają i powstawaniu coraz większej ilości grup. Więc korzystać, jak dają, tylko radzę się spieszyć, bo miejsca na nich szybko się kończą ;-)
--------------------------------
3.
Zajęcia były też prowadzone w
Streetwork Crisis Centre
22 Holyrood Road
Edinburgh
EH8 8AF
0131 557 6055
dwa razy w tygodniu: w środy w godz. 1-3 pm i w piątki w godz. 3-5 pm (4 godziny tygodniowo), jednak nie wiem, czy nadal są prowadzone a jeśli tak, to czy nie zmieniły się godziny. Najlepiej podejść, nacisnąć dzwonek przy drzwiach i wyłuszczyć temat- pracują tam również Polacy.
Tyle.
:)
Witam wszystkich,
przyjechalem do edynburga z narzeczona w polowie sierpnia, niestety nie mowi ona po angielsku, wiec mam do Was pytanie: nie wiecie gdzie w Edynburgu mozna nauczyc sie angielskiego od podstaw? najlepiej z kims kto mowi po polsku ;)
dzieki za odpowiedzi,
pozdrawiam Piotrek!